Megelőzés

Hol szoktuk elrontani a fogápolást? – 3, A fogközök tisztítása

 hol szoktuk elrontani a fogápolást? 3, a fogközök tisztítása

Még a lelkiismeretesen fogat mosó emberek között is szép számmal akadnak olyanok, akik az alapos fogkefés tisztítással letudják a fogápolást. 

Itt azonban nem szabad megállni!

A fogak egymás melletti felülete ugyanis az összes elérhető fogfelület körülbelül 35%-át teszi ki. Vagyis aki elhanyagolja a fogköztisztítást, a fogfelületek körülbelül egyharmadát kiteszi a fogszuvasodás veszélyének. 

Fogköztisztító eszközök

Alapvetően kétféle fogköztisztító eszköz létezik, és mindkettő egyszerűen beszerezhető: a nagy bevásárlóközpontokban és a drogériákban is kaphatók, de egyre több kisebb üzletláncban is fellelhetők. 

miert-fontos-fogkoztisztitas.jpg#asset:35513

A fogselyem azoknak való, akiknek viszonylag szorosan helyezkednek el a fogaik, a fogköztisztító kefe pedig a nagyobb réseket tisztítja meg. Ha nem biztos benne, Önnek melyik felel meg, érdemes első alkalommal mindkettőt kipróbálnia. Az is könnyen előfordulhat, hogy fogsora némelyik pontján az egyik, máshol a másik eszköz válik be.

Előzze meg a fogszuvasodást!

A fogorvosok a megmondhatói, hogy a szuvasodások zöme éppen a fogközökből indul ki. Ez nem lenne így, ha a fogkefés tisztítás után mindenki elővenné a fogselymet vagy a fogköztisztító kefét, és a fogközöket is megtisztítaná!
Mi a megoldás? A fogközök megtisztítása 1-2 perc alatt elvégezhető a fogkefés fogmosás után – ne hagyja ki ezt a rövid, de hatékony műveletet!

Kiemelt cikkek