A kezelésekről

Az ínyrecesszió vagy ínyvisszahúzódás és kezelése

Ínyrecesszió Tünetei Kezelése

Az ínyrecesszió, más néven ínyvisszahúzódás egy gyakori parodontológiai probléma. Nemcsak esztétikai szempontból gond, hanem a későbbiekben fogágybetegséghez és fogvesztéshez is vezethet. Mi okozza, mik a tünetei, és hogyan lehet kezelni? Cikkünkből megtudja!

Mi az ínyrecesszió?

Kezdjük az alapokkal. A fogíny egy rugalmas, ellenálló hámmal borított kötőszövet, amely az állkapocs csontjait, illetve a fognyakat borítja. Egészséges állapotban halvány rózsaszín, és az egész fognyakat takarja. Az ínyrecesszió, más néven ínyvisszahúzódás azt jelenti, hogy a fogíny visszahúzódik a fognyakról.

ínyrecesszió

Az ínyrecesszió tünetei

 • Nagyobbnak, hosszabbnak tűnnek a fogak. Ez egy optikai csalódás, amit az okoz, hogy a fognyak is kilátszik
 • Rések keletkeznek a fogak között
 • Fognyaki érzékenység. A szabadon maradt fognyak érzékeny a hidegre, melegre, illetve az édes vagy savanyú ételekre

A legnagyobb probléma az, hogy az ínyvisszahúzódás gyakran nem fájdalmas. Azaz sok idő eltelhet, mire észleljük a problémát, és akkor lehet, hogy a folyamat már nem visszafordítható. Időben történő felismerésekor viszont, az esetek többségében a folyamat megállítható és helyreállítható.

Az ínyrecesszió okai

Az ínyvisszahúzódás mögött többféle ok állhat, ezek gyakran együtt vezetnek ínyrecesszióhoz:

 • Örökletesen vékonyabb, érzékenyebb fogíny. Sajnos van, aki vékonyabb, kevésbé ellenálló fogínyt örököl a szüleitől, amely sérülés hatására könnyen visszahúzódik.
 • Túl erősen, vagy nem megfelelő technikával végzett fogmosás. A fogorvosok által ajánlott módosított Bass-technika körkörös mozdulatainak köszönhetően kíméli a fogínyt. Aki azonban “sikál”, főleg, ha kemény, vagy médium keménységű fogkefével teszi, könnyen olyan mértékű irritációt okozhat, hogy az íny visszahúzódik. Ez sok esetben jellemző azokra, akik fogszabályzót viselnek, és a fogak felső részét így próbálják tisztán tartani. De az is gyakran előfordul, hogy valaki kifogástalan szájhigiénével rendelkezik, csak sajnos közben visszahúzódott az ínye…
 • A nem időben eltávolítottfogkő és a benne található baktériumok ínygyulladást okoznak, mely  szintén vezethet ínyrecesszióhoz.
 • A rosszul felhelyezett ajak, vagy nyelv piercing folyamatosan irritálhatja a fogínyt, annak visszahúzódásához vezetve.
 • Rendellenes helyzetű fogak. A kifelé álló fogaknál könnyen visszahúzódhat a fogíny.
 • Okkluzális túlterhelés. Ha egy-egy fog túlterhelődik, például a nem megfelelően álló fogazat vagy a fogcsikorgatás miatt, akkor visszahúzódhat a fogíny.

 

Az ínyvisszahúzódás kezelése

Az ínyvisszahúzódás kezelése során először az okokat kell feltárnunk és kezelnünk:

Ha a nem megfelelő szájhigiéné a ludas, akkor szinte biztos, hogy egy fogkőeltávolítással kell indítani. Utána pedig a fogorvos vagy a dentálhigiénikus megtanítja a helyes fogmosási technikát.

A rossz technikával, túl erős sörtéjű fogkefével végzett fogmosás esetén szintén egy dentálhigiéniai tanácsadással indul a folyamat.

Ha piercing okozta irritáció áll a tünetek hátterében, ki kell venni a piercinget.

És most következzen a rossz hír. Az ínyrecesszió sajnos magától nem visszafordítható. Az íny nem fog “visszakúszni” a fognyakra a káros hatás megszünését követően. A megfelelő intézkedésekkel csupán megállíthatjuk a folyamatot.

Az egyedüli valódi kezelés az ínyplasztika. Az ínyplasztika egy olyan beavatkozás, amely során visszaműtjük az ínyt a fognyakra. Bár az eredeti állapotot visszaállítani nem mindig lehetséges, komoly javulást tudunk elérni.

ínyrecesszió kezelése, ínyplasztika

Az ínyplasztika sajnos nem mindenható, és nem minden helyzetben lehet alkalmazni. A fogak közötti ínyszövet visszaállítására például nem alkalmas. A fogorvostudomány sajnos még nem tart ott, hogy a fogak körüli csontpusztulás miatt kialakulú, nagymértékű fogínyrecessziót kezelje, ezelben az esetekben  nem tudjuk “visszanöveszteni” a fogínyt.

Miért fontos az ínyvisszahúzódás kezelése és a megelőzése?

Ezért is nagyon fontos a megelőzés. A fentiekből kitalálható, hogy a fogínyrecesszió megelőzése nem ördöngösség:

 • Ügyeljünk a helyes technikájú, megfelelő erősségű sörtével végzett fogmosásra, illetve a fogköztisztításról se feledkezzünk meg
 • Járjunk rendszeresen fogászati kontrollra, hogy időben kiderüljenek a problémák
 • Kerüljük a dohányzást, és táplálkozzunk egészségesen

Kérjen időpontot fogorvosi vizsgálatra!

 

Kiemelt cikkek

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése