A kezelésekről

Fogimplantátum utáni fájdalom – mire számítsak?

fogorvosok - Uniklinik

A fogászati implantátumok már jó ideje a fogorvosok eszköztárának részét képezik. A hatékony helyi érzéstelenítésnek köszönhetően az implantátum beültetése nem okoz fájdalmat, az érzéstelenítés elmúltával azonban érezhet enyhe fájdalmat. Mi számít normális mértékű fájdalomnak, hogyan kezelje, és mikor forduljon fogorvoshoz? Cikkünkből megtudja!

Az implantáció beültetése

Az implantátum beültetése során csak az érzéstelenítő injekció az, ami ténylegesen okoz egy pillanatnyi fájdalomérzetet. Utána a páciens a műtét során csak nyomó, feszítő érzést tapasztalhat, illetve a hallott zajok lehetnek esetleg zavaróak. Ezzel együtt nem egy fájdalmas beavatkozás, egyáltalán nem kell “félni tőle”.

Fogimplantáció utáni fájdalom – utána jön a feketeleves?

Ne aggódjon, nem jön a feketeleves. Bár az érzéstelenítő injekció hatásának elmúltával érez majd némi fájdalmat, ez nem lesz erős. Arra számítson, hogy a beavatkozás helye vagy az egész állkapocs tompán fáj kicsit. Ez a fájdalom nagyjából annyira lesz intenzív, mint foghúzás után. Természetesen nagy különbség van az emberek fájdalomtűrő képessége között. Van, aki az egészen kis ingerekre is érzékenyen reagál, mások pedig alig érzik meg ugyanazt a beavatkozást. A fogimplantáció utáni fájdalom csupán néhány napig tart, utána megszűnik.

gyökérkezelés terhesség alatt

Tanácsok a fogimplantáció utánra

A fogimplantáció után általában nincsen szükség fájdalomcsillapítóra. Amennyiben azonban Ön kifejezetten érzékeny, bevehet egy fájdalomcsillapítót. A legtöbb fogorvos a diclofenac tartalmú gyógyszereket ajánlja, ezek ugyanis remekül felszívódnak a csonthártyában. De a vény nélkül kapható szerek is jó szolgálatot tehetnek.

Az implantáció után duzzanat is szokott jelentkezni. Ettől nem kell megijedni, ez a normális gyógyulási folyamat része.

Az öblögetést nem javasoljuk műtét után, legfeljebb Curasept ads 220-szal, de ezzel sem szabad zubogtatni, épp csak óvatosan átöblíteni a szájat. Ez csökkenti a lepedékképződést, de nem lehet folyamatosan használni, csak műtét után, amíg egy üveg el nem fogy.

A gyógyulás szempontjából nagyon fontos, hogy betartsa a fogorvos tanácsait. A legfontosabb tudnivalók, szabályok a következők:

  • A dohányosok számára a gyógyulás ideje alatt kerülendő a dohányzás
  • Fontos a megfelelő folyadékpótlás, ugyanis a szervezetnek vízre van szüksége a gyógyuláshoz szükséges megfelelő intenzitású vérkeringés fenntartásához
  • Fontos a szájhigiéné fenntartása: mossunk rendszeresen alaposan fogat, és ne fogyasszunk egy ideig tejtermékeket, mert a bennük található baktériumok külön terhelést jelenthetnek az immunrendszernek és lassíthatják a gyógyulást

dentálhigiénikus

Mikor van baj?

Az implantáció egy biztonságos rutineljárás. Általában csak akkor van gond, ha a páciens nem tartja be a kezelőorvos utasításait. De egy-két ritka esetben szintén nem gyógyul rendesen a beépített implantátum.

Ha azt tapasztalja, hogy napok elteltével sem enyhül a fájdalom, sőt, inkább erősödik, keressen fel fogorvost! Ugyanez igaz a duzzanat fennmaradására. Ha pedig váladékozik vagy vérzik a fogíny, szintén ne késlekedjen!

Fáj a beültetett fogimplantátum? Kérjen időpontot!

Kiemelt cikkek

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése