A kezelésekről

Miért nem végeznek minden fogászaton mikroszkópos gyökérkezelést?

 miert nem vegeznek minden fogaszaton mikroszkopos gyokerkezelest?

Néhány páciensünk megkérdezte tőlünk, miért nincs minden fogászaton lehetőség mikroszkópos gyökérkezelésre, és ez a tény vajon azt jelenti-e, hogy ez a kezelés valójában nem is olyan fontos, netán kiváltható valami mással.

A válasz az, hogy ez a kezelésfajta semmi mással nem helyettesíthető, ám nagyon is fontos. Azért van égető szükség egy nagyító elven működő eszközre az endodoncián belül (és kívül is), mert a többszörös nagyításban a szakember szeme elé tárulnak a foggyökércsatornák. 

mikroszkoppal-vizsgalt-fog.png#asset:342

Ezeket a gyökércsatornákat ugyanis (a frontfogak és a szemfogak kivételével) szabad szemmel egyáltalán nem könnyű megtalálni és feltárni. Márpedig ha ez nem sikerül, és a gyulladás vagy elhalt szövet, amely a fájdalmat okozza, éppen ezekben a foggyökércsatornákban rejtőzik, akkor a kezelés nem lesz sikeres.

Mikroszkóppal a gyakorlott szakember viszont könnyedén felderíti, feltárja és kitisztítja az összes érintett foggyökércsatornát – ezzel a berendezéssel a gyökérkezelések sikerességi mutatója az impozáns 100% közeli számot is elérheti.

Akkor miért nincs mindenhol lehetőség erre a kezelésre? 

Azért, mert egy mikroszkópos gyökérkezelésre alkalmas berendezés komoly befektetést igényel, ráadásul a kezelése nem egyszerű: speciális továbbképzés és sok hónapos, sőt éves tapasztalat kell ahhoz, hogy egy fogorvos rutinosan tudja kezelni.

mikroszkóp_KovácsKitti_01.JPG#asset:31

Szerencsére fogászatunkon három ilyen berendezés is fellelhető, és három felkészült, sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberünk foglalkozik mikroszkópos kezelésekkel. 

Kiemelt cikkek