Fogászati kérdések

Káros-e a fogcsikorgatás?

 káros e a fogcsikorgatás?

A fogcsikorgatás (szakkifejezéssel bruxizmus) gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt előfordul. Igazából az alvás közbeni vagy éjszakai fogcsikorgatás az, ami problémákat okozhat, hiszen amikor tudatunknál vagyunk, meg tudjuk akadályozni két fogsorunk erős összeszorítását és mozgatását.

De káros-e egyáltalán a fogcsikorgatás? 

A válasz egyértelműen igen. Van, amikor nem okoz gondot, de sűrű fennállás esetén előfordul, hogy a fogak kopásához, kilazulásához, érzékenységéhez vezet. Nem ritka, hogy a fog szerkezete annyira károsodik, hogy fogpótlás válik szükségessé.

Ezért érdemes megszüntetni – ami nem mindig könnyű. Ha tudnánk az okát, a megszüntetése nem lenne gond. Ám cseppet sem egyértelmű, hogy miért csikorgatja valaki a fogát, a másik ember pedig miért nem.

Német kutatók szerint a fogcsikorgatás főleg azokra jellemző, akik stresszes időszakot élnek át, és nem tudnak megbirkózni a problémákkal. Ezért a fogcsikorgatás megszüntetésének legnagyobb kilátással kecsegtető módja a megfelelő stratégia megtalálása a stressz leküzdéséhez.

Ez azonban már nagyon sokrétű és messze vezető téma, hiszen egyéntől függő, hogyan tudja legyőzni a szorongását. Mindenesetre a fogcsikorgatás intő jel, hogy meg kell találnia a megoldást a napközbeni problémákra!

Kiemelt cikkek