Fogászati kérdések

Foghúzás után – a legfontosabb tanácsok egy helyen!

Foghúzás után

Egy szájsebészeti beavatkozás után kezelőorvosa mindig elmondja, mire kell ügyelnie. Ám az átélt izgalmak miatt ez sokszor nem marad meg a páciensek emlékezetében. Ez nagyon is érthető, ám nem jó, ha a fontos információk elsikkadnak. 

Ha elfelejtené fogorvosa intelmeit, itt megtalálja a leggyakoribb tanácsokat! 
A könnyebbség miatt két részre osztottuk a teendőket. Az első nap különös jelentőséggel bír, ezért leírjuk, mire ügyeljen a foghúzás utáni első nap.

Mi a teendő foghúzás után az első 24 órában?

 • Vérzés: A foghúzás után fontos, hogy a fog helyén a vér megalvadjon, egy kocsonya-szerű véralvadék képződjön. Gyakran előfordul azonnal vagy pár órával a foghúzás után. A vérzés rendszerint enyhe mértékű - ne tévessze meg a szájban érzékelt íz!  Már egy-két csepp vért is heves vérzésnek gondolhatunk az ízek alapján. Mindenesetre helyezzen egy steril gézlapot a sebre, és enyhén, de határozottan harapjon rá. Próbáljon folyamatos nyomást gyakorolni, legalább 30 percen keresztül. Ezután cserélje ki a géplapot. Ha a vérzés erős, mindenképp szóljon a fogorvosának! Ne öblögessen vagy szívogassa a sebet, és ez nemcsak a közvetlen szívogatásra értendő, hanem a dohányzásra vagy a szívószállal történő ivásra. Ez azért fontos, mert a sebből kieshet a vérdugó, amitől a sebgyógyulás elhúzódhat, gyulladások léphetnek fel stb. Kerülje a forró italokat vagy leveseket is, ezek ugyanúgy előidézhetik a véralvadék kiesését. Az erős fújás is kerülendő, például ne most fújjon fel egy gumimatracot, tegye félre kedvenc fúvós hangszerét erre a pár napra - és így tovább. 
 • Duzzanat: nem mindig fordul elő, de ha igen, hideg kendővel vagy jégzselével meggyorsíthatja a duzzanat lelohadását. 10 percig tartsa hidegen a duzzadt részt, és ha szükséges, fél-1 óra múlva újra tegyen rá borogatást. 
 • Fájdalomcsillapítás: nyugodtan beveheti a szokásos fájdalomcsillapítóját, de erről a fogorvos úgyis tájékoztatja. Ha szükséges, a kezelőorvos is felírhat Önnek fájdalomcsillapítót. Igyekezzen nem túllépni az előírt vagy ajánlott gyógyszer mennyiséget! Inkább hívja fel kezelőorvosát tanácsért, ha úgy érzi, még több fájdalomcsillapításra lenne szüksége.
 • Étkezés: az első napon csak folyékony állagú ételeket egyen, utána még pár napig kerülje a kemény, apró szemű ételeket (például szezámmag, gríz), amelyek könnyen felsérthetik a területet vagy belekerülhetnek a sebbe. Kerüljük az alkohol, a tejtermékek, a kávé, a tea, az erős fűszerezésű ételek fogyasztását. 

foghuzas-utan-mersekelt-vorosbor_fogyasztas-gatolja-szuvasodast.jpg#asset:33793

foghúzás után alkohol fogyasztás

 • Fogmosás: a fogmosást nem szabad elhanyagolni a foghúzás miatt, sőt! Ilyenkor még fontosabb is, hogy a seb környéke tiszta maradjon. Ha kihagyja a foghúzás után a fogmosást, a fogakon folyamatosan keletkező lepedékben elszaporodó baktériumok ártani fognak a friss sebnek! A fogmosás tehát fontos, csak épp kerülje el a foghúzás helyét. Egy-két nap elteltével azonban nagyon óvatosan, lehetőleg új és puha sörtéjű fogkefével óvatosan áttörölheti, átsimíthatja a fog helyét is. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa ajánl Önnek egy kifejezetten erre a célra való fogkefét, de egy puha sörtéjű fogkefe is megteszi. 
 • Öblögetés: erős, alkoholtartalmú öblögetőket inkább ne használjunk, inkább patikában kapható, kifejezetten ilyen beavatkozások után javasolt szájvizet vásároljon. Ha bizonytalan, kérdezzen rá fogorvosánál, melyik szájvizet ajánlja.


Az első 24 óra után:

Duzzanat: A foghúzás bonyolultságától függően teljesen normális lehet az első három napban, bölcsességfogak esetén akár 1 hétig is a duzzanat az érintett terüeten. 

Öblögetés: evés után vagy lefekvés előtt tegyen egy fél teáskanálnyi sót egy csésze meleg vízbe és öblögessen vele. Nem szabad lenyelni, mindig köpje ki!

Foghúzás utáni fájdalom: ha a beavatkozás után egy héttel még mindig fáj a foghúzás helye, érdemes felkeresnie a fogorvosát!

foghuzas-utani-fajadlom.jpg

foghúzás utáni fájdalom

Gyakori kérdések a foghúzással kapcsolatban

Fáj a foghúzás?

Nem! A foghúzás többnyire helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentesen. Egy kis feszítő érzést tapasztalhat, amikor a fogat kiemelik, mást nem. Amikor elmúlik az érzéstelenítő hatása, akkor viszont már érezhet kisebb-nagyobb mértékű fájdalmat.

