A kezelésekről

Gyökércsúcs rezekció – ha a gyökérkezelés nem elég

Gyokercsucs Rezekcio

A fogászatban kiemelt fontosságú a fogak megtartása. A gyökércsúcs rezekció egy olyan műtét, amely a sikertelen gyökérkezelés után ad még egy esélyt a gyulladt gyökerű fognak. Mit takar pontosan a gyökércsúcs rezekció? Mikor alkalmazzák, és mikor nem lehetséges? Hogyan néz ki a műtét, és mire kell odafigyelni utána? Cikkünkben mindezen kérdésekre kitérünk!

Mi az a gyökércsúcs rezekció?

A gyökércsúcs rezekció vagy gyökércsúcs-amputáció egy olyan műtét, amely során eltávolítják a fog gyökércsúcsi részét, valamint a környező gyulladt szöveteket. Általában sikertelen gyökérkezelés(ek) után alkalmazzák. Amennyiben sikeres a műtét, megőrizhetjük a fogat, és nem alakul ki foghiány .

Mikor van szükség gyökércsúcs rezekcióra?

A gyökércsúcs rezekciót a foggyökér csúcsa körüli szövetek súlyos gyulladása során alkalmazzák. Ezek a súlyos, a csontállományt és a kötőszöveteket károsító gyulladások azonban már csak az utolsó lépcsőfokok. A probléma általában egy egyszerű fogszuvasodással kezdődik, amely legtöbbször a nem megfelelő fogápolási szokások következménye. A fogszuvasodás előrehaladtával a baktériumok elérhetik a fogbelet (fogpulpát). A fogbélben találhatók a fogakat beidegző idegek és az őket tápláló erek, amelyek a gyulladás hatására elhalhatnak. A súlyos, antibiotikumokkal már nem gyógyítható gyulladást gyökérkezeléssel kezelik. Azaz eltávolítják az elhalt szöveteket, és mesterségesen kitöltik a foggyökér csatornáit.

A foggyökerek gyökérvégződésén apró lyukak találhatók, ezeken lépnek be az erek és az idegek. Amennyiben a baktériumok átjutottak ezeken a réseken, begyulladhat a foggyökerek környéke, és pusztulásnak indulhat a csontszövet és a kötőszövet. Súlyos esetben ezt csak foggyökér rezekcióval lehet megállítani, amely során eltávolítjuk a gyulladt szöveteket. Ez a leggyakoribb eset, de érdemes kitérni még pár szituációra, amely gyökércsúcs rezekciót igényel.

Azok az esetek, amikor nem lehet végrehajtani a gyökérkezelést, mert:

 • gyökércsatorna nem átjárható. Ezt okozhatja mineralizáció miatti szűkület, görbület vagy behelyezett csap is, vagy
 • nem lehet kiszárítani a gyökércsatornát

Vagy ha a gyökérkezelés során:

 • egy eszköz beletörik a gyökércsatornába
 • a gyökértömésre használt anyag túlpréselődött, és kijutott a foggyökér csúcsán át a fogágyba, gyulladást okozva
 • a gyökércsatorna tágítására használt eszközök helytelen irányban haladtak és képeztek járatokat

Szintén gyökércsúcs-amputációra van szükség, ha:

 • Ha ciszta keletkezett a foggyökér csúcsán. Ezek a folyadékkal teli jóindulatú elváltozások nyomják a csontszövetet, annak pusztulását okozva
 • Krónikus, kezelésekre nem kellőképpen reagáló gyulladás van a gyökércsúcs körül

gyökércsúcs rezekció menete

A gyökércsúcs-rezekció ellenjavallatai

Fontos pár szót ejteni a műtét ellenjavallatairól is. Bár egy kisebb szájsebészeti beavatkozásról van szó, nem minden esetben alkalmazható.

Ha például gyökértömött már a fog, fontos, hogy fél évnél nem régebbi és falálló legyen a gyökértömés. A gyökértömést legtöbbször a gyökércsúcs rezekció előtt közvetlenül végzik el.

Ha a műtét után a fog megfelelő rögzítése nem biztosított, akkor nem ajánlott a gyökércsúcs rezekció. Ez fennállhat, ha a gyulladás miatt jelentős mértékben elpusztult a csontállomány, vagy ha túl rövid a foggyökér, és a gyulladt részt levágva nem biztosítana kellő tartást. Általában a foggyökér alsó harmadát vágják le, ami körülbelül 2-5 mm. Ha túl rövid a foggyökér, akkor azonban nem marad elegendő hossz a stabilitáshoz.

Az egészségügyi kockázatoknál meg kell említeni az általános egészségügyi állapotot. Vérzékenység, bizonyos szív- és májproblémák esetén például nem mindig lehetséges a műtét. Az alsó állcsontban futó idegek miatt pedig az alsó őrlőfogaknál nem ajánlott elvégezni, mert súlyos szövődményekkel járhat. A fog körüli mély tasak esetén szintén nem ajánlott a gyökércsúcs-amputáció.

A gyökércsúcs-rezekció menete

A beavatkozás körülbelül háromnegyed óra, természetesen helyi érzéstelenítésben történik, így nem  jár fájdalommal.

 1. A gyökércsúcs-rezekció egy alapos vizsgálattal és konzultációval indul. Sok esetben a korábbi, a klinikán végzett kezelésekre épül. Röntgenvizsgálatra mindenképpen szükség lesz, a foggyökér helyzetének pontos meghatározásához pedig kezelőorvosa 3 dimenziós CBCT felvételt is kérhet.
 2. Amennyiben korábban még nem volt gyökérkezelve a fog, ezt követi a gyökérkezelés.
 3. A műtét első lépése a helyi érzéstelenítés.
 4. Az érzéstelenítést követően eltávolítjuk az ínyt a csont felszínéről (lebenyképzés).
 5. Sebészi fúró segítségével csontablakot hozunk létre. Feltárjuk a csontot és a foggyökeret körülvevő szöveteket.
 6. Eltávolítjuk a gyulladt szöveteket.
 7. Amennyiben szükséges, a foggyökér retrográd tömését is elvégezzük. Ehhez apró lyukat fúrunk a foggyökéren, és végleges gyökértömő pasztát helyezünk be, amely tökéletesen lezárja a foggyökér alsó részét.
 8. Varratokkal zárjuk a sebet.

Mire kell figyelni gyökércsúcs rezekció után?

A gyökércsúcs-rezekció nem egy nagy műtét, de pár dologra figyelni kell. A műtét utáni enyhe duzzanat és fájdalom jegeléssel és fájdalomcsillapítókkal kezelhető.

Kerülni kell a dohányzást, a forró ételek és italok fogyasztását és a megerőltető fizikai tevékenységek végzését.

Fáj a foga? Kérjen időpontot az Uniklinik szakembereihez!

Kiemelt cikkek