A kezelésekről

A kivehető fogsor típusai, előnyei és használata

kivehető fogsor típusai, előnyei, használata

Pácienseink beszámolóiból pontosan tisztában vagyunk vele, mennyire megnehezíti az életet a foghiány. Nemcsak esztétikailag jelent problémát, a közérzetre is negatív hatást gyakorol. A funkcionalitásról nem is beszélve: akadályozza a normális rágást és a beszédet is. Mindenképpen kezelni kell tehát amire az egyik legnépszerűbb megoldást a kivehető fogsorok jelentik. Mit érdemes róluk tudni?

A foghiány kezelési lehetőségei

A foghiány kezelésére rendelkezésre állnak hagyományos módszerek, illetve implantációs eljárások. A hagyományos módszerek közé a híd, a korona, illetve a különféle kivehető fogpótlások tartoznak. Az implantáció pedig azt jelenti, hogy az állkapocsba implantátumokat ültetünk be, és arra fix fogműveket építünk. A tisztánlátás érdekében az alábbiakban összehasonlítjuk a kivehető fogsorok, illetve az implantáció előnyeit és hátrányait. (A kivehető fogsorok is rögzülhetnek implantátumokon, ezért az alábbi összehasonlítás a többi rögzítési megoldásra vonatkozik).

A kivehető fogpótlások előnyei

 • Relatíve gyorsan elkészíthetők és használhatók
 • Nem igényelnek komoly beavatkozást
 • Jóval olcsóbbak, mint az implantáció
 • Hiányzó kemény és lágyrészeket is könnyedén lehet vele pótolni
 • Könnyen és gyorsan javíthatók

A kivehető fogpótlások hátrányai

 • Kevésbé stabilak, mint az implantátumra felépített fogművek
 • Nagyobb területet foglalnak el a szájban, mint a fix pótlások (például befedik a szájpadlás egy részét)
 • Használatuk, tisztításuk időigényes és extra feladatot jelent

Az implantátumok előnyei

 • Jóval stabilabbak, mint a kivehető fogpótlások
 • Nem foglalnak el nagyobb területet, mint a saját fogazat
 • Használatuk jóval kisebb odafigyelést igényel, például nem kell őket kivéve tisztítani
 • Funkcionális szempontból 100%-os megoldást jelentenek

Az implantátumok hátrányai

 • Jóval drágábbak
 • Beültetésük, elkészítésük sokkal időigényesebb
 • Bizonyos esetekben nem alkalmazhatók
 • Javításuk nehezebb és költségesebb

Látszik, hogy mind a kivehető fogpótlásoknak, mind az implantátumoknak megvannak az előnyei és a hátrányai. Az, hogy kinek melyik lesz a megfelelő megoldás, mindig az egyéni igények és lehetőségek függvénye.

A kivehető fogsor típusai 1: részleges vagy teljes?

A köznyelv által csak kivehető fogsornak vagy protézisnek nevezett kivehető fogpótlásokat alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Az egyik a részleges fogpótlás. Részleges fogpótlást akkor lehet alkalmazni, ha a páciensnek még vannak saját fogai, de nem alkalmasak korona vagy híd rögzítésére. A teljes kivehető fogpótlás pedig akkor használatos, ha a páciens alsó vagy felső fogsorában már nincsenek fogak. Előnye, hogy a többi megoldáshoz képest kifejezetten olcsó. Cserébe viszont jóval kényelmetlenebb és instabilabb, mint a többi fogpótlás, és megszokása is több időbe telhet.

A fogpótlás mindkét esetben egy alaplemezből, műínyből és műfogakból épül fel. Az alaplemez a részleges fogpótlás esetén általában fém, a teljes fogpótlásnál pedig akrilát műanyag. A műíny és a fogak műanyagból készülnek, és illeszkednek a páciens ínyének, illetve fogainak színéhez. Amennyiben nagyobb tartósságra van szükség, fémhálót is beépíthetünk az alaplemez műanyagába.

kivehető fogsor

A kivehető fogsor típusai 2: hogyan kerül rögzítésre?

A kivehető fogsor rögzítése alapvető fontosságú mind a stabilitás és a funkcionalitás, mind a kényelem szempontjából. Milyen megoldásokat különböztethetünk meg?

1. Implantátumokkal vagy mini implantátumokkal (teljes és részleges)

A megoldás előnye, hogy stabilan rögzíti a fogpótlást, kényelmesebb használatot téve lehetővé. Esztétikai szempontból szintén jó megoldás. A legtöbb esetben állkapcsonként kettő vagy négy implantátumra van szükség. Amennyiben a csontkínálat már nem megfelelő, mini fogimplantátumok is beültethetők. Drágább és időigényesebb, mint a többi módszer.

2. Stéges rögzítés (részleges)

A stéges rögzítés mind implantátumokkal, mind a páciens saját fogaival használható. Lényege, hogy két, megfelelően előkészített fog közé egy úgynevezett „stég” kerül kialakításra, amely további elhorgonyzást biztosít a fogak mellett a részleges kivehető fogpótlás stabilitásának biztosításához. A stéges rögzítés sem látszik, emellett stabil, így remek funkcionalitást biztosít.

3. Csúsztatós fogpótlás (részleges)

A módszer lényege, hogy a páciens saját fogaira (általában a frontfogak) híd kerül. Erre a hídra felszerelnek egy sínt, amelyen aztán a helyére lehet csúsztatni a fogpótlást. A stéges rögzítéshez hasonlóan stabil és esztétikus megoldás.

4. Teleszkópos rögzítés (részleges)

A teleszkópos rögzítés során a fogpótlás egy teleszkópos kúpkorona segítségével rögzül a páciens saját fogaira. Esztétikai szempontból jó végeredményt biztosít, de a más megoldásokhoz képest nagyobb alaplemez miatt viselése némileg kényelmetlenebb.

5. Kapcsos rögzítés

A kapcsos rögzítés azt jelenti, hogy a saját fogakra vagy egy már meglévő pótláshoz kapcsokkal rögzül az új fogpótlás. Előfordulhat, hogy kilátszik, emellett a korábban említett módszerekhez képest kisebb stabilitást tesz lehetővé.

A kivehető fogsor rögzítése különféle módokon történhet.

A kivehető fogpótlásokkal kapcsolatos tudnivalók

A kivehető fogpótlás elkészítése egy többlépcsős folyamat. A megfelelő megoldás kiválasztásához alapos vizsgálatokra van szükség. Ezután a fogorvos a páciens elé tárja a szóba jöhető megoldások előnyeit és hátrányait, hogy a páciens ezek fényében a szituációnak megfelelő döntést hozhassa.

Miután a fogtechnikus elkészíti a fogpótlást, a fogpótlás bejáratása következik. Ugyanis idő, amíg a páciens megszokja az új fogpótlást, illetve megtanulja használni azt. Ez a folyamat sajnos némi kellemetlenséggel jár, így a páciens részéről türelmet igényel. A kitartás azonban meghozza gyümölcsét, a bejáratás után ugyanis sokkal jobb lesz a páciens egészséggel kapcsolatos életminősége.

Fontos megemlíteni, hogy a kivehető fogsort ugyanúgy kell tisztítani, mint a rendes fogakat. A heti egy vagy két alkalommal elvégzendő kémiai tisztítás mellett az étkezések után is meg kell tisztítani. Erre azért van szükség, hogy a beteg szájhigiéniája megfelelő maradjon, illetve a fogpótlás se károsodjon.

Zavarja, hogy hiányoznak fogai? Egyeztessen egy szakemberrel!

Kiemelt cikkek