Ha a foghúzás nem helyi érzéstelenítésben zajlik, hanem altatásban, mert például egy komplikált bölcsességfog-eltávolításról beszélünk, ugyanez a válasz! Vagyis a fog eltávolítása nem fáj, ám a kezelés után felléphet fájdalom.

Meddig tart a foghúzás utáni gyógyulás?Mennyi ideig fáj a kihúzott fog helye?

A gyógyulás ideje egyénfüggő, de nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy az első 3 nap a kritikus, utána rohamléptékű szokott lenni a gyógyulás. 2 hét múlva a legtöbb ember már el is felejti, hogy foghúzáson esett át, ám vannak, akinél a teljes sebgyógyulás 3-4 hétig is elhúzódik.

Legtöbbször a fájdalom enyhe és csak az első pár nap érezhető, de gyulladt fog esetében akár egy hétig is lehet érezni. Ha a fájdalom nem enyhül, vagy esetleg erősödik mindenképp keresse fel a kezelőorvosát.

Mi az a vérdugó?

A foghúzás után vérdugó alakul ki, ami egy kis "gödör" a fog helyén, amit megtölt a véralvadék. Ebből fog kialakulni az új csont, ezért nem szabad bolygatni, piszkálni, szívogatni stb.

Milyen házi módszerekkel lehet felgyorsítani a sebgyógyulást?

Voltaképpen semmilyen módszerrel nem lehet felgyorsítani a foghúzás utáni sebgyógyulást. A gyógyulást nem lehet meggyorsítani, a szükséges élettani folyamatokhoz idő kell. Inkább arra érdemes figyelni, hogy ne toljuk ki a gyógyulást bármilyen házilagos beavatkozással, vagy azzal, hogy kipiszkáljuk a vérdugót a helyéről!

Mikor lehet foghúzás után enni? Mit lehet foghúzás után enni?

Amint elmúlt az érzéstelenítő hatása. Bár, amint feljebb már említettük, az első napon inkább puhább, folyékonyabb ételeket egyen, és további 3 napig kerülje 

 • a tejtermékeket (a bennük levő baktériumkultúra miatt), 
 • a kávét, teát, alkoholt (mivel vérbőséget okoznak), 
 • a mákos, szezámmagos stb. termékeket (mivel az apró szemek bekerülhetnek a sebbe, és irritációt okozhatnak)

Foghúzás utáni ételek, amelyeket nyugodtan fogyaszthat az első napokban:

 • Zöldség-, és gyümölcslevesek
 • Tésztalevesek
 • Párolt alma, almapüré
 • Növényi joghurt
 • Krumplipüré

Foghúzás után dohányzás?

Az első 3 nap szokott kritikus lenni foghúzás után dohányzás szempontjából, ezért próbálja meg kivárni az első 3 napot, és csak ezután gyújtson rá.

Mi a fogmedergyulladás?

Ha kiesik a véralvadék, könnyen kialakulhat fogmedergyulladás, ami azt jelenti, hogy a foghúzás helye begyullad. A fogmedergyulladás tünetei a kellemetlen szájíz, szájszag, és szinte csillapíthatatlan, erős fájdalom. Jó hír viszont, hogy 3-7 nap alatt meg szokott gyógyulni.

Hogyan kell tisztítani a sebet foghúzás után?

Amikor kihúzták a fogat, akkor aznap tilos öblögetni vagy fogkefével megmosni a fog helyét. Ilyenkor ugyanis a kialakult véralvadék szét tud esni. A többi fogat persze meg lehet óvatosan és alaposan mosni.

Mitől lesz a foghúzás utáni seb helye fehér? 

Nem kell megijedni, ez nem kóros jelenség. A friss hámszövet, ami a foghúzás helyén keletkezik, fehér álhártyaszerű kinézetű. Fontos, hogy rendszeresen, ám óvatosan tisztogassuk, más tennivaló nem igazán van vele.

Xiloxot alkalmazhatunk a fogra?

A rövid válasz: igen!

Keletkezhet vérömleny foghúzás után?  

Igen, a foghúzás  környékén keletkezhet vérömleny. Ez akár kívülről is látható lehet, a gravitáció miatt akár a nyakra is kerülhet, vagy az érzéstelenítés helyén is megjelenhet. A vérömleny többnyire ártalmatlan jelenség, néhány nap alatt magától is felszívódik.

Ha a vérömleny egyben duzzanattal is jár, akkor érdemes megmutatni a kezelőorvosának.

A gyulladt fog eltávolítása ugyanúgy történik, mint a nem gyulladt fogaké?

Igen, bár több érzéstelenítő szükséges hozzá. Előfordulhat, hogy a kezelőorvosa úgy dönt, a beavatkozás előtt gyulladáscsökkentőkkel vagy más eljárással mérsékli a gyulladás mértékét.

Foghúzás után felléphet láz?

Ritkán, de előfordulhat. Ilyenkor lázcsillapítást lehet alkalmazni, hőemelkedés esetén nincs különösebb teendő.

Terhesség alatt szabad fogat húzni?

foghúzás terhesség után

foghúzás terhesség után

Sürgős esetben sor kerülhet a fog eltávolítására, mivel a hosszan tartó fájdalom és stressz károsabb, mint a foghúzás. A 2. trimeszterben a legalkalmasabb ez a kezelés, és az altatás egyáltalán nem javasolt!

Kiemelt cikkek