Fogászati kérdések

Honnan tudhatja, hogy Önnek ínygyulladása van?

 honnan tudhatja, hogy önnek ínygyulladása van?

Vegye komolyan az ínygyulladást!

Az ínygyulladás jelei eleinte olyan enyhék lehetnek, hogy nem könnyű őket felismerni. Érdemes ezért minden fogmosáskor figyelnie ínye állapotát, Ha azt veszi észre, hogy ínye pirosabb, duzzadtabb, érzékenyebb a szokásosnál, ezek a jelek bizony gyulladásra utalnak. 

Ha bizonytalan ezen jelek felismerésében, akkor íme egy nagyon határozott tünet: a vérzés, vércseppek fogmosáskor vagy kemény élelmiszerbe harapáskor ínygyulladást jeleznek. 

Az egészséges íny legfeljebb akkor vérzik, ha sérülés éri, például véletlenül megszúrja a fogpiszkálóval (ezért kérjük, kerülje a fogpiszkáló használatát, de legalábbis bánjon vele nagyon óvatosan!).

fogpiszkalo-hasznos-vagy-artalmas.jpg#asset:31878

Esetleg olyankor, amikor felsérti egy kemény, éles dolog, például söröskupak vagy a töltelékben maradt dióbéldarabka. (Kérjük, ne próbálja meg a fogával kinyitni a sört vagy más italt!)

Ha jelentkeznek Önnél az ínygyulladás tünetei, előbb-utóbb kérjen időpontot fogorvosától, dentálhigiénikusától.

Inkább előbb, mint utóbb, mert az ínygyulladás magától nemigen gyógyul meg, ellenben, ha súlyosbodik, könnyen átfordulhat fogágybetegségbe. Míg az előbbi többnyire jól gyógyítható, a fogágybetegség már maradandó károkat okozhat az állkapocs szöveteiben.

Kiemelt cikkek