Fogászati kérdések

Letört fog pótlása – milyen lehetőségei vannak?

letört fog pótlása

A letört fog egy nagyon kellemetlen probléma. Fájhat, nagyon csúnya, főleg, ha frontfogról van szó, és további komoly problémákat okozhat. Milyen kezelési lehetőségek vannak? Milyen esetben érdemes az adott megoldás mellett dönteni? Cikkünkből megtudja!

A letört fog okai

A fogzománc a test legkeményebb anyaga. Ezzel együtt nem törhetetlen, így sajnos előfordul, hogy letörik a fogunk jelentős része. Elég egy sportbaleset, biciklis esés, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy hiányos a fogsorunk… De más veszély is leselkedik a fogakra. Ha véletlenül nagyon keményre harapunk, például egy csonthéjas termés magjára, szintén pórul járhatunk.

Szót kell ejteni a fogszuvasodásról is. A fogszuvasodás ugyanis alattomos “aknamunkát” végezhet. Előfordul, hogy a baktériumok és anyagcseretermékeik már a dentin jelentős részét elpusztították. A fogzománcon ez nem mindig látszik – egészen addig, amíg el nem törik. És akkor már nincs más hátra, mint felkeresni fogorvosunkat.

Letört fog pótlás előtt

letört fog

Letört fog pótlás után

letört fog pótlás után

Mit tegyen, ha letört a foga?

Menjünk el fogorvosunkhoz, ugyanis:

  • Fájdalom nélkül is komoly kockázatok állnak fenn. A letört fognál nem teljes a fog belső rétegeit védő zománcréteg. Így a szájüreg baktériumai könnyen kikezdhetik a dentint, és elérhetnek a fogbélig is. Akkor pedig már lehet, csak a gyökérkezelés a megoldás. Adott esetben sajnos a fogvesztés is előfordulhat…
  • Szintén előfordul, hogy a törött fog éles felülete sérülést okoz. Felsérti a száj belsejét borító nyálkahártyát. A sérülés pedig elfertőződhet, ami afta vagy tályog kialakulásához vezethet.
  • Hosszú távon befolyásolja a letört fog  a rágást is, ugyanis az agy igyekszik ellensúlyozni a kiesett rágófelületet. Könnyen féloldalas rágás alakulhat ki. Amivel az a gond, hogy a többi fog pedig elmozdulhat eredeti helyéről. Végső esetben akár fogszabályozásra is szükség lehet.

A letört fog pótlása

Ha felkerestük a fogorvost, többféle megoldás szóba jöhet. Az ideális kezelés azon múlik, hogy mekkora rész törött le a fogból. Természetesen minden eset egyedi.

Ha a fog minimum kétharmada ép:

1. Esztétikus fogtömés

Az esztétikus tömőanyagok tökéletesen alkalmasak a kisebb fogdarabok pótlására. A remek minőségű, tartós, természetes hatású tömőanyagokat rétegenként kell felvinni a fogra. A szín szabályozására, finomhangolására rétegenként is lehetőség van!

A végeredmény: természetes színű, a fogzománccal megegyező keménységű anyagból lényegében visszaépítettük a fog letört részét!

Sajnos azonban az is előfordul, hogy a fogunk nagyobb része törik le. Ekkor az alábbi módszerek jöhetnek szóba:

2. Direkt héjak, porcelán héjak

A direkt héj felépítési technológiája lényegében megegyezik az esztétikus töméskor alkalmazott módszerrel. Ezt nagyobb hiány esetén alkalmazzuk.Annyi módosul csak, hogy a több rétegben felvitt tömőanyagokból egy héjat építünk fel. Előnye, hogy egy ülésben el lehet készíteni, és esztétikus. Hátránya viszont, hogy hosszú távon sajnos kopik, illetve idővel matt lesz a felszíne.

A porcelán héjak más elven alapulnak. Ebben az esetben ugyanis egy fogtechnikus által modern kerámiából külön elkészített héjat rögzítünk a fogra. A beavatkozás előtt el kell távolítani némi foganyagot. Erre az előre “formára igazított” fogra kerül fel aztán a porcelán héj. Előnye, hogy tartósabb, mint a direkt héj. Hátránya, hogy több foganyagot kell feláldoznunk hozzá és több ülésben lehet elkészíteni.

3. Inlay és onlay betétek

Az inlayt( betét) és az onlayt a letörött kisörlő és nagyörlő fogak pótlására használjuk. A kerámia héjhoz hasonlóan az első lépés itt is a fogfelszín előkészítése. Utána lenyomatotvesznek a felületről, majd a fogtechnikus elkészíti a betétet. Az inlay és onlay betétek készülhetnek fémből(arany), kerámiából vagy kompozit anyagból. A betét elkészülte alatt a páciens ideiglenes fogtömést kap.

És mi a különbség az inlay és az onlay betétek között? Csupán annyi, hogy az inlay betétek a fog rágófelszínének csupán egy részét, míg az onlay betétek az egész rágófelületet pótolják.

4. Fogkorona

A fogkorona akkor jön szóba, ha nagyon sok foganyag letört. Ezen fogpótlás előnye, hogy körbefoglalja és takarja a megmaradt foganyagot.

Az ilyen komoly sérüléseknél sok esetben a fogbél is érintett. Sok esetben, főleg, ha nem keresték fel időben a fogorvost, akár be is gyulladhat. Ebben az esetben meg kell állítani a fertőzést,  gyökérkezelésre lesz szükség.

Letört a foga? Foglaljon időpontot nálunk!

Kiemelt cikkek