Fogászati kérdések

Foghúzás után – a legfontosabb tanácsok egy helyen!

Szájsebészet Foghúzás Budapest

Egy szájsebészeti beavatkozás után kezelőorvosa mindig elmondja, mire kell ügyelnie. Ám ez gyakran nem marad meg a páciensek emlékezetében. Ez teljesen természetes, ugyanakkor nem jó, ha a fontos információk elsikkadnak.

Ha elfelejtené fogorvosa intelmeit, itt megtalálja a leggyakoribb tanácsokat! A könnyebbség miatt két részre osztottuk a teendőket. Az első nap különös jelentőséggel bír, ezért leírjuk, mire ügyeljen a foghúzás utáni első nap.

Mi a teendő foghúzás után az első 24 órában?

 • Vérzés: A foghúzás után fontos, hogy a fog helyén a vér megalvadjon, egy kocsonya-szerű véralvadék képződjön. Gyakran előfordul azonnal vagy pár órával a foghúzás után. A vérzés rendszerint enyhe mértékű – ne tévessze meg a szájban érzékelt íz!  Már egy-két csepp vért is heves vérzésnek gondolhatunk az ízek alapján. Mindenesetre helyezzen egy steril gézlapot a sebre, és enyhén, de határozottan harapjon rá. Próbáljon folyamatos nyomást gyakorolni, legalább 30 percen keresztül. Ezután cserélje ki a géplapot. Ha a vérzés erős, mindenképp szóljon a fogorvosának! Ne öblögessen vagy szívogassa a sebet, és ez nemcsak a közvetlen szívogatásra értendő, hanem a dohányzásra vagy a szívószállal történő ivásra. Ez azért fontos, mert a sebből kieshet a vérdugó, amitől a sebgyógyulás elhúzódhat, gyulladások léphetnek fel stb. Kerülje a forró italokat vagy leveseket is, ezek ugyanúgy előidézhetik a véralvadék kiesését. Az erős fújás is kerülendő, például ne most fújjon fel egy gumimatracot, tegye félre kedvenc fúvós hangszerét erre a pár napra – és így tovább.
 • Duzzanat: nem mindig fordul elő, de ha igen, hideg kendővel vagy jégzselével meggyorsíthatja a duzzanat lelohadását. 10 percig tartsa hidegen a duzzadt részt, és ha szükséges, fél-1 óra múlva újra tegyen rá borogatást.
 • Fájdalomcsillapítás: nyugodtan beveheti a szokásos fájdalomcsillapítóját, de erről a fogorvos úgyis tájékoztatja. Ha szükséges, a kezelőorvos is felírhat Önnek fájdalomcsillapítót. Igyekezzen nem túllépni az előírt vagy ajánlott gyógyszer mennyiséget! Inkább hívja fel kezelőorvosát tanácsért, ha úgy érzi, még több fájdalomcsillapításra lenne szüksége.
 • Étkezés: az első napon csak folyékony állagú ételeket egyen, utána még pár napig kerülje a kemény, apró szemű ételeket (például szezámmag, gríz), amelyek könnyen felsérthetik a területet vagy belekerülhetnek a sebbe. Kerüljük az alkohol, a tejtermékek, a kávé, a tea, az erős fűszerezésű ételek fogyasztását.
 • Fogmosás: a fogmosást nem szabad elhanyagolni a foghúzás miatt, sőt! Ilyenkor még fontosabb is, hogy a seb környéke tiszta maradjon. Ha kihagyja a foghúzás után a fogmosást, a fogakon folyamatosan keletkező lepedékben elszaporodó baktériumok ártani fognak a friss sebnek! A fogmosás tehát fontos, csak épp kerülje el a foghúzás helyét. Egy-két nap elteltével azonban nagyon óvatosan, lehetőleg új és puha sörtéjű fogkefével óvatosan áttörölheti, átsimíthatja a fog helyét is. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa ajánl Önnek egy kifejezetten erre a célra való fogkefét, de egy puha sörtéjű fogkefe is megteszi.
 • Öblögetés: erős, alkoholtartalmú öblögetőket inkább ne használjunk, inkább patikában kapható, kifejezetten ilyen beavatkozások után javasolt szájvizet vásároljon. Ha bizonytalan, kérdezzen rá fogorvosánál, melyik szájvizet ajánlja.

Az első 24 óra után:

Duzzanat: A foghúzás bonyolultságától függően teljesen normális lehet az első három napban, bölcsességfogak esetén akár 1 hétig is a duzzanat az érintett terüeten.

Öblögetés: evés után vagy lefekvés előtt tegyen egy fél teáskanálnyi sót egy csésze meleg vízbe és öblögessen vele. Nem szabad lenyelni, mindig köpje ki!

Foghúzás utáni fájdalom: ha a beavatkozás után egy héttel még mindig fáj a foghúzás helye, érdemes felkeresnie a fogorvosát!

Gyakori kérdések a foghúzással kapcsolatban

Fáj a foghúzás?

Nem! A foghúzás többnyire helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentesen. Olykor  egy kis feszítő érzést tapasztalhat, amikor a fogat kiemelik, mást nem. Amikor elmúlik az érzéstelenítő hatása, akkor viszont már érezhet kisebb-nagyobb mértékű kellemetlenséget, fájdalmat.

Ha a foghúzás nem helyi érzéstelenítésben zajlik, hanem altatásban, mert például egy komplexebb bölcsességfog-eltávolításról beszélünk, ugyanez a válasz! Vagyis a fog eltávolítása nem fáj, ám a kezelés után felléphet érzékenység vagy fájdalom.

