Megelőzés

Hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 3. rész

 hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 3.

Például nyers gyümölcsök, zöldségek rágásával!

A modern étrend nem igazán dolgoztatja meg az állkapcsunkat: rengeteg puha kenyérféleséget, feldolgozott élelmiszert, agyonfőtt „papit” fogyasztunk.

vacsora_kalacs_01.jpg#asset:35791

 

Pedig az állkapocs izmainak és csontállományának állandó „edzésre” lenne szüksége ahhoz, hogy csúcsformában maradjanak. A fogak a csontszövetben kapaszkodnak meg, és a csontozat „érzi”, mikor dolgozik a fog. Ennek bizonyítéka az a tény, hogy tartós foghiány esetén a csontszövet sorvadásnak indul azon a helyen, ahol hiányoznak a fogak. (Némileg hasonlóan ahhoz, mint amikor a edzés hiányában elsatnyulnak, ellöttyednek az izmaink.)

 

Mi a tanácsunk?

Rágjon sokat, rágjon erőteljesen! Ehhez érdemes mindennap egy kis nyers gyümölcsöt, zöldséget ennie: sárgarépa, alma, körte, paprika… amit csak szeret.

Ám felhívjuk arra a figyelmét, hogy az erőteljes rágást igénylő egyéb élelmiszerekkel legyen inkább óvatos! A pattogatott kukorica több kárt okozhat, mint hasznot, az erőteljesen cukrozott, kemény ételek, mint például a grillázs vagy törökméz pedig szintén nagyon ártalmas lehet.

Kiemelt cikkek