A kezelésekről

Gnatológia – mivel foglalkozik a fogászat ezen úttörő területe?

gnatológia - Sápi Béla

A gnatológia a fogászat egyik legújabb és legdinamikusabban fejlődő területe. Az állkapocsízület (TMI – temporomandibuláris ízület) elhelyezkedésével, mozgásával, problémáival és azok kezelésével foglalkozik és vizsgálja még továbbá a fogsorzáródást is. Mit érdemes tudni erről a rendkívül érdekes tudományágról? Milyen eszközöket és kezelési módszereket alkalmaz?

Az állkapocsízület

Az állkapocsízület az állkapocs és a koponya közötti ízület. Testünk egyik legösszetettebb, legérzékenyebb ízülete. Ugyanis egyszerre végez forgó és csúszó mozgást. Nagyon fontos szerepet játszik a rágásban és a beszédben egyaránt. Fontos tudni, hogy a fogazat, a rágóizmok, a szalagok és az ízület maga kényes egyensúlyban vannak. Ehhez bár indirekt módon, de hozzátartozik még a csontozat többi része is, ugyanis például a testtartás is okozhat gnatológiai problémákat.

gnatológia

Az állkapocsízület akkor működik jól, ha a fogsor jól illeszkedik, és a száj összezárása egyértelmű, stabil végpontban ér véget. Elég egy egészen apró, tizedmilliméteres eltérés, és az ízület máris képtelen nyugalmi állapotba kerülni, ami további problémákat okoz. A folyamatos szorítás ugyanis tovább koptatja a fogakat, és eldeformálhatja az állkapocsízületet is.

állkapocsízület

Angol nyelvű ábra az állkapocsízületről. (Disk: porckorong, Temporal bone: halántékcsont, Condyle: az állcsont ízületi feje, Nerves: idegek, Ear canal: hallójárat)

Gnatológiai tünetek

  • Fogcsikorgatás, éjjeli fogcsikorgatás (bruxizmus)
  • Állandó szorítás
  • Kattogás, furcsa, recsegő-ropogó hangok
  • Kiugrik az állkapocs
  • Szájnyitási és rágási problémák
  • Nyaki fájdalom, fejfájás, fülzúgás
  • A fájdalom alvászavart is okozhat

A gnatológiai tünetek oka

Ahogy már említettük, egy kényes ízületről van szó. A legtöbb esetben az alsó és a felső fogsor nem megfelelő záródása okozza a problémát. Emögött állhat anatómiai ok, a fogak kopása (bruxizmus), TMJ-t ért ütés (trauma), pontatlanul elkészített fogpótlás vagy tömés, de testtartási probléma is. Ha például valaki rosszul tartja a fejét, mert ülőmunkát végez, és előregörnyedve tartja magát, akkor könnyen lehet, hogy az állkapocsízülete is károsodik egy idő után. Ezért a gnatológusoknak a többi határterület képviselőivel is együtt kell működnie (pl. gyógytornászok).

Sok esetben a fogpótlás a ludas. Ezért nagyon fontos, hogy a fogpótlások elkészülése előtt alapos gnatológia vizsgálatot végezzen a fogorvos. A vizsgálat beméri az egyéni állkapocshelyzetet és az ízület mozgásait, hogy az elkészült fogpótlással tökéletes illeszkedést érjünk el.

gnatológiai kezelés

Gnatológia: kezelések

A gnatológiai problémák kialakulása sokszor hónapok, évek műve. Emiatt sajnos a problémák kezelése is hosszú időt vesz igénybe.

A kezelés egyik lépése az úgynevezett gnatológiai bemérés. Ez nyílhegyrajzoló készülékkel, arcívvel, pozíciós harapásokkal és egy modern, ARCUSdigma nevű készülékkel történik. Az ARCUSdigma egy elektronikus regisztrációs rendszer, amely 3 dimenziós, ultrahangos méréseken alapul. A páciens alsó állkapcsának koponyához viszonyított mozgásait méri. Ezután minden olyan beállítási értéket kiszámít a fogtechnikusok számára, amelyek segítségével beprogramozható az artikulátor megtervezhetők az egyedi, funkcionális fogpótlások. Előfordulhat, hogy 3D CT vizsgálatra is szükség lesz.

Ezután következik a személyre szabott terápia. Bár nem kritérium, de előfordul, hogy újból létre kell hozni a megfelelő fogsorzáródást, például fogszabályozással. A fő cél a TMI-t jó pozícióba hozni. Ilyenkor szükség lehet személyre szabott éjszakai sín készítésére és kiegészítő kezelésre is (gyógytorna, manuálterápia, logopédia). Nagyon ritka, előrehaladott esetekben műtétre is sor kerülhet.

Állkapocsproblémája van? Foglaljon időpontot!

Kiemelt cikkek