Megelőzés

Fogadja meg, hogy idén mindent megtesz fogai egészsége érdekében!

Fogadja meg

Mit érdemes megfogadnia idén, amit könnyű betartani, valamint egészséges fogsorhoz és szép mosolyhoz vezet?

Ha még nincs újévi fogadalma, tálcán nyújtunk át néhányat. Ha már van, akkor is érdemes elgondolkodnia ezeken, mert nem kell hozzájuk nagy erőfeszítéseket tenni, mégis eredményre vezetnek.

1, Ne hagyjon ki egy fogmosást sem

A szép mosoly és az egészséges fogak nyitja a rendszeres és alapos fogápolás. Ne sajnáljon napi kétszer 5 percet a fogmosásra és fogköztisztításra! Ideális esetben minden étkezés után körülbelül fél órával meg kell tisztítania a fogait, hogy megelőzze a lepedékképződést. Ha a nap derekán erre nincs lehetősége, legalább öblítse ki vízzel a száját, kapjon be egy rágógumit, vagy egyen meg egy almát. 

Jó megoldás az is, hogy létrehoz egy munkahelyi csomagot. Fogkefe, egy fogköztisztító eszköz (szűkebb fogsorhoz fogselymet, hézagosabbhoz fogköztisztító kefét ajánlunk), fogkrém és egy kis szájvíz szükséges hozzá. Sok helyütt már lehet mini kiszerelést is vásárolni, ha nem akarunk nagy csomagot cipelni magunkkal, akkor szerezzünk be mini termékeket.

2, Ügyeljen fogai fehérségére

A vonzó mosoly egyik jellemzője a szép fehér fogsor. Fogadja meg, hogy igyekszik fehéren tartania a fogait! Mit kell ehhez tennie? Kerülje a fogakat elszínező élelmiszereket (vörösbor, tea, kávé, erőteljes színű gyümölcsök, zöldségek), vagy ha ezeket fogyasztja, egy korty vizet igyon utánuk, hogy leöblítse a maradékot a fogairól. 

Sokszor a sárga vagy barnás színű fogkő színezi el a fogakat, ezért félévente, évente keresse fel dentálhigiénikusát. A fogkő-eltávolítás sokszor felér egy fogfehérítéssel: pácienseink többsége meglepődve veszi tudomásul, hogy a fogkő alatt valójában milyen szép fehérek voltak a fogai!

Sajnos tudomásul kell vennünk azt a tényt, hogy idővel egyre szürkébbek-sárgábbak lesznek a fogaink. Ez természetes folyamat. A zománc ugyanis idővel egyre vékonyabbá válik, és átdereng rajta a dentin anyaga. Ám egy fogfehérítés ilyenkor is több árnyalatot világosíthat.

3, Szokjon le a dohányzásról

Januárban sokan fogadják meg, hogy végleg leteszik a cigarettát. Ezt a fogadalmat érdemes valóra váltania! Sok más káros hatása mellett a dohányzás a mosolyának sem tesz jót. Először is, elszürkítheti-sárgíthatja a fogakat. Aztán itt van a kellemetlen, „dohányos” lehelet

Szokjon-le-a-dohanyzasrol.jpg#asset:3187

Végül pedig a cigarettában levő káros anyagok gyengíthetik az íny vérellátását, mérgezhetik a szöveteket, és elősegíthetik a szájüregi daganatok megjelenését.

4, Ne halogassa a kezeléseket

Fogadja meg, hogy idén nem halogatja tovább a régóta esedékes fogászati kezeléseket. Akár egy fogkő-eltávolításról van csak szó, akár egy régen fontolóra vett fogszabályozásról, mindenképpen jól jár, ha túlesik rajta.

A legtöbb esetben ugyanis igaz az a kijelentés, hogy az elhanyagolt problémából idővel egy még nagyobb probléma kerekedik. Ha például hagyja, hogy fogait fogkő csúfítsa el, ez nem pusztán esztétikai problémákhoz vezet. A fogkő a fogszuvasodást vagy ínygyulladást okozó baktériumok melegágya, így hamarosan egy nagyobb kaliberű kezelésnek néz elébe. 

Ami meg a fogszabályozást illeti, a kusza fogsor egyenetlenül eloszló erőket jelent harapáskor, ami szélsőséges esetben a nagy megterhelésnek kitett fogak kilazulását, kiesését vonhatja maga után. Az egymásra csúszott fogakat tisztán tartani sem könnyű, így gyorsan megindulhat a szuvasodás folyamata az egymást takaró felületeken.

A tanulság tehát az, hogy „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!”

5, Vegye komolyan a fogászati kontrollokat

Félévente, évente akkor is érdemes felkeresnie a fogorvost, ha semmilyen panasza nincs. A legtöbb fogászati probléma ugyanis eleinte egyáltalán nem jár sem fájdalommal, sem más kifejezett tünettel. Az ínygyulladás jelei például (duzzadtabb, pirosabb, érzékenyebb íny) sokáig teljesen észrevétlenek maradhatnak. Ám ez nem jelenti azt, hogy nincs semmi baj. 

Fogászati kontroll

Az ínygyulladásnál maradva, a folyamat, ami kezdetben az esetek többségében egy sima fogkő-eltávolítással orvosolható, idővel átterjedhet a fogágy szöveteire is. Ekkor azonban már egyre nagyobb az esélye, hogy a károsodás visszafordíthatatlanná válik. Ne várja meg ezt!

A kontrollokon a fogorvos szakértő szeme gyorsan kiszúrja a kezdeti elváltozásokat, rendellenességeket, és az alkalmazott kezelés is többnyire gyorsan lezajlik. Később mind a procedúra, mind a költségek a jóval súlyosabbak lehetnek – ez mind a kontrollok mellett szól.

Kiemelt cikkek