A kezelésekről

A lidocain injekció hatóideje, egyéb tudnivalók

lidokain injekció hatóideje

A lidocain a fogorvoslásban leggyakrabban használt érzéstelenítő. Ebben a blogposztban röviden összefoglaljuk, mikor és hogyan használják, mire kell figyelni, és mennyi ideig fejti ki hatását.

Lidocain injekció: a helyi érzéstelenítés egyik leggyakoribb fajtája

A fogászati kezelések, beavatkozások nagy része helyi érzéstelenítésben történik. Azaz ahhoz túl kellemetlen, fájdalmas, hogy érzéstelenítés nélkül csinálják. (Bár van kivétel, például a fogkőleszedés). Annyira viszont nem fájdalmas, hogy altatásra legyen szükség.

A helyi érzéstelenítés a nyálkahártya érzéstelenítésével történik. Ezt érzéstelenítő géllel vagy spray-jel végzik, célja, hogy ne fájjon az injekció.

Utána vagy terminális érzéstelenítést, vagy vezetéses érzéstelenítést alkalmaznak.

  • Terminális érzéstelenítés esetén az adott foghoz adjuk be az injekciót. A felső fogsor fogainál lehet alkalmazni, mert ott lazább az állcsont szerkezete. Előnye, hogy nem zsibbad el az egész állcsont.
  • A vezetéses érzéstelenítés esetén az érzéstelenítőt közvetlenül a fogakat beidegző idegekhez adjuk be. Az alsó állcsont esetén használjuk, mert ott túl kompakt sűrű a csontszövet ahhoz, hogy átdiffundáljon rajta az érzéstelenítő. Hátránya, hogy az állkapocs és az arc nagyobb területe zsibbad el.

lidokain injekció

A lidocain injekció

A lidocain és származékai a manapság leggyakrabban használt fogászati érzéstelenítők. A nyálkahártya érzéstelenítéséhez is lidocain tartalmű gélt, illetve sprayt szoktak használni. (A gél általában 5%, a spray 10%-os lidocaintartalommal rendelkezik).

A terminális és vezetéses érzéstelenítéshez használt injekcióban általában 2%-os koncentrációjú lidocain oldat van.

Mit érdemes tudni a lidocain injekcióról?

  • Három hónapnál fiatalabb magzat esetén nem ajánlott terhes nőknek.
  • A fogorvosnak a beadása előtt meg kell győződni róla, hogy a páciens nem érzékeny a gyógyszerre.
  • Legtöbb esetben a nyálkahártya érzéstelenítése miatt nem is fáj.
  • Általában semmilyen mellékhatással nem jár. Ritkán jelentkezhet  szívdobogás.
  • Utána pár óráig nem szabad enni, mert könnyen ráharaphatunk a nyelvünkre.

A lidocain injekció hatóideje

A lidocain injekciónak általában pár percre van szüksége ahhoz, hogy hasson. A hatóidő függ a páciens testtömegétől, állapotától (mennyit reggelizett stb). Legtöbbször 1 órától két-három óráig terjed ki a hatása.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kiemelt cikkek