A kezelésekről

A fogérzékenység tünetei, kiváltó okai, kezelése

Fogérzékenység kezelése

Mi az a fogérzékenység?

A fogérzékenység egy gyakori probléma, ami világszerte körülbelül minden harmadik felnőttet, Magyarországon pedig a felnőtt lakosság csaknem felét érinti. Első körben érdemes leszögezni, hogy a fogérzékenység nem egy betegség, hanem egy tünet, amely mögött többféle fogászati probléma állhat. Mielőtt azonban ezeket bemutatnánk, fontos kitérni a fog szerkezetére.

A fog alapvetően az ereket és idegeket tartalmazó fogbélből (pulpa), a vékony csatornákkal átszött dentinrétegből, és a fog külsejét borító kemény fogzománcból áll. A dentin a fogzománc, illetve a foggyökeret borító ún. cementréteg és a fogíny miatt nem érintkezik a szájüreggel ­– azaz ideális esetben nem. Amennyiben az íny visszahúzódik, szabaddá válhat a sárgás cementréteg, ami a kemény fogzománccal szemben kevés védelmet biztosít a külvilággal szemben: a dentin vékony csövecskéiben található folyadék a különböző hatások (hideg, meleg, édes, savas stb.) következtében elmozdul, és ezzel ingerli a fogbélben található idegeket, ez okozza a jól ismert szúró fájdalmat.

Mik a fogérzékenység tünetei?

A fogérzékenység leggyakoribb tünete egy hirtelen, nyilalló fájdalom, amit általában hideg vagy meleg, illetve savanyú és édes ételek és italok fogyasztásakor érzünk, de kiválthatja akár a hideg téli levegő vagy egy fogmosás is.

Mik lehetnek a fogérzékenység kiváltó okai?

  • A fogérzékenység leggyakoribb oka az íny visszahúzódása, az ún. ínyrecesszió, amit általában a nem megfelelő fogmosási technikák és a rossz szájhigiéné okoz. Az ínyrecesszióra azért is kell figyelni, mert könnyen ínygyulladást válthat ki, ami végső esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

  • A helytelen fogmosási technika és az erős sörtéjű fogkefék alkalmazása nemcsak az íny visszahúzódását okozhatja, hanem a kemény fogzománcot is károsíthatja, koptathatja.

  • A fogszuvasodás – ez a szájüregben található baktériumok, illetve az ételmaradékok lebontásával keletkező savak okozta betegség – szintén gyakori kiváltó ok, mivel ilyenkor elvékonyodik, majd kilyukad a dentint a szájüregtől elválasztó fogzománc.

  • Nemcsak a baktériumok által termelt savak károsíthatják a fogzománcot, hanem az elfogyasztott savas ételek is italok is, ezt a jelenséget nevezzük saveróziónak. Érdemes tehát vigyázni a szénsavas üdítőkkel, de még az egyébként egészséges gyümölcsökkel, például a naranccsal is!

  • Az éjszakai fogcsikorgatás, orvosi szaknyelven bruxizmus, valamint a fogak helytelen illeszkedése szintén koptathatja a fogzománcot.

  • Bizonyos genetikai tényezők is hajlamosíthatnak a fogérzékenységre.

  • A hormonháztartás megváltozása szintén kiválthatja.

  • A fogérzékenység jelentkezhet fogfehérítés és egyéb fogászati beavatkozások után is. Ilyen esetekben általában néhány napon belül megszűnik a fájdalom.

A fogérzékenység megelőzése

Megelőzni mindig könnyebb (és olcsóbb), mint egy már kialakult problémát kezelni. A fogérzékenység megelőzéséhez az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

Legalább napi kétszer mossunk alaposan fogat. Fontos, hogy a helyes, körkörös technikát alkalmazzuk, ne pedig erőből „súroljunk”, mert az károsíthatja a fogzománcot. A fogközök fogselyemmel történő gyakori tisztítása szintén ajánlott.

Válasszunk megfelelő fogkefét és fogkrémet. Az erős sörtéjű fogkefék helyett részesítsük előnyben a közepesen gyenge sörtéjű fogkeféket, és nagyjából negyedévente cseréljük le. A fogkrémeknél érdemes elkerülni a nagy szemcséjű fogkrémeket, mert azok koptatják a fognyakat, válasszunk inkább kisebb szemcséjű fluoridos fogkrémet, amely a fogszuvasodás megelőzésében is segít.

Vigyázzunk a savas ételekkel és italokkal. Fontos, hogy ne fogyasszunk túl sok savas ételt és italt (pl. narancs, kávé, bor, szénsavas üdítők), illetve utána állítsuk vissza a száj pH-értékét mondjuk sajttal vagy tejjel. Miután savas ételeket vagy italokat fogyasztottunk, ne mossunk azonnal fogat, mert könnyen károsíthatjuk a felpuhult fogzománcot!

Rendszeresen keressük fel fogorvosunkat. A kontrollvizsgálatok nemcsak a már kialakult problémákra deríthetnek fényt, hanem segíthetnek megelőzni azokat, hogy elkerülhessük a későbbi fájdalmas tapasztalatokat, és egyben megkíméljük a pénztárcánkat is.

A fogérzékenység kezelése

Mivel a fogérzékenység egy mögöttes betegség vagy fogászati probléma tünete, mindenképp érdemes vele fogorvoshoz fordulnunk, hogy a hátterében álló okot is kezelni lehessen. Fogorvosa tanácsokkal fogja tudni ellátni, szükség esetén pedig kezelést javasol.

Kiemelt cikkek