Tények és tévhitek

Fogfájás csillapítása otthon: tippek és tudnivalók

Fogfájás_csillapítása

A fogfájás csillapítása otthon is lehetséges, de messze nem biztos, hogy ez a legcélravezetőbb. Miért is van ez így? Mi állhat a fogfájás hátterében, és hogyan érdemes kezelni? Cikkünkben mindezen kérdésekre kitérünk, ahogy arra is, mit tegyen, ha hétvégén, az ünnepek alatt, vagy nyaraláskor tör Önre a fogfájás.

A fogfájás nem fejfájás

Miben tér el a fejfájás és a fogfájás? Több alapvető dologban. A fejfájásnál a legtöbb esetben nem lehet kezelni az okot. Az arra érzékenyek, például a migrénre hajlamosak tapasztalata, hogy jön egy front, vagy egy stresszes nap, és már kopogtat is a fejfájás. Ilyenkor nincs mit tenni azon kívül, hogy beveszünk egy fájdalomcsillapítót, és várjuk, hogy hasson.

A fogfájás nem ilyen. Nincs ugyanis olyan ember, akinek “csak úgy” fáj néha a foga. Emögött mindig áll valami fogászati probléma. A másik különbség, hogy érdemes mihamarabb felkeresni vele szakembert, mert kezelés hiányában valószínűleg rosszabbodni fog a probléma. Nemcsak a fogunk fog egyre jobban fájni, hanem a fogfájás mellett az idő előrehaladtával a kezelés költségei is egyre magasabbra kúsznak, szóval a fogfájásunk mellett a költségek miatt is fájhat majd a fejünk…

Mitévő legyen, ha fáj a foga?

Minél előbb keressen fel egy megbízható fogorvost. A fogászati problémák kezeléséhez szakember szükséges, és fontos tényező az idő. Minél előbb elmegy fogorvoshoz, annál kevesebbet fog fájni a foga, és annál olcsóbb lesz a probléma helyrehozása. Egy lyukas fog tömésé töredékébe kerül egy fogimplantátum beültetésének.

A fogfájás lehetséges okai

A  fogfájás mögött sokféle ok állhat, a leggyakoribbak:

  • Fogszuvasodás, lyukas fog
  • Fogínygyulladás vagy fogágybetegség
  • Fogínyrecesszió
  • Fogcsikorgatás / bruxizmus
  • Megrekedt, vagy a többi fogat feszítő bölcsességfogak
  • Fogat ért mechanikai sérülés (baleset, letört fog)
  • Sérült fogtömés

Látszik, hogy az egyedi okok mellett (stressz okozta fogcsikorgatás, bölcsességfog-gondok, mechanikai sérülés) a legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia a ludas. A fogszuvasodás és a fogíny begyulladása, visszahúzódása mind a nem megfelelő fogmosási szokásokra vezethető vissza. A legalapvetőbb, fogfájással kapcsolatos tanács tehát így szól: ha nem akarja, hogy fájjanak a fogai, vigyázzon rájuk!

A fogfájás típusai: nem mindegy, hogy hogyan fáj!

Fogaink nem csak egyféleképpen fájhatnak. Az éles fájdalom általában komoly problémára utal. Éles fájdalmat tapasztalunk például a balesetek után, illetve rosszul felhelyezett korona esetén. Az is gyakori, hogy egy fogászati kezelés után jelentkezik. (Amennyiben fogorvosuk előre figyelmeztetett minket a fogfájásra, természetesen nem kell újra felkeresnünk.)

A tompa fájdalom kevésbé tűnhet súlyosnak. Pedig sokszor komolyabb problémákra utalhat. Sok esetben hideg, illetve meleg ételek, italok váltják ki. Az is előfordulhat, hogy csak úgy magától sajog, de a fog kopogtatására jelentkező fájdalma is tipikus.

A legsúlyosabb a lüktető fájdalom. Általában komoly gyulladás, akár tályog áll a hátterében. Gyakran akkora a gyulladás, hogy az arc is felduzzad.

Bár a három típus mögött eltérő súlyosságú problémák állnak, érdemes mindhárom esetben mihamarabb felkeresni fogorvosunkat!

Ha nem tudunk azonnal felkeresni fogorvost, a legegyszerűbb megoldás egy fájdalomcsillapító.

Fogfájás csillapítása otthon: ezt tegye, ha nem tud fogorvoshoz fordulni

Természetesen sok olyan helyzet van, amikor nem tudunk azonnal fogorvoshoz menni. Ha hétvégén kezd el fájni, vagy épp nyaraláson vagyunk, fontos, hogy addig is csillapítsuk a fájdalmat, amíg eljutunk majd fogorvoshoz. Milyen lehetőségeink vannak?

1. Fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapítók a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldást jelentik. Legtöbbünknek megvan a bejáratott fájdalomcsillapítója, amely fogfájásra is használható. A várandós kismamáknak viszont oda kell figyelnie az orvosi ajánlásokra, mert bizonyos gyógyszerek nem minden esetben szedhetők.

2. Fogfájás csillapítása otthon házi módszerekkel

Bizonyos problémák esetén jegeléssel is tudunk enyhíteni a fájdalmon. A jegelést duzzanatok kezelésére érdemes alkalmazni, például csonthártyagyulladás fennállásakor. Más problémák, például fogbélgyulladás fennállásakor viszont ronthatunk is a helyzeten a jegeléssel, így érdemes megfelelően tájékozódni.
A legalkalmasabb erre a gyógyszertárakban kapható jégzselé párna, de egy jégakku vagy néhány becsomagolt jégkocka is megteszi. A jeges borogatást kívülről kell az arcunkhoz szorítani, amíg nem csökken a fájdalom.

Összefoglalás

A fogfájás általában egy komoly fogászati probléma tünete. Ezért fontos mihamarabb fogorvoshoz fordulni, hogy időben kezelhessük a bajt. Amennyiben azonnal nem tudunk fogorvost felkeresni, szerezzünk be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, amelyet 0-24 órás gyógyszertárakban bármikor megvásárolhatunk, és pihentessük a fogat, azaz ne helyezzünk rá nyomást. Ez azonban csak ideiglenes megoldás, a fogfájással érdemes minél előbb elmenni fogorvoshoz!

Fáj a foga? Keressen fel szakembert!

Kiemelt cikkek