Fogászati kérdések

Mi a teendő, ha gyakran vérzik az ínye?

 lengyel zsuzsanna

Lengyel Zsuzsanna dentálhigiénikus elárulja Önnek!

Az egészséges íny nem hajlamos a vérzésre. 

Természetesen, ha erős mechanikai hatás éri, például a fogszurkálóval beleszúr az ínyébe vagy egy éles csontdarabra harap rá, akkor pár csepp vér teljesen normális jelenségnek mondható. Ide sorolhatjuk azt is, amikor a fogselymet vagy fogköztisztító kefét túl erősen rántja az ínyéhez. Kímélje ínyét: dolgozzon lassú, gyengéd mozdulatokkal, amikor a fogközeit tisztítja.

A gyulladásban levő íny viszont könnyen vérezni kezd.

Ám ha ínye gyulladásban van, nem kell ahhoz erős mechanikai inger sem, hogy vérezni kezdjen. Ha minden óvatossága ellenére rendszeresen vérzik az ínye, miközben fogselymet vagy fogköztisztító kefét használ, fogat mos, vagy beleharap egy keményebb élelmiszerbe, ráadásul pirosabb, duzzadtabb vagy érzékenyebb is a szokásosnál, akkor szinte biztos lehet abban, hogy Önnek ínygyulladása van.

Ha ez a gyanú felmerül Önben, mi a teendő?

A válasz az, hogy keresse fel a fogorvosi rendelőt.

Az ínygyulladás magától ugyanis nemigen múlik el, és súlyosbodása akár fogágybetegséghez, a fogak elvesztéséhez is vezethet. Rossz hír, hogy az ínygyulladás elleni fogkrémek – bár többnyire igen jó minőségűek – csak tüneti kezelést jelentenek, a problémát tehát nem oldják meg. Jó hír viszont, hogy egy rendelőben végzett fogkő-eltávolítás az esetek zömében gyors és hatékony megoldást jelent a problémára! 

Kiemelt cikkek