Fogászati kérdések

A fogimplantátum lehetséges hátrányai

Uniklinik Fogászat Szájsebészet

Az implantátum – más néven műgyökér – behelyezése, a fogászati beavatkozások egyik legnépszerűbb kezeléstípusa, amely egy, több vagy akár az összes foghiány pótlására is megoldást nyújt. Népszerűségét nemcsak a hátterében álló korszerű technológiának vagy a kliensek végső elégedettségének köszönheti, legnagyobb sikerének titka, hogy a fogimplantátum hátrányait összevetve sem beszélhetünk valódi veszélyforrásról.

Ezen a ponton tehát minden olyan olvasó megnyugodhat, akinek a fogorvos szó hallatán az összes porcikáját átjárja a félelem, viszont ennek ellenére is érdemes megismerkedni a fogbeültetés kapcsán felmerülő, lehetséges problémaforrásokkal. Egy átfogó tudás birtokában ugyanis tökéletesen kirajzolódik, hogy a legtöbb aggodalom forrása csupán egy téves illúzió.

A fogimplantátum hátrányai: a leggyakrabban felmerülő veszélyforrások

Egy fogászati beavatkozást megelőzőleg mindenkiben felmerülnek kérdések a kezeléssel/műtéttel és a regenerációval kapcsolatban. Általánosságban mindehhez társul egy nagy adag félelem is (tisztelet a kivételnek), amelyről szerencsére sokszor kiderül, hogy nem is annyira indokolt. Pontosan így van ez az implantációval is, amikor az íny alá, az állkapocs csontszövetébe bekerül egy műgyökér. Az eljárás magyarázata hiába hat ijesztően, valójában szinte nincs is ok az aggodalomra, hiszen a leggyakrabban felmerülő veszélyforrások kiküszöbölhetők.

1) Tervezés és kivitelezés

A fogbeültetés első lépcsőfoka minden esetben az állapotfelmérés, amelyet a tervezés és végül a kivitelezés folyamata követ. A fogimplantátum hátrányai között gyakran említésre kerülnek az ehhez kapcsolódó topikok, miszerint az eljárás veszélyének számít a pontatlanul megtervezett implantátum vagy a nem megfelelően kivitelezett fogbeültetés. Az elhangzott két szempontnak valóban megvan az igazságtartalma: egy felületes állapotfelmérés növeli a sikertlenség esélyét, a szövődmény kovkázatát. Egy helytelenül véghez vitt beavatkozás következtében pedig felléphet olyan komplikáció, mint például az implantátum kilökődése.

Szerencsére ahhoz, hogy a többi fog ne sérüljön, a CT– és a panorámaröntgen-felvételek segítségével az implantológus pontosan meg tudja határozni a kezelés irányát, az implantátum kilökődésének esélye pedig ma már szinte1 százalék alatti. Ez elsősorban a korszerű fogászati eszköztárnak köszönhető, amely biztosítja a fogbeültetés előtti pontos és precíz helyzetfelmérést. Ilyenkor meghatározásra kerül, hogy a beavatkozáshoz elegendő-e a páciens csontállománya, és ha nem, akkor a problémát további kezelések mentén azonnal orvosolják.

Ugyanez igaz magára az implantátum megtervezésére is. A korszerűség jegyében ma már profi számítógépes szoftverek segítségével végzi a fogorvos a tervezési folyamatot . Így a szakember számára már olyan, mintha előre megműtötte volna páciensét. Előre látja az esetleges buktatókat.

2) A beavatkozás és a gyógyulás ideje

Az implantációs beavatkozások menetét tekintve a következő fázis a beavatkozás, majd a gyógyulás. Míg az előbbihez kapcsolódnak a laikusok legnagyobb félelmei, addig a regeneráció során mégis sokkal nagyobb az esélye annak, hogy nehézségekkel kell szembenézni. A fogbeültetés alatt ugyanis a helyi érzéstelenítésnek hála gyakorlatilag semmit nem lehet érezni, és a kezelés időtartama sem kerül több időbe, mint egy ennél általánosabb fogászati kezelés.

Hátrányként azonban muszáj megemlíteni a gyógyulási folyamatot, ugyanis ennek intervalluma legalább két hónap, legfeljebb pedig fél év. Be kell látni, hogy ez a legjobb esetet tekintve sem rövid időszak. Ha viszont a szájüregben zajló változások oldaláról tekintünk ezekre a hónapokra – ekkor épül be az implantátum az állkapocscsontba –, már nem is tűnik olyan vészesnek a periódus időtartama. Továbbá, ilyenkor az is segíthet,ha eszünkbe jut a fogbeültetés tartóssága, amely a személyes helyzettől függően, tíz vagy akár húsz évet is felölelhet.

