Fogászati kérdések

Kap-e a páciens ideiglenes pótlást, amíg a végleges fogászati híd el nem készül?

Dr holló ádám

Erre a pácienseket érdeklő kérdésre szakértőnk, Dr. Holló Ádám válaszol.

Természetesen igen!

Akár hagyományos, akár implantációs hidat készítünk (képünkön ez utóbbira láthat példát), a végleges pótlás elkészültéig ideiglenes pótlást kap a páciens.

nobel_implant_hid.jpg#asset:35334

 

Az ideiglenes pótlás manapság főként akrilátból készül, amelynek rendkívül jó adottságai vannak. Ezen azt értem, hogy esztétikai szempontból is megüti a kívánt mértéket, vagyis sokkal szebben bele tud simulni a páciens fogsorába. A régebbi ideiglenes pótlásokhoz képest, természetesen, mert a végleges fogpótlások ebben már verhetetlenek!

 

Figyelem!

Az ideiglenes fogpótlások, bármennyire is hasonlítanak a páciens saját fogaihoz, nem annyira strapabíróak, mint a végleges hidak, ezért kerülni kell a kemény részeket tartalmazó élelmiszereket (például pattogatott kukorica, grillázs és hasonlók).

ragacsos-grillazs.jpg#asset:35335

 

Nem árt a ragadós-ragacsos ételek mellőzése sem (rágó, karamell), mert azok „kicuppanthatják” a nem túl stabil ideiglenes pótlásokat.

Ezzel nem akarom „leszólni” az ideiglenes pótlásokat, hiszen azok gyönyörűen ellátják elsődleges funkciójukat. Vagyis eltakarják a foghiányt, és még rágni is lehet velük. Ám kedvező tulajdonságaik nem mérhetők a végleges pótlásokéhoz!

A végleges fogpótlások felhelyezése után azonban újra ugyanúgy ehet, mint azelőtt.

Kiemelt cikkek