Érdekességek

Minden, amit érdemes tudni a nyálkőről

 nyálkő kezelése

Amit először megtanulunk a szervezetünkkel kapcsolatban, hogy mindig a legapróbb és a legkevésbé látványos betegségek okozzák a legnagyobb fájdalmat. Gondoljunk például a bölcsességfogak okozta kínokra, amikor egy apró csontdarab képes befolyásolni az egész testünket és közérzetünket. A szájproblémák között azonban létezik egy hasonlóan kellemetlen, azonban kevésbé ismert fogalom, a nyálkő. Tudj meg mindent cikkünkből a nyálmirigy-elzáródás okozta nyálkövesség kialakulásáról, tüneteiről, gyógymódjairól!

Nyálmirigygyulladás, avagy a nyálkő kialakulása

Ahogyan az összes szervünknek megvan a maga feladata, úgy a testnedveknek is. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a nyál a legjelentősebb testnedvünk, azonban a nyálmirigyek működéséről és a vele kapcsolatos diszfunkciókról már kevesebbet lehet hallani. A nyáltermelést három nagy és páros, illetve számtalan apró mirigynek köszönhetjük, aminek hatására képesek vagyunk csúszóssá és emészthetővé tenni a táplálkozás során bevitt falatokat. A legnagyobb és legfontosabb nyálmirigyek között tartjuk számon

  • a fültőmirigyet,
  • az állkapocs alatt elhelyezkedő nyálmirigyet
  • és a nyelvünk alatti nyálmirigyet.

A nyálkő kialakulásáért felelős problémákat még napjainkban sem tudjuk pontosan meghatározni, de a legtöbb esetben különböző mikroorganizmusok, intracellularis mikrokristályok, idegentestek, levált hámsejtek, vagy a megnövekedett mucin tartalom által létrejövő „mukoepidermoid gél” játszhatnak jelentős szerepet a mechanizmus elindításában . Ezek egy szerves magot alkothatnak, melyre megfelelő körülmények mellett (az adott pH és koncentráció) megtörténik a foszfátok kicsapódása. A kialakult nyálkő eltorlaszolhatja a nyálmirigyek kivezető nyílásait.

A nyálkő tünetei: így tudod felismerni a problémát

A nyálkő kialakulását szinte semmilyen módon nem tudod megelőzni, ugyanis megesik, hogy éveken keresztül tünetmentesen lappang, míg egyszer csak problémát okoz a nyálmirigyek működésében. A nyálkövesség során hasonló szimptómákkal találkozhatsz, mint amikor valamilyen fogprobléma ér, azonban létezik egy lényeges különbség, ez pedig a hirtelen nyáltermeléshez párosuló fájdalom.

Ha egy ínycsiklandozó étel láttán összefut a nyál a szádban, és ez kínzó gyötrelemmel jár, akkor nagy eséllyel nyálkő problémával állsz szemben. Továbbá a nyálkő legjellegzetesebb tünetei között említhetjük

  • a szájban keletkező feszítő fájdalmat,
  • a táplálkozással kapcsolatos duzzadást (legfőképpen az állkapocs tájékán),
  • a étkezéssel összefüggő fájdalmat,
  • ritkább esetekben a szájszárazságot,
  • illetve duzzanatot esetleg  szájzárat.

Nyálkő megszüntetése fogászatunkban

A nyálkő kezelése: így tudod megszüntetni a problémát

A nyálkő terápiás eljárásai között léteznek otthoni gyógymódok, de szájsebészeti beavatkozások is – ez természetesen egyaránt függ az ember fájdalomküszöbétől és a probléma súlyosságától. A nyálmirigygyulladás kezelése azonban minden esetben szükségszerű, hogy ha nem szeretnél további egészségügyi problémákat előidézni.

Orvosi eljárások

Ha a gyors és hatékony megoldások híve vagy, akkor irány a szájsebészet, ahol az orvosok a kő nagyságához mérten kiválasztják a nyálkő eltávolításához szükséges beavatkozást. A kisebb köveket csupán kimasszírozzák, vagy egy apró metszés után kiveszik, azonban a nagyobb darabokat  endoszkópos kezeléssel távolítják el vagy sebészi úton esetleg a nyálmiriggyel együtt kiveszik.

Kiemelt cikkek