Fogászati kérdések

Mennyi ideig kell fogat mosni?

 szakál ágnes

Pácienseink gyakran emlegetnek időtartamokat: „a fogmosásnak legalább két (három, négy) percig kell tartania, ugye?”

Ezzel szemben mi csak támpontként említjük meg, hogy 3-5 percig érdemes fogat mosni. A percek számolásánál ugyanis sokkal fontosabb, hogy minden fog minden oldalát alaposan megtisztítsuk. Elektromos fogkefével egyenként, fogról fogra kell haladni, hagyományos fogkefével egyidejűleg több fogat is tudunk tisztítani.

Szeretném kiemelni, hogy minden látható és elérhető fogfelületet meg kell tisztítani, mert a lepedékképződés, fogkőképződés, szuvasodás elindulhat a fogak külső, belső és egymás felé néző felületein, valamint a rágófelületeken.

fogköztisztítás tehát ugyanúgy a fogápolás része, mint a fogmosás! Mivel a fogak egymás felé néző oldalát fogkefével nem tudjuk elérni – kivéve, ha rendkívül nagy hézagok vannak a fogak között -, ezért fogselyemre vagy fogköztisztító kefére is szükségünk lesz. Naponta legalább egyszer, az esti fogápolás részeként tisztítsuk meg a fogközöket is.

Összefoglalva: ne az időt mérjük tehát, hanem figyeljünk oda, hogy minden fog minden felülete tiszta legyen a fogápolás végére!

Kiemelt cikkek