A kezelésekről

Ismét fókuszban a láthatatlan fogszabályozó

 ismét fókuszban a láthatatlan fogszabályozó

Ami a fogszabályozást illeti, a hagyományos készülékek manapság egyre menőbbek (nem úgy, mint 20-30 évvel ezelőtt!) és viselőjük az igényes fogápolás eleven reklámja. Ám a láthatatlan készülékek használatára is óriási az igény, legalábbis ezt mutatja az a tény, hogy a Clear Aligner láthatatlan készülék a megjelenése óta óriási népszerűségnek örvend.

Szakértőnk, Dr. Opyakin Viktor elmondja, miért.

Dr.-Opyakin-Viktor-2022.jpg#asset:57390

A Clear Aligner készülék különleges technológiát képvisel. 

Ilyenkor ugyanis számítógépes vagy manuális úton beállítják a fogak végleges helyzetét, és ennek alapján készítik el a műanyag sínt vagy átlátszó fóliát (mindkét elnevezés használatos).

Tényleg láthatatlan

Az átlátszó készülék valóban annyira kevéssé tűnik fel a fogakon, hogy sokszor még a szakértő szem  is csak nehezen fedezi fel. Figyelje csak meg a képen a hölgyet, aki éppen viseli a készüléket! 

Ez a tény nagy megkönnyebbülést nyújt a feszélyezettebb embereknek, illetve mindazoknak, akik mindennapi tevékenységük, munkájuk során sok emberrel érintkeznek. Egy tanár páciensem elmondta, hogy számára sokkal jobb érzés egy ilyen készülék viselése, mintha a hagyományos típust választotta volna. De egy fotómodell, kereskedelmi képviselő vagy előadó ugyanilyen örömmel üdvözli a fogszabályozó készülékek új generációját.

Nem kell 24 órában viselni

A Clear Aligner másik hihetetlenül nagy előnye a mobilitás: étkezések és fogmosások előtt ugyanis le lehet venni. A hagyományos készülékek viselői a megmondhatói, milyen sok időt töltenek a fogak és a készülék megtisztításával: a kis bracketek körül teljesen el kell távolítani az ételmaradékokat, a fogak felszínén jelentkező szuvasodás ugyanis nagyon nagy károkat tud okozni. 

A láthatatlan fogszabályozó mentesíti viselőjét a hasonló gondoktól!

Gyorsan le szeretném szögezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy úton-útfélen le lehet venni a készüléket. Némelyik páciensem ugyanis félreérti a készülék mobilitását, és valahányszor nincs kedve viselni, egyszerűen leveszi. Ez azzal jár, hogy a fogszabályozás kevésbé hatékony lesz, és a kezelési tervben leírtakhoz képest jócskán elhúzódhat a kezelés menete.

Kusza frontfogak? Clear Aligner lehet a megoldás!

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Clear Aligner készülék nem minden fogszabályozási probléma megoldására alkalmas. Legtöbbször a frontfogak kisebb mértékű korrekciójára ajánljuk pácienseinknek. 

Ez elszomoríthatja azon pácienseket, akik láthatatlan készüléket szeretnének fogszabályozási problémájukra, ám a konzultáció során kiderül, hogy a műanyag sín nem képes korrigálni fogaik állásán. Az ő számukra marad a hagyományos készülék. Ami, hogy nekik is legyen egy jó hírem, manapság már az igényesség, a jólápoltság jele

Kiemelt cikkek