Érdekességek

Hallott már a skorbutról?

 hallott már a skorbutról?

Ez a súlyos betegség hajdan olyan sűrűn szedte áldozatait, hogy Magellán, a nagy felfedező, állítólag hajólegénységének felét elveszítette a skorbut miatt. Pedig a skorbut olyan hiánybetegség, amelyet nagyon könnyű gyógyítani: mindössze C-vitamint kell bevinni a szervezetbe.
Ennek a vitaminnak a hiányában fáradtság, ízületi panaszok, a csonttörések lassú gyógyulása és számos gyulladás jelentkezhet. Az íny például bevérzik és elsorvad, ennek következtében a fogak kihullanak.

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert (képünkön), aki a szegedi paradicsompaprikából sikeresen kivonta a C-vitamint, pont a skorbut elleni hatásossága miatt javasolta rá az „aszkorbinsav” nevet. Ő maga napi 1000 mg C-vitamint evett, meg is élte a 93 évet!

Fogyasszon Ön is sok csipkebogyót, káposztát – savanyítva is rendkívül gazdag C-vitaminban! -, zöldpaprikát, kivit és nagy általánosságban sok zöldséget, gyümölcsöt! Az egészséges ínynek tehát C-vitaminra van szüksége – de nemcsak az ínye, hanem minden porcikája hálás lesz érte!

Kiemelt cikkek