Tények és tévhitek

A fognyaki kopás tünetei, kezelése és megelőzése

Fognyaki kopás

Mi a fognyaki kopás?

A fognyaki kopás egy fogászati probléma. Fontos, hogy ne keverjük össze fognyak szuvasodásával és a fogánybetegséggel. Ez a két fogászati betegség nem azonos a fognyaki kopással. De mikor beszélünk fognyaki kopásról? Először is tisztázzuk, mi az a fognyak. A fognyak a fogíny felőli, vékonyabb része, amit normál esetben fogíny borít. Amennyiben az íny valamiért visszahúzódik a fognyakról, az ott található vékonyabb fogzománc könnyebben ki tud kopni. Az elvékonyodott fogzománc nem csak esztétikai szempontból zavaró, hanem kellemetlen érzést is okozhat. Emellett a zománc felületi sérülései a fogszuvasodás kialakulását is megkönnyítik.

A fognyaki kopás okai

A fognyaki kopás mögött többféle ok is állhat. Sajnos a megfelelő szájhigiénia sem nyújt teljes védelmet. Ha előnytelen genetikai tulajdonságokat örököltünk, még a helyes szokások mellett is visszahúzódhat a fogíny. A magasabb életkor és a gyökérkezelés szintén megnöveli a fognyaki kopás kockázatát.

Veszélyt jelent még továbbá a helytelen fogmosási technika. Ha erős, vízszintes súroló mozdulatokkal végezzük a fogmosást, ingereljük az ínyt, és koptatjuk a fognyakat. A helytelen fogápolás emellett fogkő kialakulásához vezethet, ami szintén hozzájárul az íny visszahúzódásához. A szabadon maradt fognyak pedig könnyebben kopik, károsodik.

A fognyaki kopás tünetei

A fognyaki kopás legjellemzőbb tünete, hogy a fogíny visszahúzódik. A fogakból így több látszik, mint rendesen, és hosszúkásabbak. Sokszor ez az a tünet, amivel a páciensek fogorvoshoz fordulnak. A fog felszínén szintén láthatunk bemélyedéseket. Az is előfordulhat, hogy olyan mélyek ezek a rovátkák, hogy a körmünket is bele tudjuk akasztani. A kikopott rész érzékennyé is válhat a hidegre és a melegre.

A tünetek súlyossága szerint három kategóriát különíthetünk el. A fognyak lehet:

  • Enyhén kopott: sokszor csak az íny hátrahúzódása által okozott esztétikai problémák utalnak rá. Tünetmentes is lehet, gyakran a kontrollvizsgálatok során veszi észre a fogorvos.

  • Közepesen kopott: a betegség előrehaladottabb állapota. A fognyak érzékennyé válhat a hidegre és melegre. Szabad szemmel is könnyen megfigyelhető eltérések jellemzik.

  • Súlyosan kopott: ebben a stádiumban az íny már nagymértékben visszahúzódott. A fognyakon fogszuvasodáshoz hasonló lyukak alakulhatnak ki.

fognyaki kopás kezelése

A fognyaki kopás kezelése

Ha tapasztaljuk magunkon a fenti tüneteket, keressük fel fogorvosunkat! A rendelőben aztán a megfelelő vizsgálati eljárásokkal (pl. szonda) megállapítják a diagnózist. A fognyaki kopás nem tud meggyógyulni, de kezelhető, kordában tartható.

A betegség enyhe formája esetén elegendő lehet a megfelelő fogmosási szokások kialakítása. Amennyiben a fog érzékeny a hidegre és a melegre, érdemes erre kifejlesztett fogkrémeket és szájvizeket használni.

Előfordulhat, hogy a fogíny gyulladása is szerepet játszott a fognyaki kopás megjelenésében. Ebben az esetben a kezelés részeként fontos megszüntetni a gyulladást, pl. mélynyaki tisztítással vagy lézeres kezeléssel.

A betegség legelőrehaladottabb állapotában a fogorvos dönthet a fognyaki tömés mellett. A fognyaki tömés neve kissé félrevezető. Nem a kifúrt, szuvas foganyag helyére kerül tömés ugyanis. Ehelyett a fognyakat borítjuk be egy vékony tömőanyagréteggel. Nemcsak újra szebbé válik a fog, a fogérzékenység is megszűnik. A fognyaki tömés nagy ritkán kieshet, illetve időnként nem árt átpolírozni, ezzel együtt remek eszköz a fognyaki kopás kezelésére.

Ha jelentős az íny visszahúzódása, a fogínyplasztikai eljárások is szóba jöhetnek. Ezek segítségével szebbé válik a mosolyunk, és visszaállíthatjuk a fognyak természetes védelmét.

fognyaki kopás megelőzése

A fognyaki kopás megelőzése

A fognyaki kopás leginkább a helyes fogápolási szokásokkal megelőzhető. Fontos még kiemelni a rendszeres kontrollvizsgálatok jelentőségét. Ha félévente felkeressük fogorvosunkat, már a probléma korai stádiumában felhívhatja rá a figyelmünket. Minél előbb kiderül a gond, annál hatékonyabban – és pénztárcabarátabb módon – kezelhető!

Kiemelt cikkek