A rendelőről

Ismerje meg fogászatunk szakterületeit!

Ismerje Meg Fogászatunk Szakterületeit


A fogászat egyre jobban specializálódik. Vannak „hivatalos” szakterületek, amelyekhez külön szakvizsga szükséges, és vannak „nem hivatalos” szakosodások, amelyek ugyan nem igényelnek szakvizsgát, de rendkívül nagy előnyt jelent, ha egy fogorvos komoly jártasságra tesz szert az adott kezelésben vagy technológiában. Az alábbi felsorolásból látni fogja, hogy az általános fogorvos mint olyan, gyakorlatilag már nem létezik. Még leginkább az elsőként említett terület fedi le leginkább. Ám a specializálódás félelmetesen gyors üteme mellett ma már elmondható, hogy az a fogorvos, aki mindenhez ért, valójában semmihez sem ért, teljes mélységében legalábbis biztosan nem. 

A közérthetőség kedvéért kissé leegyszerűsítve összefoglaljuk, milyen szakterületek léteznek vagy körvonalazódnak manapság. Ha speciális fogászati problémája van, érdemes aszerint keresnie fogorvost, mennyire tapasztalt az adott területen. Fogászatunk óriási előnye, hogy nálunk minden területnek megvan a maga specialistája. A pácienseinknek ezért nem kell külön szakrendeléseket felkeresniük, mert a legbonyolultabb, akár több terület specialistáit megkívánó kezelések is helyben lebonyolíthatók.

Nézzük meg, milyen területek léteznek!


Fog és szájbetegeségek szakorvosa - konzerváló fogászat és protetika szakorvosa:

Ez a két szakvizsga a fogászat általános, alapellátásba tartozó területeit fedi le: tömések, gyökérkezelések, fogkő-eltávolítás, fogfehérítés, de a parodontológiából a zárt kürett, a szájsebészetből az egyszerűbb fogeltávolítások és az egyszerűbb gyerekfogászati esetek is ehhez a területhez tartoznak.  

  

Fogpótlások készítése:


Az általános fogászaton belül már magasabb szintet jelez, de ehhez nem kell külön szakvizsga. Ugyanakkor a fogpótlások területén is rohamtempóban fejlődik a fogászat. Új technikák, anyagok, eszközök jelennek meg szinte havi szinten. Csapatunk rendszeresen részt vesz a nemzetközi és hazai továbbképzéseken, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődéssel.

Uniklinik-fogászat-esztétikus-team.jpg#asset:36942


Implantációs protetika: 

Az implantátumokra készülő fogpótlásokkal foglalkozó terület. Ehhez sem kell külön vizsga, vagyis minden fogorvos végezheti ezt a beavatkozást. Ám erre a területre is érvényes az előzőekben leírtak, vagyis egy magára valamit is adó szakember folyamatosan látogatja az elérhető szakmai kurzusokat.


Gnatológia:

A  fogpótlások készítéséhez szorosan kapcsolódó terület. Ma már itthon is egyetemi tananyag. Az állkapocsmozgásokkal, és így a fogak érintkezésével foglalkozik.


Endodoncia:

Külön terület, de nem külön szakvizsgához kötött. A fogbél problémáival és annak következményes megbetegedéseivel foglalkozik, elterjedt elnevezése a gyökérkezelés.


Mikroszkópos gyökérkezelés:

A gyökérkezelésen belül egyre jobban körvonalazódik a mikroszkópos gyökérkezelés területe. A speciális mikroszkóppal a gyökérkezelés sikerességének valószínűsége ugrásszerűen megnő, a régebbi sikertelen kezelések orvoslása is jó eséllyel eredményre vezet. Az orvosi nagyító berendezés kezelése ugyanakkor nagy hozzáértést és tapasztalatot igényel.


Fogszabályozás:

Fogszabályozási szakvizsga szükséges hozzá, a tej- és maradó fogak szabályozása tartozik a szakorvos feladatkörébe. 

Manapság a fogszabályozáson belül is elkülönülni látszik két szakterület: a látható és láthatatlan készülékekkel végzett kezelések. A látható készülékeket a legtöbb ember jól ismeri, vagy találkozott velük az idő során, a "láthatatlan" megoldások viszonylag újnak számítanak. 

A Clear Aligner típusú műanyag sín egészen másfajta fogszabályozási elven működik, mint a hagyományos készülékek. Előnye, hogy napközben le lehet venni, például étkezések és fogápolás előtt. Hátránya, hogy nem minden fogszabályozási problémára alkalmazható. A láthatatlan fogszabályozás másik esete a belső fogívre rögzített fogszabályozó. Ez valójában egy hagyományos készülék, amelyet nem szokványos módon, a fogak belső felén rögzítenek.


Szájsebészet:

Dentoalveoláris (fog és fogágy) szájsebész szakvizsga: minden olyan szájsebészeti beavatkozást magába foglal, amely kizárólag a szájüreg területére koncentrálódik.

Szeretnénk kiemelni, hogy Dr. Dr. Sass Tamás kollégánk emellett maxilo facialis (arc-állcsont) szájsebészetből is rendelkezik szakvizsgával.

Uniklinik-fogászat-szájsebész-team.jpg#asset:36943


Implantológia:

Ehhez a területhez nem kell szakvizsga. De mivel az implantáció nagy szakértelmet igényel, ezért nagyon fontos, hogy dentoalveoláris (szájsebészeti) szakvizsgával rendelkező szakorvos végezze ezen beavatkozásokat. Nálunk, az Uniklinik Zuglói Fogászaton kizárólag szájsebészek végzik a műgyökér-beültetéseket.


Parodontológia:

A fogat támasztó szövetek - íny, kötőszövetes rendszer és csont - problémáival, megbetegedéseivel foglalkozik. Zárt és nyitott kürett, membránműtétek, ínykorrekciós műtétek tartoznak ide. Parodontológiai szakvizsga szükséges hozzá.


Gyermek- és ifjúsági fogászat:

A tejfogak szerkezetükben és ebből fakadóan tulajdonságaikban is különböznek a maradó fogaktól. A gyerekek és tinikorú páciensek ráadásul komoly empatikus készségeket is megkívánnak a szakembertől.


Dentálhigiénikusok:

Dentálcsapat.png#asset:32218

Bár az általános fogorvosi praxishoz tartozik, manapság már külön szakemberek foglalkoznak ún. dentálhigiéniével. Ők íny feletti (supra-) és íny alatti (subgingivális) fogkő-eltávolítást és fogfehérítést végeznek, fogápolási szaktanácsadást tartanak, és szakszerűen felhelyezik a divatos fogékszereket

Kiemelt cikkek