Tények és tévhitek

Kismama fogászat: mire figyeljünk terhesség alatt?

Fogfajas terhesen

Sok kismama nincs tisztában vele, mennyire fontos a fogorvos terhesség alatt történő rendszeres látogatása. De nem véletlenül jár a terhesség kötelező fogászati vizitekkel: ebben az időszakban mind a kismama, mind a magzat fokozottan veszélyeztetett. Gyakori hiba, hogy ha a fogfájás terhesség alatt jelentkezik, inkább elkerülik az orvost, nehogy az esetleges gyógyszeres kezelés károsítsa a magzatot. Ez pedig a végén a visszájára sül el. A bejegyzésben körbejárjuk, hogy:

 • Miért fontos a fogászat rendszeres látogatása terhesség alatt
 • Milyen kezelések és mikor végezhetőek el a várandósság időszakában?
 • Milyen gyógyszerek szedhetőek és melyek kockázatosak?
 • Mire figyeljen a kismama a szájápolás során?

A fogfájás terhesség alatt kezelhető, sokkal nagyobb bajt okozunk, ha elhanyagoljuk

Fogászat terhesség alatt: miért ne hanyagoljuk el?

A terhesség alatt történő hormonváltozások a kismama egész szervezetére, így a fogínyre és a fogakra is jelentős hatással vannak. Gyakori tévhit, hogy a legnagyobb veszély várandósság alatt a kalcium kioldódása a fogakból és az ezáltal bekövetkező fogszuvasodás. Ez a hiedelem téves. A valódi fenyegetést a fogágybetegség vagy hétköznapi nevén a fogínysorvadás jelenti.

Fogágybetegség esetén a szánkban található baktériumflóra összetétele megváltozik, és elszaporodnak bizonyos káros baktériumok. Ezek a fogíny gyulladását, duzzanatát, vérzését, és előrehaladottabb helyzetben az ínyben tasakképződést, a fogíny visszahúzódását, és a csontpusztulást is okozhatnak. Terhesség alatt a különösen fontos odafigyelni a betegségre, mivel a folyamat felgyorsul, és veszélyes mind a kismamára, mind a magzatra.

A fogágybetegség egy igen bonyolult fogászati kórkép, így a gyógyítása speciális szaktudást igényel. Ezért az Unikliniknél felkészült parodontológus látja el a fogágybeteg pácienseket.

Hogyan veszélyezteti a rossz szájhigiénia a kismamát és a magzatot?

 • Mivel a terhesség alatt fokozódik a véráramlás és kitágulnak a hajszálerek, már kismértékű bakteriális gyulladás esetén is duzzanatot, fogínyvérzést és fájdalmat tapasztalhatunk.
 • Előrehaladottabb állapotban előfordulhat terhességi ínymegnagyobbodás is, amely az íny nagymértékű duzzanatával jár
 • Fertőzésgóc alakulhat ki, ami a magzatra veszélyes lehet a magzatra. A kórokozók bekerülhetnek a magzati vérkeringésbe és a méhlepénybe
  • fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, és
  • 2-4x nagyobb a kockázata, hogy a baba koraszülött lesz, vagy alacsony súllyal születik.

És itt még nem áll meg a rossz szájhigiénia káros hatása. Gyermekünk a szájban jelen lévő baktériumflórájának egy részét is tőlünk kapja a közös kanállal történő étkezés, közös pohárból való ivás során. Ha az anyuka szájában található baktériumflóra nincs rendben, a gyermeké sem lesz!

Az ínygyulladás terhesség alatti kezelése

Azt már említettük, hogy a terhesség kötelező fogászati állapotfelméréssel jár. A vizsgálatot követően általában javasolt egy dentálhigiénés kezelés. Ekkor ultrahangos vagy kézi eszközökkel történő fogkőleszedést is végeznek. Ez kiemelten fontos az ínygyulladás és az esetleges fogágybetegség megelőzésében és kezelésében.. Amennyiben már kialakult tasakok is vannak, ezeket is tisztítják. De nem kockázatos-e ez a magzatra nézve? A következő részben erről lesz szó.

Milyen beavatkozásokat és mikor végezhet a fogorvos terhesség alatt?

A fogászati kezelések kockázatát megfelelő időzítéssel és természetesen kellő körültekintéssel elhanyagolható mértékűre lehet csökkenteni. Lássuk, melyik trimeszterben milyen beavatkozásokat lehet végezni!

Az első trimeszterben inkább a fogápolás a cél

Erre a trimeszterre a magzat nagyon aktív fejlődése jellemző, és ilyenkor a legnagyobb a vetélés kockázata is. Emiatt a cél elsősorban a szájhigiénia fenntartása, szükséges esetben ultrahangos fogkőleszedéssel. Ezen kívül leginkább csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek, indokolt esetben.

Azonban ha sürgősségi beavatkozásra van szükség, ne habozzunk! A fogfájás terhesen nem játék, mindenképp érdemes orvossal konzultálni, hogy nehogy a baba fejlődését kockáztassuk!

A második trimeszter a terhesség fogászati szempontból ideális időszaka

A második trimeszter és a harmadik trimeszter eleje a legideálisabb a fogászati beavatkozások szempontjából. Ilyenkor a következő tervezett fogászati kezelések végezhetőek:

 • Szuvas fog tömése, foghúzás, stb.
 • Letört fog gyökerének eltávolítása
 • Fogágybetegség miatt kialakult tasak tisztítása, de az ezt kezelő műtéti beavatkozást csak a terhesség után végzik el
 • Terhességi ínymegnagyobbodás kezelése: amennyiben lehetséges, itt sem a műtéti úton történő kezelés az elsődleges, a műtétet csak nagyon indokolt esetben, például vérzés esetén végzik el

A harmadik trimeszter második felében már inkább elkerülik a kezeléseket

A terhesség vége felé már nem végeznek komolyabb fogászati beavatkozásokat, egyrészt a magzat méretéből adódóan, másrészt mivel a stressz beindíthatja a szülést. Ebben az időszakban fogászati kezelés nem javasolt, csak nagyon indokolt esetben.

