Fogászati kérdések

Foghúzás utáni csonthártyagyulladás: okai, tünetei, kezelése

foghúzási utáni csonthártyagyulladás kezelése

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás egy kellemetlen szövődmény, mely szerencsére ritkán fordul elő. Mi a teendő ilyenkor, hogyan lehet megelőzni és kezelni ezt a betegséget? Blogposztunkból megtudja!

Mi a foghúzás utáni csonthártyagyulladás?

A foghúzásról érdemes pár szót ejteni az elején. A foghúzás nem sétagalopp a szervezet számára, megterheli az immunrendszert. Miért is?

A legtöbb műtétnél összevarrják a bőrt, illetve egy rövid időre bekötik, hogy óvják a szennyeződésektől, kórokozóktól. A foghúzásnál azonban a szervezet maga “foltozza be” a lyukat. Ez azt jelenti, hogy a kapu egy ideig nyitva áll a kórokozók előtt. Pontosabban csak a képződő vérdugó állja útját.

Ha pedig a kórokozók eljutnak a fogakat korábban körbeölelő csonthártyáig, és ott elszaporodnak, komoly fertőzés, gyulladás jön létre. Ezt nevezzük foghúzás utáni csonthártyagyulladásnak. Kétféle típusa van. A gennyes és a száraz. A gennyes csonthártyagyulladás során egy gennyel telt tályog keletkezik. A száraz csonthártyagyulladás enyhébb, itt csak pír és fájdalom jelentkezik.

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás okai

Ahogy korábban írtuk, a fertőzést baktériumok okozzák, amelyek eljutottak a csonthártyáig, és az immunrendszer sem bírt el velük, így elszaporodtak.

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás tünetei

Nem biztos, hogy az alábbi tünetek mindegyikét tapasztalni fogja, de ezek a leggyakoribb tünetek:

  • Fájdalom. Erős, időnként a fülig felnyilalló fájdalom
  • Érzékeny, gyulladt, vörös íny, amely adott esetben vérezhet is
  • Gennyel telt tályog kialakulása, amiből genny ürülhet a szájüregbe. Ez kellemetlen ízhez vezethet, és rossz szaga is lehet
  • Láz
  • A száraz csonthártyagyulladásnál nincsen genny, csak a többi tünet jelentkezik

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás kezelése

A legfontosabb, hogy mielőbb felkeressünk egy fogorvost. Semmiképpen ne nyúljunk a sebhez, ne piszkáljuk, ne is öblögessünk!

Amennyiben gennyes tályog alakult ki, azt fel kell tárni, eltávolítani a gennyet, lefertőtleníteni a csonthártyát. Ezen túl valószínűleg antibiotikum-kúrára is szükség lesz. Fontos, hogy ne hagyjuk abba az antibiotikum szedését a tünetek enyhülésével. Ha “félmunkát végzünk”, a fertőzés újra visszatérhet.

A kezelés során is fontos az alapos fogmosás. A kihúzott fog helyét kerüljük el, de a többi részen alaposan mossunk fogat!

A jó hír, hogy a megfelelő kezelés hatására általában 3-6 nap alatt elmúlik a fertőzés.

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás megelőzése

Fontos, hogy a foghúzás után megfogadjuk a fogorvos tanácsait. Tehát:

Hagyjuk békén a kiakult vérdugót, ne piszkáljuk, szívogassuk! (A vérdugó a lyukban megmaradó véralvadék).

Figyeljünk a táplálkozásra! Az első nap inkább puhább, folyékonyabb ételeket együnk. További három napig kerüljük:

  • a különféle tejtermékeket (a bennük levő baktériumkultúra miatt),
  • a kávét, teát, alkoholt (ezek vérbőséget okoznak),
  • illetve a szezámmagos, mákos stb. termékeket (az apró magok könnyen bekerülhetnek a vérdugóba, és irritációt okozhatnak).

Dohányosoknak fontos, hogy három napig ne gyújtsanak rá a beavatkozás után.

Az alapos fogmosás, fogköztisztítás még fontosabb, mint bármikor! Kerüljük el a vérdugót, de alaposan tisztítsuk meg a fogazatunk többi részét!

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, jó eséllyel nem lép fel probléma a gyógyulási folyamat során. Amennyiben mégis, azonnal keressen fel szakembert!

Kiemelt cikkek