Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Érdekességek

Melyek a legveszélyesebb élelmiszerek a fogainkra nézve?

Melyek a legveszélyesebb élelmiszerek a fogainkra nézve?

Az ép és egészséges fogsorra ritkán jelentenek veszélyt az élelmiszerek, ám egy-két jó tanácsot érdemes észben tartania.

1, A popcorn és társai

A pattogatott kukoricában a puha és a kemény részek váltakoznak, a kemény magvak, amelyek nem pattogtak ki, különösen veszélyesek lehetnek. A fogzománc ugyan nagyon kemény anyag, de nem rugalmas. Ez azt jelenti, hogy hajlamos elhasadni, ha váratlan és erős hatás éri - például a popcorn kemény részei. 

Hasonló veszélyt rejteget még például a darált dió. Ha a dióbél közé a dióhéj apró darabkái keveredtek, akkor igencsak kellemetlen meglepetéseket tartogathat egy finom diós sütemény!


2, A citrom

citrom_01.jpg#asset:32815

A citrom a savassága miatt áll a második helyen. A fogzománc ugyanis nem bírja a savas közeget, felpuhul, sérülékennyé válik. Ha sokáig szopogatott egy limonádét, majd olyan ételt eszik, amelyben sok a kemény, hasadó rész található, például grillázst, mogyorós csokit, akkor komoly kárt tehet a fogzománcban.

Mindez vonatkozik az összes olyan élelmiszerre, amelyek kifejezetten savanyúak, tehát a savanyúságokra, a savanykás gyümölcsökre és így tovább.


3, A fagyi

A jeges finomságok igazán ellenállhatatlanok, főleg kánikulában. Ám érzékenységet válthatnak ki, ha a fognyaki fogzománc már nem nyújt teljes védelmet. Az ilyen mikrosérüléseket szuvasodás is okozhatja, ám a helytelen fogmosási technika is, például amikor az ínnyel párhuzamosan mozgatjuk a fogkefét.

fagyi.jpg#asset:32816

Az idő előrehaladtával az ínyünk szép lassan visszahúzódik, és a fognyak egyre szabadabbá válik. Vagyis az érzékenység akkor is megjelenhet, ha a fenti okok miatt egyik sem áll fenn. 

Legyen óvatos a hideg és meleg ételekkel-italokkal!


4, A nyalóka

Az összes étel-ital, amelyben cukor van, veszélyt jelent a fogaikra. Reméljük, hogy ezzel nem árultunk el semmilyen újdonságot! A cukor a fogszuvasodást okozó baktériumok kedvence, így a fogakon maradt ételmaradékokat ajánlott minél gyorsabban eltávolítani. 

nyalóka.jpg#asset:32817

Ám ne essen neki a fogainak az evés végétől számított fél órán belül! 30 perc kell körülbelül ahhoz, hogy a szájüreg pH-értéke a savas közegből visszaálljon a normális értékre. Ekkor már a fogzománc épségét nem fenyegeti semmilyen veszély.

Megoldás lehet még a fogbarát édesítőszerekre való átállás: ilyen a xilit és az eritrit. Ma már gyártanak az ezekkel készült nyalókákat. A boltokban kapható élelmiszereknél pedig érdemes végigböngészni az összetevők listáját!

Kiemelt cikkek