Végezhető-e fogászati röntgen terhesség alatt?

OP felvételt nem végzünk várandósság alatt. Az első trimeszterben kerülendő bármilyen röntgenfelvétel lehetőség szerint. Bár sokan félnek tőle, de valójában a modern digitális szenzorokkal felszerelt berendezésekkel már nem kockázatos egy  fogászati kisröntgen terhesség második és harmadik trimesztere alatt. Ezek a berendezések ugyanis jóval kevesebb sugárzással működnek (nagyjából egy Budapest London repülőútnak megfelelő sugárzás) és a magzatot pedig egy ólomkötény védi.

Gyökérkezelés terhesség alattGyökérkezelés , foghúzás terhesség alatt is végezhet

Lehetséges-e a foghúzás terhesség alatt?

Ha indokolt a foghúzás terhesség alatt, akkor természetesen elvégzik, sőt még érzéstelenítőt is kaphat a kismama. A rossz foggal járó folyamatos fájdalom és stressz a magzatra is igen káros lehet, így érdemesebb a beavatkozást elvégezni. Ugyanígy elvégezhető a gyökérkezelés terhesség alatt. Erre is a terhesség második trimesztere a legmegfelelőbb időszak.

Milyen kezeléseket nem végez a fogorvos terhesség alatt?

Halasztható beavatkozást, nagyobb műtéteket inkább a terhesség után szoktak végezni. Ilyen például: Gyulladást nem okozó bölcsességfog eltávolítása, implantátum beültetése, csontpótlás, stb.

Fogfájás terhesen: mi a helyzet a gyógyszerekkel?

Gyakran hallani, hogy a várandósság alatt minden gyógyszer kerülendő. Ennek ellenére indokolt esetben, például egy erős fájdalom vagy komolyabb gyulladás miatt lehetséges bizonyos gyógyszereket szedni. Szerencsére számos kutatás bizonyítja, hogy melyik gyógyszerek ártalmasak a magzatra és melyek szedhetőek biztonságosan.

Fontos! A lenti információk csak tájékoztató jelleggel készültek, bármilyen gyógyszer alkalmazását meg kell beszélni szakorvossal!

Fájdalomcsillapító terhesség alatt

Az egyik leggyakoribb kérdés amivel találkozunk, hogy szedhetők-e a hagyományos fájdalomcsillapítók, például Cataflam terhesség alatt? Hogy segítsünk az eligazodásban, készítettünk egy táblázatot a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítókról.

Szedhető fájdalomcsillapítók terhesség alatt (orvossal egyeztetve) NEM szedhető fájdalomcsillapítók
Acetaminofen, paracetamol származékok: Rubophen, Panadol stb. – Acetilszalicilsav származékok: pl Aspirin, Kalmopyrin

– Diclofenac: Cataflam, Flector, Voltaren

– Ibuprofen: Algoflex, Advil, Ibustar

– Naproxen: Apranax, Aleve

Terhesség alatt szedhető antibiotikumok

Lássuk milyen antibiotikum szedhető, illetve nem szedhető a várandósság időszakában!

Szedhető antibiotikum terhesség alatt (szigorúan orvossal egyeztetve) NEM szedhető antibiotikumok (szoptatás alatt sem!) Kockázatos antibiotikumok: nem áll rendelkezésre elég adat
– Penicillin származékok, amoxicillin, klavulánsav: pl Augmentin Duo (kivéve allergia esetén)

– Cephalosporin-ok (pl. Zinnat)

– Makrolidok (pl. Clarithomycin)

Metronidazole, tetracylin tartalmú antibiotikumok szedése TILOS!

 • Klion, Supplin
 • Doxycyclin, Tetracyclin
Dalacin C, Klimicin

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt

Szintén igen gyakori kérdés, hogy adható-e érzéstelenítő a várandósság alatt. Mivel az érzéstelenítők a fogászati beavatkozás alatt csak igen kis mennyiségben kerülnek alkalmazásra, ezért nem veszélyesek a magzatra. Tehát például Ultracain, Ubistesin vagy Lidocain terhesség alatt is adható.

Fogápolási tanácsok kismamáknak

Szeretnénk kiemelni, hogy a cél mindenféleképp a megelőzés! Bár ha nagyon muszáj, szedhető fájdalomcsillapító terhesség alatt fogfájásra, de nem érdemes kockáztatni. Egy kis odafigyeléssel ugyanis a problémák nagy része megelőzhető. Lássuk mit tehet a kismama a megelőzés érdekében!

 • Már a teherbeesést megelőzően érdemes minden problémát kezeltetni
 • A várandósság alatt szenteljünk fokozott figyelmet a szájápolásra: használjunk puhább sörtéjű fogkefét (a fogíny ilyenkor érzékenyebb), és ne feledkezzünk meg a fogselyemről vagy fogköztisztító keféről sem
 • A fogkefét cseréljük kéthavonta
 • Járjunk rendszeresen fogkőleszedésre
 • Reggeli rosszullét (hányás) esetén ne azonnal mossunk fogat, előbb öblítsük ki a szánkat és várjunk pár percet, így kevésbé károsodik a fogzománc
 • Táplálkozzunk tudatosan, kerüljük a cukros, savas ételeket
 • Beszéljük meg a szakorvossal, milyen fogápolási termékeket használjunk, mert például bizonyos szájvizek használata nem ajánlott

Kiemelt cikkek