Megelőzés

A fokozott nyáltermelés okai és kezelése

Fokozott nyáltermelés

Amikor kedvenc fogásunkat készülünk elfogyasztani, természetes, hogy összefut a szánkban a nyál, ám fokozott nyáltermelés akkor is előfordulhat, ha épp nem eszünk. Mi állhat a jelenség hátterében, és hogyan kezelhető a probléma?

A nyáltermelés folyamata és szerepe

A nyál a szájban lévő nyálmirigyek által termelt folyadék, amely 

 • megnedvesíti az ételt, segítve a nyelést, de emellett emésztést segítő enzimeket is tartalmaz;
 • segíthet a sebek gyógyulásában és a baktériumok eltávolításában a szájüregből, megakadályozza a kiszáradást; illetve 
 • gátként működik az irritáló anyagokkal és toxinokkal szemben. 

Egy egészséges ember átlagosan 0,75 és 1,5 liter nyálat termel naponta, amelynek csúcspontja az evés idejére esik, míg alvás közben a legalacsonyabb a nyáltermelés. Ha viszont túl sok nyál termelődik, az problémát okozhat a beszéd és az evés során, de a fokozott nyáltermelés és a nyálcsorgás szociális szorongást és csökkent önbecsülést is eredményezhet.

Fokozott nyáltermelés: a bőséges nyálképződés okai

A fokozott nyáltermelés az okától függően lehet átmeneti vagy krónikus. Ha például fertőzéssel küzdünk, több nyálat termelhetünk, ami segít kiüríteni a baktériumokat. Milyen betegségre utal a nyálfolyás? Gyakran az éjszakai nyálfolyás hátterében alvási apnoe áll, ami egy olyan állapot, amelyben a légzés alvás közben szabálytalanná válik, szájlégzést és túlzott nyálképződést okozva.

Túlzott nyáltermelés felnőtteknél

A túlzott nyáltermelés okai többek között a következők lehetnek:

 • reggeli rosszullét vagy hányinger a terhesség alatt;
 • orrmelléküreg-, torok- vagy garatfertőzések;
 • fekélyek és gyulladások a szájüregben;
 • rossz szájhigiénia;
 • reflux;
 • súlyos fertőzések, mint például a tuberkulózis.

A nyelési vagy nyálelválasztási nehézségeket okozhatják, vagy társulhatnak hozzájuk bizonyos alapbetegségek, például Down-szindróma, autizmus, stroke és Parkinson-kór. Ha a betegnek érzékszervi zavarai is vannak, előfordulhat, hogy nem mindig veszi észre a nyálcsorgást.

Túlzott nyáltermelés gyerekeknél

A nyáladzás az élet első két évében normális, hiszen a gyerekek gyakran csak 18 és 24 hónapos koruk között fejlesztik ki a nyelés és a száj izmainak teljes kontrollját. A csecsemők nyáladzhatnak fogzáskor is. Emellett bizonyos betegségek is okozhatnak fokozott nyáltermelést, ilyen például a szájnyálkahártya gyulladása, de akár egy megnagyobbodott orrmandula is állhat a háttérben, ami miatt a kicsi nem tud rendesen az orrán át lélegezni. Ha probléma 2 éves kor után is fennáll, érdemes szakembert felkeresni, mivel a száj- és arcizmok gyengesége is kiválthatja a problémát.

A túlzott nyáltermelés kezelése

A túlzott nyáltermelés kezelése különböző módszereket és megközelítéseket foglal magában a kiváltó okok és az egyéni állapot figyelembevételével:

 • Első lépésként orvosi vizsgálat ajánlott az okok meghatározása érdekében, bizonyos esetekben pedig a tünetek hátterében álló gyógyszerek mellékhatásainak felismerésére lehet szükség.
 • Ha szájüregi vagy fogászati probléma idézi elő a fokozott nyálképződést, a megfelelő kezelés (pl. fogászati beavatkozások, fertőzés kezelése) segíthet.
 • A gyógyszeres kezelés néha hatékony lehet, például szájszárazságot okozó gyógyszerek használatával.
 • Az étrendi változtatások, például a túl savas vagy fűszeres ételek fogyasztásának csökkentése, illetve a rágógumizás vagy cukorkák szopogatása néha enyhíthetik a tüneteket.

mitől termelődik sok nyál? hogyan kell ezt kezelni?

A nyáltermelés csökkentése és a megelőzése szerepe

Mivel a szájban lévő baktériumok is kiválthatják a fokozott nyáltermelést, a rendszeres fogmosást, a fogselyem használatát, valamint a szájöblítést magában foglaló szájhigiéniai rutin segíthet a probléma csökkentésében. Ezenkívül a nap folyamán történő bőséges vízfogyasztás is hozzájárulhat a megelőzéshez, de nem szabad kihagyni a rendszeres fogászati ellenőrzést és a fogkő-eltávolítást sem.

Szájüregi problémákkal küzd, vagy szájhigiéniai tanácsadásra van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek.

Kiemelt cikkek