A kezelésekről

A letört fog kezelési lehetőségei

Dr gilicze alexandra

Fogaink anyaga rendkívül kemény és ellenálló. A fogzománc ugyanis a szervezet által előállított legkeményebb szövet. Ez azonban sajnos még nem teszi sebezhetetlenné fogainkat, amelyek több okból kifolyólag is letörhetnek. Egy letört fog nem csak esztétikai szempontból jelent gondot, hanem további problémákhoz is vezethet. Forduljon tehát mihamarabb fogorvoshoz, aki azután a helyzetnek megfelelő módon restaurálja a fogat!

Miért törhet le a fogam?

A legegyszerűbb eset a fejet ért ütés, trauma. Ez lehet közlekedési baleset, de a sportolás közben szerzett sérülések is gyakoriak. Főleg azoknál a sportoknál, ahol a játékosok között fizikai kontakt van, például a kézilabdában.

Másféle mechanikai sérülések is előfordulnak. Ha kemény tárgyra harapunk rá (szilvamag, ételbe került kavics), könnyen letörhet egy darab valamelyik fogunkból. Ez különösen igaz abban az esetben, amikor a fog fogszuvasodás miatt már meggyengült.

Az is előfordul, hogy a fogszuvasodás már alaposan kikezdte a dentint, de a külső zománc még relatíve épnek tűnik. Ilyenkor ez az üreg egy nagyobb behatásra betörhet, és egy nagy lyuk keletkezik a fogon.

A letört fog típusai

Nem mindegy, hogy a sérült fog tejfog, vagy állandó fog törik le. Természetesen az előbbi a szerencsésebb eset. Ezen felül sokat számít az is, mekkora mértékű a sérülés. Szerencsésebb esetben csak a zománc sérül. Nagyobb töréseknél azonban a dentinréteg is károsodik. 

Miért fontos elmenni fogorvoshoz?

A sérült fog nem mindig fáj.  Ha a törés a dentinréteget is érinti, a fog érzékennyé válhat a hidegre, melegre és az édesre. A kisebb törések viszont gyakran fájdalommentesek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne jelentenének kockázatot! A sérült, éles fogfelszínek például felsérthetik a szájüreg nyálkahártyáját. Ilyenkor fekély, például afta alakulhat ki. De maga a fog is tovább károsodhat. A sérült felszín remek támadási felületet ad a baktériumoknak. Felgyorsulhat tehát a fogszuvasodás folyamata is, ami akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

A rágás funkciója szintén sérülhet. Gyakran féloldalas rágás alakul ki – és a többi fog ilyenkor elmozdulással próbál kompenzálni. A fogak eredeti, természetes pozíciójának visszaállítása pedig sajnos időigényes és költséges művelet lehet.

És természetesen ott van még az esztétikai szempont. Egyikünk sem szereti egy utcai harcos mosolyával köszönteni hétfő reggel a kollégáit…

A letört fog kezelési lehetőségei

Mitévők legyünk ha letörik a fogunkból egy darab? Ha csak a zománc sérült kismértékben, egy egyszerű technikával óvhatjuk a fogat és a szájüreget egyaránt. Egy kis darab cukormentes rágóval „betömhetjük” a kialakult hiányt. Ha az egész fog letörik, óvatosan fogjuk meg a koronai részen, mossuk le tiszta vízzel, és helyezzük vissza a helyére. A gyökérhez ne érjünk hozzá! Utána keressünk fel egy fogorvost.

A fogorvos a sérülés mértékétől függően többféle megoldás mellett dönthet. Kezdjük a kisebb, a foganyag harmadánál nem nagyobb veszteséggel járó sérülések kezelésével. Erre a következő módszerek állnak rendelkezésünkre:

Direkt fogfelépítés

Ha nem törik le túl nagy darab a fogból, akkor a hiányt tömőanyaggal lehet pótolni. Ma már remek minőségű, természetes színű tömőanyagok állnak rendelkezésre. Ezeket rétegenként kell felvinni a fogra. Utána pedig fénnyel megszilárdítjuk ezeket a különféle árnyalatú kompozitrétegeket. Így természetes színű, a fogzománccal megegyező keménységű anyaggal pótoljuk a letört részt.

Az élpótlás a direkt fogfelépítés egy speciális esete. Élpótlásról akkor beszélünk, ha a metszőfogakból (frontfogakból) tört le egy darab. A mai modern tömőanyagokkal mind esztétikai, mind funkcionális szempontból egyenértékű végeredményt kapunk.

Esztétikus fogtömés készítése

Az esztétikus tömőanyagokkal (kompozitokkal) könnyen pótolhatók a letört kisebb darabok. Ha nem feltűnő helyen van a sérülés, nem kell több réteget felvinni, elég megformázni a megfelelő színárnyalatú tömést, majd lámpával megvilágítva megkötni azt.

Ha ennél nagyobb mértékű a törés, másféle módszerek alkalmazására lesz szükség.

Direkt héjak és porcelán héjak

A direkt héj esetén több rétegben visszük fel a tömőanyagokat. A módszer lényegében megegyezik a direkt fogfelépítésnél használt technológiával. Porcelán héjak esetén el kell távolítani némi foganyagot, és utána lehet felhelyezni a foggal megegyező színű kerámia héjat.

Inlay vagy onlay betétek felhelyezése

Az inlay, illetve onlay betéteket általában őrlőfogak esetén alkalmazzák. Lenyomat alapján, személyre szabottan készíti őket a fogtechnikus. Anyaguk lehet fém, kerámia vagy műanyag. A két technológia között annyi a különbség, hogy az inlay betétek a fog rágófelszínének csupán egy részét, az onlay betétek az egész rágófelületet pótolják.

Fogkorona készítése

Ha ennél is több foganyag hiányzik, a fogkorona jelenti a megoldást. A fogkorona előnye, hogy körbefoglalja és takarja a megmaradt foganyagot, így remekül védi a fertőzésektől. A fog belső részét, a fogbelet (pulpát) is érintő sérüléseknél a korona felhelyezése előtt gyökérkezelésre is szükség lehet.

Kiemelt cikkek