Fogászati kérdések

Hogyan zajlik egy fogászati CBCT-felvétel?

 hogyan zajlik egy fogászati cbct felvétel?

Implantáció vagy komolyabb szájsebészeti műtét előtt – például egy bonyolultabb bölcsességfog- vagy cisztaeltávolításnál – a kezelőorvosának szüksége van valamilyen képalkotó eljárásra, hogy precízen feltérképezze az alsó és felső állcsontját

A panorámaröntgenek (rövidítve OP) 2 dimenziós képet mutatnak a csontállományról (lásd a képet). 

panoramartg.jpg#asset:33727

Ez jó áttekintő képet ad a kezelőorvosnak, viszont a felvétel a különböző pontokon eltérő mértékben torzít

Ezzel szemben a CBCT (Cone Beam CT)-felvétel 3 dimenzióban mutatja meg a csontszövet szerkezetét, mégpedig torzulások nélkül. Tökéletesen láthatóak az anatómiai képletek, a bölcsességfogak arcüregtől vagy idegcsatornától való távolságáról, egy ciszta pontos kiterjedéséről pontos információt nyújt a kezelőorvosnak. Továbbá arról is, hogy az implantátum tervezett helyén megfelelő-e a csontállomány, mivel a csont szélessége és magassága is pontosan lemérhető rajta.

 

De mi is a CBCT-felvétel pontos menete?

1, Először is időpontot kell kérnie a röntgen- és CT-laborunkba.

A labor közvetlenül a fogászati rendelő mellett helyezkedik el. Érdemes megjegyeznie, hogy nem csak a nálunk végzett kezelésekhez készíttetheti el röntgenlaborunkban a különböző röntgen- és CT-felvételeket, bármelyik fogászat hozzánk irányíthatja pácienseit. Ha Ön nem a mi páciensünk, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát, milyen adathordozón és milyen programban kéri a felvételt!

Időpontot az Uniklinik fogászat elérhetőségein kérhet. 

Telefonszám: +36 1 222 7250, online időpontkérés itt, illetve hívhatja közvetlenül a labort is: +36 1 273 0012

Érdemes előre megállapodni egy időpontban, mert különben megeshet, hogy sokáig kell várakoznia, míg sorra kerül, hiszen az időpontra érkező páciensek élveznek előnyt.

 

2, Lezajlik az adminisztráció

Amikor a megbeszélt időpontra megérkezik, előbb a papírmunkát végezzük el. 

Ha Ön hölgy, munkatársunk meg fogja kérdezni, nem várandós-e. Ebben az esetben ugyanis érdemes elhalasztani a CT- (és egyéb röntgen-)felvételt, hiszen a sugárterhelés – amely egyébként igen csekély – ártalmas lehet a magzatra.

 

3, A felvétel előkészületei

A CBCT-felvétel menete most ért az előkészületekhez. Ez mindössze annyit akar, hogy a röntgenasszisztens Önre adja az ólomköpenyt, és megmutatja, hol kell helyet foglalnia. A modern Cone Beam CT berendezés nagyon barátságos, még a bezártságtól szorongó pácienseknek sem szokott gondot okozni a felvétel. A panorámafelvételt készítő berendezéstől eltérően ez a gép ugyanis elöl nyitott, és kényelmesen le lehet ülni. Az asszisztens még egy kis lábtámaszt is odahelyez a lábához, hogy jobban essen az ülés. További jó hír, hogy sem film, sem ráharaptató nem kerül a szájába: annyit kell csak tennie, hogy 10-40 másodpercig, a felvétel idejéig mozdulatlan marad.

Az előkészület része lehet, hogy az asszisztens ellenőrzi, megfelelő szintben van-e az állkapcsa a felvételhez. Ehhez próbafelvételt készíthet, és csak miután megbizonyosodott arról, hogy minden rendben van, akkor fog szólni Önnek, hogy most már készül a rendes felvétel.

 

4, A felvétel maga

Az egész procedúra 10-40 másodperc alatt lezajlik. Mivel a fej körül mozog a felvételt készítő eszköz, az asszisztens arra fogja Önt kérni, hogy hunyja le a szemét, mert mindenkiben erős a kísértés, hogy szemmel kövesse a mozgó tárgyat – és közben elmozdulhat a feje is. Márpedig akkor a felvétel nem sokat ér!

A Cone Beam CT speciális, csúcstechnológiát képviselő berendezés, amely nem ugyanaz, mint a kórházakban használt, ún. medical CT. A fogászati CT sugárterhelése jóval kisebb a medical CT-vel összevetve, mivel kúp alakban szétterülő röntgensugárnyalábbal kétdimenziós felvételek sorozatát készíti el, ebből állít össze egy 3 dimenziós képet. Nem exponál folyamatosan, mint a hagyományos medical CT-k, csupán bizonyos szögértékeknél készít felvételt, ezért a páciens sugárterhelése csak a töredéke annak, amit egy hasonló eljárás során egy medical CT-től megszokott lenne.

 

5, A felvétel átadása a kért adathordozón

Ha Ön az Uniklinik fogászat páciense, akkor többnyire nincs szükség külön adathordozóra: a számítógépes összeköttetés révén a felvétel a saját kezelőorvosánál landol. Természetesen, ha úgy kívánja, CD-n is megkaphatja a felvételt.

Ha Ön máshonnan érkezett hozzánk, a felvételkor kért adathordozón kapja meg a CT-felvételt. Erre többnyire 5-10 percet kell várnia a felvétel után.

 

Voltaképpen ennyi az egész!

A CT-felvétel menete tehát gyors és egyszerű. Ha bármilyen kérdése van még az eljárással kapcsolatban, itt felteheti kérdését ügyfélszolgálatos kollégáinknak.

Kiemelt cikkek