A kezelésekről

Fogszabályozás segített az előredőlő fogakon

Fogszabályozás segített az előredőlő fogakon

Dr. Opyakin Viktor fogszabályozó szakorvosunkhoz bejelentkezett egy fiatal férfi azzal a kérdéssel, hogy mit tud kezdeni az előredőlő fogsorával. 

fogszab-előtt.JPG#asset:37454

Ez az állapot ugyanis már kezdte nagyon zavarni, ám megnyugtató megoldást eddig még nem talált.

A páciens több más szakorvos véleményét is kikérte, de nem elégedett meg az egybehangzó kezelési tervekkel. Az ő esetében egészen addig két megoldást javasoltak: 

  1. vagy két kisőrlő eltávolítását a felső állcsontból
  2. vagy állcsontműtétet.

Mi azonban egy harmadik utat ajánlottunk!

Ez pedig a teljes fogív hátravontatását jelentette 2 miniimplantátum segítségével. A másik két kezeléssel összevetve a mi javaslatunk kezelési ideje volt a leghosszabb, ám a páciens ezt is mérlegelve a mi megoldásunkat választotta.

Fogeltávolításra itt is sor került, ezek a bölcsességfogakat érintették. A helyükre ugyanis szükség volt a fogak hátratolásához. Ám a bölcsességfogak amúgy sem vesznek részt a rágásban, így a páciens nem sokat vesztett a hiányukkal! 

Miért javasolják oly sokszor a bölcsességfogak eltávolítását a fogszabályozás során?

Természetesen egyáltalán nem törvényszerű, hogy a fogszabályozás valamelyik fog vagy fogak eltávolításával járjon. Ez leginkább olyankor fordul elő, amikor a számítások szerint a kisimított, szép szögben álló fogsor nem férne el az adott helyen. Ekkor valahonnan helyet kell keríteni, és ilyenkor jön szóba, hogy valamelyik fogtól meg kellene szabadulni.

A bölcsességfogak eltávolítására gyakran kerül sor, hiszen ha választani kell, a legcélszerűbbnek látszik egy olyan fogtól megszabadulni, amellyel nem sokat – sőt, semmit – sem veszít a páciens, hiszen amúgy sincs rá szüksége a rágáshoz, harapáshoz. A bölcsességfogak eltávolításától nem kell megijedni: sokszor helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen is elvégezhető, ha pedig szájsebészeti műtét szükséges hozzá, a páciens végképp semmit sem érez az egész eljárásból!

Mi lett a kezelés eredménye?

A kezelés viszonylag hosszú ideig, 3,5 évig tartott. A páciens azonban maradéktalanul elégedett, hiszen az eredmény magáért beszél! 

fogszab-után.JPG#asset:37456

Természetesen az ő türelme nélkül ez a szép mosoly nem jöhetett volna létre. Ám vannak dolgok, amelyekre érdemes akár hosszú éveket is várni, mert egy felszabadult, szép mosoly óriási önbizalmat adhat!

Kiemelt cikkek