Fogászati kérdések

Kezelések utáni teendők

 kezelések utáni teendők

Emberi dolog, hogy egy fogászati kezelés után megkönnyebbülten hagyja el a rendelőt – de sokan a nagy öröm közben pillanatok alatt elfelejtik, mire intette őket fogorvosuk.

Tartsa észben az intelmeket!

Sokszor nincs különösebb kockázata, ha nem jut eszébe fogorvosa tanácsa. Ám problémákat is okozhat, ha valamitól óva intik Önt, ám mégis megteszi! Éppen ezért javasoljuk, hogy igyekezzen megjegyezni, amit a kezelés után mondanak Önnek. Ha tudja magáról, hogy hajlamos azonnal elfelejteni az elhangzottakat, még ott helyben jegyezze le egy papírra, vagy pötyögje be a telefonjába, ahonnan később kikeresheti az instrukciókat. 

elfelejtett-instrukciok.jpg#asset:34200

Ha ez elmaradt, még mindig felhívhatja utólag is a fogászati rendelőt, hogy rákérdezzen, mire kell ügyelnie.

Néhány jó tanács felidézése

Bár az intelmek nagyon kezelés-, sőt páciensfüggőek, néhány általános megjegyzést mégis tehetünk itt.

  • Ha érzéstelenítést kapott a kezeléshez, a zsibbadás elmúltáig ne egyen semmit! Inni természetesen ihat.
  • Ha ideiglenes tömést kapott, ne terhelje maximálisan az érintett fogat! Kerülje az ideiglenes tömésnél a kemény ételek rágását, sőt, a rágót is. A karamellás cukorkáról, amely úgy szeret beleragadni a fogakba, úgyszintén mondjon le!
  • Fogfehérítő eljárás után jó darabig felejtse el a fogakat elszínező ételek, italok fogyasztását – különben hamar búcsút inthet fogai újonnan nyert ragyogásának. Ilyen élelmiszerek a vörösbor, kávé, tea, bogyós gyümölcsök, cékla, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A dohányzást szintúgy érdemes mérsékelni vagy végleg elhagyni. Remek alkalom a leszokásra!
  • Ha kezelését altatásban végezték, vegye nagyon komolyan az óvintézkedéseket. Ha orvosa azt kéri, hozzon magával kísérőt, aki az altatásos kezelés után haza tudja kísérni, az azt jelenti, hogy az altatás után még egy darabig nem biztonságos egyedül mennie vagy vezetnie.

A speciális tudnivalókért látogassa meg honlapunkat vagy konzultáljon kezelőorvosával.

Kiemelt cikkek