Tények és tévhitek

Fogmosás: tippek és tévhitek

Fogmosás

Fogaink egészségéért legtöbbet az egészséges táplálkozással és a helyes fogmosással tehetjük. Szinte mindenki mos fogat. Ez egy nagyon örvendetes tény. A gond viszont az, hogy sajnos szinte mindenki rosszul mos fogat. Miért is van ez? Mert alapvetően a szüleinktől tanuljuk a fogmosást, ők pedig valószínűleg helytelen technikával mosnak fogat. Ha hosszú távon egészséges fogakat szeretnénk, sokszor immár felnőttként kell elsajátítanunk a megfelelő fogápolási szokásokat. Jobb későn, mint soha! Ehhez szedtünk össze hasznos tippeket. A cikk végén pedig a leggyakoribb tévhitekről is szó lesz!

Miért van szükség fogmosásra?

A fogmosás célja, hogy eltávolítsuk az étkezés során lerakódott lepedéket. A lepedék táplálékot nyújt a baktériumoknak, amelyek fogszuvasodást, később akár fogágybetegséget is okozhatnak. A lepedékből az idő elteltével fogkő lesz, ami könnyen az íny gyulladásához vezethet. Ha nem mosunk rendesen fogat, egyre súlyosabb tünetekkel számolhatunk, amelyek akár a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. De hogyan is kellene fogat mosnunk?

Tippek a helyes fogmosáshoz

1. Használjuk a megfelelő technikát!

A fogorvosok a legtöbb esetben a módosított Bass-technikát ajánlják.

Ha fogászati problémánk van, kérjük ki szakember véleményét. Ezekben az esetekben kicsit bonyolultabb a helyzet, sokszor módosítani kell az alkalmazott technikát.

Normál esetben a helyes fogmosás technikája a következő:

  • A hagyományos fogkefével finom, körkörös mozdulatokat végzünk. A fogkefét enyhén megdöntjük az íny felé. Ezzel remekül meg tudjuk tisztítani a fogíny és a fognyak találkozását. Azért fontos ez, mert ez a terület van a legjobban kitéve a fogkőképződésnek. A baktériumok is itt juthatnak be az íny alá, ahol ínygyulladást okozhatnak. További előny, hogy a gyengéd, körkörös mozdulatok nem koptatják a fognyakat és az ínyszélt. Így kisebb az ínyvisszahúzódás kockázata is.

  • Haladjunk végig a fogak külső és belső felszínén! Utána a rágófelszínen is menjünk végig.

  • Elektromos fogkefével körülbelül két másodpercig tartsuk a fogkefét az íny és a fognyak találkozásánál. A körkörös mozgást itt nem mi végezzük, egyébként hasonló módon menjünk vissza az összes felületen.

  • Mindennap legalább egyszer tisztítsuk meg a fogközöket fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével. Ezeket a helyeket nem éri el a fogkefe, ezért könnyen a fogszuvasodás melegágyai lehetnek.

  • A nyelvet szintén fontos óvatosan megtisztítani, ledörzsölni. Az ott található lepedék baktériumai nemcsak szájszagot okoznak, hanem fogszuvasodáshoz is hozzájárulhatnak.

fogmosás fogkefével

2. Naponta legalább kétszer mossunk fogat!

A legtöbb fogorvos a reggeli és esti fogmosást ajánlja. A fogközöket szintén érdemes naponta legalább egyszer megtisztítani. Bár sokan két percre esküdnek, nem ez a lényeg, hanem a megfelelő technika. A legfontosabb, hogy minden felületet alaposan megtisztítsunk. Ez felnőtteknél általában 3-5 percig tart. Természetesen függ attól is, mennyire vagyunk gyakorlottak és gyorsak. 

A tökéletes fogmosási technika elsajátításában nagyon nagy segítséget nyújt az úgynevezett plakkfestő tabletta. Használatával könnyen ellenőrizhetjük azt , hogy mely fogfelszínen maradt esetleg még lepedék!

3. Étkezés után várjunk fél órát!

A legegyszerűbb reggeli után rögtön fogat mosni és rohanni munkába. Ezzel az a gond, hogy étkezés után savasabb lesz a száj kémhatása, amitől felpuhul a fogzománc. A felpuhult fogzománcban pedig kárt tehetnek a fogkefe sörtéi. Ez kiemelten igaz a savas ételek és italok (kávé, citrusfélék, szénsavas üdítők) fogyasztása esetén. Várjunk tehát fél órát, hogy visszaálljon a száj kémhatása és utána mossunk fogat.

A leggyakoribb tévhitek a fogmosással kapcsolatban

Most pedig következzen néhány a leggyakoribb tévhit közül.

1. Minél erősebben mosunk fogat, annál jobb

Többet ésszel, mint erővel, tartja a mondás. Ez a fogmosásra is igaz. Az erős dörzsölés károsíthatja az ínyt és a fogzománcot , ami nemcsak csúnya, de hozzájárulhat a fogínysorvadás kialakulásához is.

2. A rossz fogakat örököljük

Bár némi igazság van benne, nem egészen igaz. Nem a rossz fogak örökletesek, hanem a fogazat szuvasodás elleni védekezőképessége. Megfelelő fogápolási szokásokkal mindenkinek lehetnek szép és egészséges fogai!

3. Ráérek akkor kicserélni a fogkefét, ha szétállnak a sörtéi

Sokan azt hisszük, elég akkor fogkefét cserélni, ha már össze-vissza állnak a sörték. A helyzet az, hogy 3 hónap alatt minimum 30%-kal romlik a sörték tisztító hatása. Emellett a szájban található baktériumok megtelepednek a fogkefén, külön “támpontot” jelentve a szájüreg baktériumainak. Egy elhasznált fogkefe fennálló felső légúti megbetegedés esetén különösen nagy problémát jelenthet.. Ha biztosra akarunk menni, háromhavonta cseréljük le a fogkefénket!

4. A szájvíz és a rágógumi helyettesíti a fogmosást

Ez egyszerűen nem igaz. Jobb lesz tőle a leheletünk, de a lepedéket egyik sem távolítja el rendesen. A rágógumi a nyáltermelés serkentésével ásványi anyaghoz juttatja a fogakat, de a fogszuvasodás megelőzéséhez ez sem elég.

5. Normális, ha fogmosáskor kicsit vérzik az íny

Sajnos nem az. Hacsak nem erős sörtéjű fogkefével, nagyon erősen mosunk fogat, a megjelenő vércseppek általában fogínygyulladásra utalnak. Az ínygyulladás könnyen súlyosbodhat, és fogágybetegséghez vezethet. Végül akár a fogainkat is elveszíthetjük. Ha egy-két napig folyamatosan fennáll a panasz, keressen fel egy fogorvost!

Kiemelt cikkek