3) A beavatkozás utáni időszak

Az implantátum behelyezése egy szájsebészeti műtét, így nem szabad meglepődni azon, hogy  a műfogbeültetést duzzanat és fájdalom követi. Jó hír azonban, hogy ezek a kellemetlenségek a gyógyulást jelentik – tehát természetes szimptómák –, amelyek pár nap elteltével (maximum egy hét) már nem is tapasztalhatók. Ettől függetlenül mindenképp meg kell említeni őket a hátrányok között, viszont érdemes úgy felfogni, mint a kezelés természetes velejáróit.

Ennél egy fokkal már komolyabb problémát jelent a fogbeültetés utáni gyulladás, amely két módon jelentkezhet: a műtét után ,közvetlenül (ilyenkor a baktérium az operációt  követően kerül a sebbe, majd elfertőződik) vagy akár évekkel később (ilyenkor a kezelt terület közelében található infekció fejti ki a hatását). Az első esetben műtéti utáni szövődményről az utóbbi előfordulási esélyének növekedését a rendszertelen szájápolási szokások és/vagy a dohányzás okozhatják.

4) A fogbeültetés anyagi vonzata

Eltekintve a fizikális kellemetlenségektől, mindenképp szót kell ejteni a „piszkos anyagiakról”. Nincs mit szépíteni, azt be kell látni, hogy a jelentős fogászati beavatkozások mind értékarányos, de magas árral rendelkeznek.  Az implantáció pedig az olyan klasszikus eljárások összegét is felülmúlja, mint a kivehető protézis vagy a híd. Ezzel szemben az árkülönbség teljesen érthető, hogyha tudatában vagyunk a következőknek: (a teljesség igénye nélkül) az implantátum

·   egy hosszú távú beruházás (10-20 évet is kibír),

·   a klasszikus fogpótlásokkal ellentétben nem érinti a többi fogat,

·   szinte majdnem 100%-ban képes újraépíteni a rágófunkciót.

Plusz pillért kap a páciens és  nem a meglévő fogakat terheli túl a fogpótlás

Ezek tükrében nem meglepő tehát, hogy egy fogbeültetés miért jelent nagyobb anyagi kiadás, a fogazat teljessége pedig életminőségünket javítja.

A fogimplantátumok népszerűsége

Hiába, hogy a cikk a fogimplantátumok lehetséges hátrányait tárgyalja, még akkor is fellelhető a sorok között, hogy minek is köszönhető a fogbeültetés népszerűsége. Azon túl, hogy akár egy élethosszig képes szolgálni a tulajdonosát, és funkciójában is közel tökéletesen rekonstruálja a rágási mechanizmust, még közel sincs vége a sornak. Az implantátum tökéletes választás azok számára, akik

·   újra mosolyt szeretnének, ugyanis az implantátumra készülő fogpótlás teljesen hasonlít, a természetes fogakra. Mivel az eljárást egyébként is megelőzi egy precíz tervezési folyamat, a plusz anyag minden esetben egyedi és személyre szabott.

·   stabilitásra vágynak, és nem kizárólag a tartósságot tekintve. Hogy miért? A fogbeültetés során a plusz anyag titán részét az állkapocsba helyezik, ami nem engedi a fogpótlás elmozdulását.

·   minél több kellemetlenséget szeretnék elkerülni, beleértve a többi fog károsodását vagy az esetleges irritációkat. Amíg az implantátumoknál ez lehetséges, addig a hagyományos kezeléseknél felléphetnek bosszantó problémák: a kivehető fogsorok például kevésbé fixek és gyakorta irritálják a csontokat, illetve az ínyt és fokozzák.

A fogimplantátum hátrányainak átgondolása

Az összegző sorokig eljutva tisztán kirajzolódik, hogy amely dolgokat negatív módon fel lehet emlegetni a fogimplantációval szemben, valójában nem is tényleges veszélyforrások. A legkomolyabb hátrányként a gyulladás okozta komplikációkat lehet megemlíteni, amely viszont elkerülhető a megfelelő szájhigiénés szabályok betartása mellett. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a beavatkozás során hiába nem érzékelhető fájdalom, attól még egy szájsebészeti műtétről van szó, amelyet természetes fájdalmak követnek majd.

Szerencsére azonban ezek elenyésző kellemetlenségek azzal szemben, hogy milyen időtálló megoldást jelent egy fogbeültetés. Profi szakemberek kezei között nincs oka az aggodalomra, azonban, ha további kételyei támadtak, az Uniklinik szakemberei készséggel állnak a rendelkezésére – forduljon hozzánk bizalommal!

Kiemelt cikkek