Fogászati kérdések

A legjobb elektromos fogkefe kiválasztása

Legjobb Elektromos Fogfeke

Az elektromos fogkefék az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. Nem csoda: a témában folytatott kutatások megerősítették, hogy jóval hatékonyabbak, mint a hagyományos kézi fogkefék. Mit kell tudni róluk, és mi alapján válasszunk?

Az elektromos fogkefék típusai

A legegyszerűbb, ha első körben áttekintjük az elektromos fogkefék típusait.

  • Forgófejes fogkefék

Amikor valaki meghallja az elektromos fogkefe szót, jó eséllyel elsőre egy forgófejes fogkefe fog eszébe jutni. Nevükhöz illően ezek a modellek forgómozgással tisztítják le a lepedéket fogainkról.

  • Szónikus fogkefék

A szónikus fogkefék a forgófejes fogkefékkel szemben téglalap alapú fejjel rendelkeznek és nagyon gyors, percenként több ezer előre-hátra mozdulatot végeznek. A gyors frekvenciájú mozgás ezen túl hanghullámokat is kelt, amelyek szintén segítenek a lepedék eltávolításában.

  • Ultrahangos fogkefék

Az ultrahangos fogkefék esetén a fogkefe feje nem végez mozgást, kizárólag a kibocsátott ultrahang segítségével fejti ki tisztító hatását. Az ultrahang megrezegteti a speciális fogkrémben található buborékokat, ez végzi a tisztítást.

  • Mágneses fogkefék

A mágneses fogkefék az elektromos fogkefék legújabb generációját jelentik. A fej egyszerre végez forgó és rezgőmozgást, míg a mágneses meghajtás mikrorezgéseket generál a sörtehegyekben. Mindez együtt nagyon hatékony fogtisztítást eredményez. A nehezen elérhető fogközökből és a fognyakról is eltávolítja a lepedéket, hozzájárulva a fogak védelméhez.

A négy kategória közül a mágneses technológia a leghatékonyabb, a másik három nagy vonalakban hasonló tisztítási teljesítményre képes. A megfelelő szájhigiénéhez a helyes használat majdnem ugyanolyan fontos, mint a használt elektromos fogkefe típusa!

elektromos fogkefe teszt

A legjobb elektromos fogkefe funkciók

Az elektromos fogkefék nagy előnye, hogy számos okos funkcióval segíthetik a hatékony fogmosást. Mik azok a hasznos funkciók, amelyek nagy segítségünkre lehetnek?

Beépített időzítő

Régóta bevett szabály, hogy minimum napi kétszer két percig érdemes fogat mosni. Azonban nem mindenki jó az idő megsaccolásában, így könnyű sokkal gyorsabban letudni a fogmosást. Ebben segít a beépített időzítő. Segítségével biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő ideig mostunk fogat. Emellett sok modell 30 másodpercenként rezgéssel jelzi, hogy ideje áttérni a fogazat egy másik területére.

Különféle üzemmódok és intenzitások

A különféle módok más- és más mozgásmintázatokkal végzik a tisztítást, így lehetőséget nyújtanak az eltérő igények kiszolgálására. Bár előfordul, hogy a gyártók csak el akarnak minket kápráztatni, néhány esetben kifejezetten hasznos alternatívákat ajánlanak fel számunkra. Az érzékeny, vérző fogínyű pácienseknek nagyon jól jöhet például a kímélő üzemmód. Az állítható intenzitás szintén segít a tisztítás és a kímélés egyensúlyának megtalálásában.

Nyomásérzékelő

Ha túl erősen nyomjuk a fogunkhoz a fogkefét, nemcsak a fogzománcot, de az ínyt is károsíthatjuk. Az íny nagy igénybevétel esetén például visszahúzódhat, ezt nevezzük ínyrecessziónak. A beépített nyomásérzékelő jelzi számunkra, ha túl erőteljesen nyomjuk a fogkefét a fogunkhoz, megelőzve a problémát.

Elektromos fogkefe alkalmazások

Az okosabb elektromos fogkefék képesek egy alkalmazáson keresztül vezetni minket a helyes fogmosásban. A folyamatos visszajelzés segítségével egyre hatékonyabban tisztíthatjuk fogainkat, és az alkalmazás által elmentett adatokat pedig megoszthatjuk fogorvosunkkal is.

Milyen elektromos fogkefét vegyek?

Az ideális elektromos fogkefe mindenkinek más és más. Olyan modellre van szükség, amelyet könnyen, kényelmesen használni tudunk, és amely rendelkezik a számunkra szükséges funkciókkal (pl. kímélő üzemmód). Vásárlás előtt jó, ha:

  • kikérjük fogorvosunk vagy dentálhigiénikusunk véleményét, mivel sokkal megbízhatóbb tanácsot tudnak nyújtani, mint a sokszor egy-egy adott terméket népszerűsítő cikkek
  • elolvasunk néhány független elektromos fogkefe tesztet, amelyben összehasonlításra kerülnek a konkrét termékek
  • érdemes néhány vásárlói értékelést is elolvasni, mert egy idő után kibukik, ha egy adott termék bóvli vagy túlárazott

A termék megfelelőségét minden esetben az jelzi vissza, hogy a rendszeres kontrollvizsgálatok során a fogorvostól pozitív visszajelzést kapunk fogaink és ínyünk állapotára vonatkozóan.

Szeretnék tanácsot kérni a választáshoz!

Kiemelt cikkek