A kezelésekről

Fogpótlás Procerával

Fogpótlás procerával

A Procera szkenner egy hihetetlenül kifinomult és profi rendszer része

A svéd Nobel Biocare vállalat szinte forradalmasította a fogpótlások területét egy új eljárással, amelynek lényegét talán leginkább az angol elnevezés tükrözi: CAD/CAM technológia.

Kicsit szabadon úgy fordítható, hogy

„számítógépes tervezés, számítógépes kivitelezés”.

A fogpótlások a digitális technológia és robotika bevetésével készülnek el, a svédországi gyárban gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül zajlanak a folyamatok. A Procera szkenner ennek az elképesztően modern rendszernek a része, és alkalmazására fogászatunkon kerül sor.

Az egész rendszer végső előnye, hogy az elkészült fogpótlás sokkal pontosabban illeszkedik a fogsorba, összhatásában pedig esztétikusabb.

 

Van-e különbség a páciens számára?

A páciensek számára nem igazán különbözik ez a fogpótlási eljárás a hagyományosétól, mivel a fontos folyamatok a háttérben zajlanak.

A fogpótlások során a páciensek fogairól mintát szoktunk venni, hogy annak megfelelően készíttessük el a fogpótlást a fogtechnikussal. A Procera-eljárások során sem történik másképp. Ám a mintavétel után a minta az Uniklinik fogászatán marad, mert itt található a Procera lézerszkenner. Ez a különleges berendezés digitális képet készít a páciens fogsoráról a minta alapján. Ennek segítségével a kezelőorvos rendkívül precízen meg tudja tervezni a fogpótlást.

A nálunk megtervezett fogpótlás vázát ezután Svédországban készítik el, mégpedig egy teljesen automatizált, számítógép-vezérelt rendszerrel.
Miután elkészült, a váz visszakerül Magyarországra, és ezúttal már a fogtechnikusnál köt ki, aki aki a vázra felépíti a leplező kerámiát. A „leplező” kifejezés itt a fogpótlás külső rétegét jelenti.

paciens.jpg#asset:35483

A páciens csak annyit lát ebből az egészből, hogy új fogpótlása csodálatosan szépen simul fogsorába, és gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a saját fogaitól.

Ám ez éppen elég is egy elégedett mosolyhoz!

Kiemelt cikkek