A kezelésekről

Leukoplakia: mit jelentenek a fehér foltok a szájban?

Leukoplakia Fehér Foltok A Szájban

A szájüregben megjelenő fehér foltok egy része nem ad okot aggodalomra. Bizonyos esetekben viszont, ha  a fehér folt diagnózisa  leukoplakia, akkor  ez növelheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, így kezelésre és rendszeres kontrollra lehet szükség.

A leukoplakia jelentése és kiváltó okai

A leukoplakia  a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő fehér, esetleg szürkés le nem törölhető folt, plakk vagy pöttyszerű elváltozás. A leukoplakia nyelven, az arc belső oldalán, a szájpadláson vagy a fogínyen is előfordulhat. A szájüreg leggyakoribb daganatmegelőző állapota.Életünk bármely szakaszában felbukkanhatnak, de leggyakrabban az idősebb felnőttek számolhatnak vele.

A fehér pötty a nyelven, illetve a szájban jelezhet szájpenészt, illetve lichen planust is, mivel azonban a leukoplakiában szenvedők mintegy 3-17,5%-ánál 15 éven belül laphámrák (a bőrrák egyik gyakori típusa) alakul ki, érdemes vele orvoshoz fordulni.

A foltok kiváltó oka ismeretlen, ám elsősorban a dohányzással hozható összefüggésbe.

A további lehetséges magyarázatok közé tartozhat többek közt

 • az arcbőr belső oldalának sérülése, például harapás következtében;
 • az egyenetlen fogazat;
 • a nem megfelelően illeszkedő műfogsor;
 • a szervezet gyulladásos állapotai;
 • a túlzott mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás.

A leukoplakia típusai

A leukoplakiának két fő típusát különböztethetjük meg:

 • A homogén változat többnyire fehér, felülete pedig egyenletes.
 • A nem homogén változat javarészt főleg fehér vagy fehér-piros, szabálytalan alakú foltokból áll, amelyek lehetnek göbösek, és kiemelkedhetnek a bőrfelszínből.

A nem homogén leukoplakia hétszer nagyobb valószínűséggel válik rákos folttá, mint a homogén típus.

A hajas leukoplakia ismérvei

Létezik egy szájüregi hajas sejtes leukoplakia elnevezésű elváltozás is, amely az Epstein-Barr-vírus következtében alakul ki. A gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél, például a HIV/AIDS-ben szenvedőknél alakul ki leggyakrabban, fehér szőrszerű foltokkal, amelyek többnyire a nyelven fordulnak elő.  Hasonlíthat a szájpenészre, a Candida gomba által okozott fertőzésre, amely felnőtteknél általában akkor fordul elő, ha az immunrendszer nem úgy működik, ahogy kellene.

A leukoplakia tünetei

Az állapotot szokatlan kinézetű foltok jelzik a szájüregben, amelyek

 • fehér vagy szürke színűek;
 • felületük vastagabb, elszarusodott;
 • szőrös (csak a hajas leukoplakia esetén);
 • ritkán vörös foltok képében jelentkezik.

leukoplakia kezelése gyógynövényekkel

Bármilyen elváltozást észlel a szájüregében azonnal keresse fel orvosát!

Miben különbözik a leukoplakia az egyéb szájüregi elváltozásoktól?

 • Plakkjai, foltjai nem dörzsölhetők le, és nem vezethetők vissza más okra.
 • Fájdalom vagy egyéb tünet nem jelentkezik.

A leukoplakia kezelése

A leukoplákia kezelésének fő célja, hogy megakadályozza a rákos megbetegedés kialakulását.

A leggyakoribb gyógymódok a következők:

 • Fel kell hagyni a dohányzással és az alkoholfogyasztással;
 • A táplálkozásban nagyobb teret kell adni a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendnek, míg a csípős ételek és a forró italok nem javasoltak.
 • A leukoplakia kezelése A-vitaminnal, béta-karotinnal, illetve szájon át szedett retinoidok segítségével is lehetséges, ám a foltok újra megjelenhetnek, amint a páciens abbahagyja a az étrendkiegészítők szedését.
 • Korán- idejében észrevett elváltozásnál az esetleges oki tényező(pl. Irritáló fogsor korrekciója) kiiktatása után fénykép készül az elváltozásról, a későbbi összehasonlíthatóság végett. Emelett gyanú esetén szövettani vizsgálat javasolt a próbakimetszésből nyert minta alapján. Szükség esetén az egész elváltozás eltávolítására is sor kerülhet. Legtöbbször azonban megfigyelés elegendő, viszont annak rendszeres kell lennie.

Ha helyi  irritáció okozza a panaszokat, például egy érdes fog vagy egy tömés szabálytalan felülete, akkor a fogat elsimítják, és a fogászati eszközöket kijavítják. Az elváltozásokat olykor műtéttel (kryotherápia, radiotherapia, lézer, elektrokauter segítségével) távolítják el, azonban továbbra is fennáll egy 10-20%-os esélye annak, hogy a tünetek visszatérnek. A hajas leukoplakia kezelésére többnyire vírusellenes gyógyszereket írnak fel. Ez a típus nem jár a rák kialakulásának kockázatával.

A leukoplakia prognózisa

Leukoplakiás megbetegedés esetén többnyire három-hathavonta orvoshoz kell fordulni, ahol szükség esetén biopszia-szövettani mintavétel segítségével figyelik meg a tünetek esetleges változásait. A kontrollvizsgálatra műtéti beavatkozás esetén is szükséges lehet hat-tizenkét havonta, mivel a leukoplákia gyakran visszatér. Idővel, ha a rendellenesség nem jelentkezik többé, a rendszeres ellenőrzés elmaradhat.

Fehér vagy szürkés foltok jelentek meg a szájában? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy megtaláljuk a probléma forrását, és a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek.

Kiemelt cikkek