Fogászati kérdések

A lepedékes nyelv okai, kezelése és megelőzése

Dr zahonyi balazs

A rendszeresen tisztított, egészséges nyelv rózsaszínű, felülete pedig nedves, tiszta és egyenletes. Ha a nyelv felületén lepedék található, akkor ez egészségügyi problémákra is utalhat a nem megfelelő szájhigiénén kívül. Mint tudjuk, a szájüregnek gazdag flórája van, sokféle mikroorganizmus előfordul benne, gombák és baktériumok egyaránt. Egészséges szervezetben ezen apró élőlények közössége egyensúlyban van, így nem okoznak semmiféle problémát. 

Amennyiben viszont ez az egyensúly valamiért felborul, egyik-másik mikroorganizmus elszaporodik, és adott esetben egészségkárosodást is okoz. A nyelv elszíneződése és a rajta található lepedék sokszor erre utalhat. Ez történik például a candiasiasis nevű betegség során, amiről szintén szó lesz. Ne feledjük azonban, hogy a nyelv külső rétege, hasonlóan a bőrünkhöz, elszarusodik. Amennyiben túl puha ételeket fogyasztunk és nem tisztítjuk a nyelvünket megfelelően, a szaruréteg nem válik le, így ideális táptalajt nyújt a kórokozóknak.

lepedekes-nyelv.JPG#asset:56617

A nyelv egészsége hozzátartozik a szájüreg egészségéhez, ezért ha problémát észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Most pedig következzenek a lepedékes nyelvhez köthető problémák, illetve kezelésük!

1. Candidiasis: a lepedékes nyelv leggyakoribb oka

A lepedékes nyelv leggyakoribb esete, hogy a nyelven fehér, letörölhető lepedék rakódik le. Ezt a legtöbb esetben a Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodása okozza. Ez a gomba az immunrendszer normális működése mellett, egészséges szervezetben is megtalálható. Alapvetően nem gond, hogy előfordul a szájüregben. Azonban elszaporodása komoly gondot okozhat például legyengült immunrendszer esetén, továbbá veszélyt jelenthet a csecsemőkre és az idősekre is. Milyen tényezők játszhatnak szerepet a betegség kialakulásában?

 • dohányzás

 • túlzott alkoholfogyasztás

 • fűszeres ételek túlzásba vitt fogyasztása

 • cukorbetegség

 • antibiotikumok vagy szteroidok szedése

 • súlyos betegségek, pl. sclerosis multiplex, daganatos megbetegedések, AIDS

Ilyenkor felborul a szájüreg egyensúlya, és elszaporodik a gomba. Az úgynevezett

„gombás nyelv” tünete, hogy a nyelv piros, és a fehér lepedék leválik róla. 

Kezelése: gomba elleni szerekkel kezelhető (tabletták, oldatok, ecsetelők)

2. Leukoplakia: amivel mindenképp orvoshoz kell fordulni!

A leukoplakia egy daganatmegelőző állapot. A lepedék szintén fehér, mint a Candida albicans elszaporodásakor. A különbség viszont az, hogy ezt a lepedéket nem lehet letörölni, és legtöbbször nem a nyelv teljes felületén található, hanem egy kisebb foltban. Ezt a klinikailag és patológiailag elkülöníthető állapotot leggyakrabban a dohányzás és a tömény alkohol fogyasztása váltja ki, és a legnagyobb arányban 40-50 éves férfiaknál fordul elő. A leukoplakia nem homogén típusánál a fehér foltok vörös, hámsérült területekkel váltakoznak. A gombás felülfertőződés szintén gyakori. Előfordulhat az ínyen, a szájpadláson, a nyelv alatt és a szájzugban is. A leukoplakia kialakulása mögött többféle ok állhat, ezek egy része egybeesik a candidiasis okaival, sőt, maga az élesztőgomba is lehet a ludas.

A leukoplakia feltételezett okai:

 • a Candida albicans gomba

 • az A-vitamin hiánya

 • dohányzás

 • túlzott alkoholfogyasztás

 • megemelkedett koleszterinszint

Kezelése: Először fel kell térképezni a kialakulásának okát, utána lehet csak kezelni. Van, amikor csak műtétileg lehet eltávolítani.

Nagyon fontos, hogy menjünk el vele orvoshoz, mert szájüregi daganat alakulhat ki belőle!

leukoplakiaKép forrása: nhs.uk

3. Glossitis migrans, más néven térképnyelv

Amennyiben piros színű foltok alakulnak ki a nyelven fehéres széllel, melyhez csípő érzés is társulhat, glossitis migransról beszélünk. Pontos oka nem ismert, stresszes életmódot folytató személyeknél gyakrabban jelenik meg. Bizonyos ételek, például dió, mogyorófélék, citrusfélék fogyasztását követően is kialakulhat.

Kezelése: Szerencsére teljesen jóindulatú elváltozásról van szó, amely legtöbbször magától elmúlik, így semmilyen speciális kezelésre nincsen szükség. A különböző irritatív ételek és italok kizárása az étrendből mindenképpen javasolt.

4. Sárga lepedék a nyelven

A vastag, ragacsos, sárga lepedék kialakulása mögött legtöbbször bakteriális fertőzés áll. Ezt kiválthatja a rossz szájhigiénia. De meg kell említeni a felső légúti megbetegedéseket is. Ilyenkor, ha eldugul az orrunk, és szájon át veszünk levegőt, nagyobb a veszélye bizonyos baktériumok felszaporodásának.

Kezelése: általában a kiváltó ok (pl. felső légúti megbetegedés) kezelésével elmúlik

5. Barna vagy fekete lepedék a nyelven

A barna vagy fekete lepedék kialakulása mögött is többféle ok állhat. Lehet, hogy csak arról van szó, hogy valaki túl sokat dohányzott, vagy sok sötét színű élelmiszert, például kávét fogyasztott. Azonban az is lehet, hogy valamilyen baktérium túlszaporodott a nyelvünkön. A barna vagy fekete lepedékkel borított nyelvet nevezik fekete szőrnyelvnek. Emésztőszervrendszeri problémák és cukorbetegség szintén kiválthatják.

Kezelése: ha fekete szőrnyelvről van szó, ez a jelenség a nyelv fogkefével való dörzsölésével (napi 2x) és hidrogén-peroxidos szájöblítővel elmulasztható. A hidrogén-peroxidos szájöblítő után vízzel is öblítsük ki a szájüreget!

A lepedékes nyelv megelőzése

Az imént többféle problémát áttekintettük. De mivel előzhetők meg ezek?

Egészséges életmód: a szájüreg mikrobiológiai egyensúlya sok esetben más betegségek (pl. cukorbetegség), illetve káros szokások miatt (túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás) borul fel. Az egészséges életmód nemcsak ezeket a kockázati tényezőket veszi ki az egyenletből. Erősebbé teszi az immunrendszerünket is, ami megvéd az egyensúly felborulásától. Természetesen idetartozik a megfelelő mennyiségű folyadék (napi 1,5-2 l) fogyasztása és az egészséges, rostban gazdag táplálkozás is.

Megfelelő szájhigiénia: a napi kétszeri, alapos fogmosás a nyelv egészségéhez is elengedhetetlen. A nyelv megtisztításáról se feledkezzünk meg!

Kiemelt cikkek