Meddig tart a foghúzás utáni gyógyulás? Mennyi ideig fáj a kihúzott fog helye?

A gyógyulás ideje egyénfüggő, de nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy az első 3 nap a kritikus, utána rohamléptékű szokott lenni a gyógyulás. 2 hét múlva a legtöbb ember már el is felejti, hogy foghúzáson esett át, ám vannak, akinél a teljes sebgyógyulás 3-4 hétig is elhúzódik.

Legtöbbször a fájdalom enyhe és csak az első pár nap érezhető, de gyulladt fog esetében akár egy hétig is lehet érezni. Ha a fájdalom nem enyhül, vagy esetleg erősödik mindenképp keresse fel a kezelőorvosát.

Mi az a vérdugó?

A foghúzás után vérdugó alakul ki, ami egy kis „gödör” a fog helyén, amit megtölt a véralvadék. Ebből fog kialakulni az új csont, ezért nem szabad bolygatni, piszkálni, szívogatni stb.

Milyen házi módszerekkel lehet felgyorsítani a sebgyógyulást?

Voltaképpen semmilyen módszerrel nem lehet felgyorsítani a foghúzás utáni sebgyógyulást. A gyógyulást nem lehet meggyorsítani, a szükséges élettani folyamatokhoz idő kell. Inkább arra érdemes figyelni, hogy ne toljuk ki a gyógyulást bármilyen házilagos beavatkozással, vagy azzal, hogy kipiszkáljuk a vérdugót a helyéről!

Mikor lehet foghúzás után enni? Mit lehet foghúzás után enni?

Amint elmúlt az érzéstelenítő hatása. Bár, amint feljebb már említettük, az első napon inkább puhább, folyékonyabb ételeket egyen, és további 3 napig kerülje

 • a tejtermékeket (a bennük levő baktériumkultúra miatt),
 • a kávét, teát, alkoholt (mivel vérbőséget okoznak),
 • a mákos, szezámmagos stb. termékeket (mivel az apró szemek bekerülhetnek a sebbe, és irritációt okozhatnak)

Ételek, amelyeket nyugodtan fogyaszthat a a foghúzást követő első napokban:

 • Zöldség-, és gyümölcslevesek (tejmentesen)
 • Tésztalevesek
 • Zöldség- vagy gyümölcspüré
 • Növényi joghurt
 • Tojásrántotta
 • Turmixok növényi tejből

Foghúzás után dohányzás?

A legideálisabb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzik. Próbálja meg kihasználni az alkalmat a dohányzásról való leszokáshoz! Az első 3 nap abszolút kritikus foghúzás után dohányzás szempontjából, ezért szigorúan tilos rágyújtani! A hagyományos cigarettán kívül az egyéb dohányzást imitáló készülékek és eszközök használata is tilos! Ha pedig már kibírt három napot, érdemes megpróbálni többet is!

Mi a fogmedergyulladás?

Ha kiesik a véralvadék, könnyen kialakulhat fogmedergyulladás, ami azt jelenti, hogy a foghúzás helye begyullad. A fogmedergyulladás tünetei a kellemetlen szájíz, szájszag, és szinte csillapíthatatlan, erős fájdalom. Jó hír viszont, hogy 3-7 nap alatt meg szokott gyógyulni.

Hogyan kell tisztítani a sebet foghúzás után?

Amikor kihúzták a fogat, akkor aznap tilos öblögetni vagy fogkefével megmosni a fog helyét. Ilyenkor ugyanis a kialakult véralvadék szét tud esni. A többi fogat persze meg lehet óvatosan és alaposan mosni.

Mitől lesz a foghúzás utáni seb helye fehér?

Nem kell megijedni, ez nem kóros jelenség. A friss hámszövet, ami a foghúzás helyén keletkezik, fehér álhártyaszerű kinézetű. Fontos, hogy rendszeresen, ám óvatosan tisztogassuk, más tennivaló nem igazán van vele.

Xiloxot alkalmazhatunk a fogra?

A rövid válasz: igen!

Keletkezhet vérömleny foghúzás után?

Igen, a foghúzás  környékén keletkezhet vérömleny. Ez akár kívülről is látható lehet, a gravitáció miatt akár a nyakra is kerülhet, vagy az érzéstelenítés helyén is megjelenhet. A vérömleny többnyire ártalmatlan jelenség, néhány nap alatt magától is felszívódik.

Ha a vérömleny egyben duzzanattal is jár, akkor érdemes megmutatni a kezelőorvosának.

A gyulladt fog eltávolítása ugyanúgy történik, mint a nem gyulladt fogaké?

Igen, bár több érzéstelenítő szükséges hozzá. Előfordulhat, hogy a kezelőorvosa úgy dönt, a beavatkozás előtt gyulladáscsökkentőkkel vagy más eljárással mérsékli a gyulladás mértékét.

Foghúzás után felléphet láz?

Ritkán, de előfordulhat. Ilyenkor lázcsillapítást lehet alkalmazni, hőemelkedés esetén nincs különösebb teendő.

Terhesség alatt szabad fogat húzni?

Sürgős esetben sor kerülhet a fog eltávolítására, mivel a hosszan tartó fájdalom és stressz károsabb, mint a foghúzás. A 2. trimeszterben a legalkalmasabb ez a kezelés, és az altatás egyáltalán nem javasolt!

Kiemelt cikkek