Fogászati kérdések

Mikor kell lecserélni a fogkefét?

Mikor kell lecserélni a fogkefét?

Mint a legtöbb használati tárgy, a fogkefe sem örökre szól. De mikor és miért érdemes újra cserélni régi fogkefénket? Meg fog lepődni: a fogszuvasodás megelőzése is fontos szempont!

A legtöbb ember úgy véli, ennél mi sem egyszerűbb. A fogkefén is meglátszik az idő vasfoga: amikor a sörték már kezdenek szétmenni, összevissza állni, megtörni és így tovább, akkor kell kidobni.

A fogorvosok azonban más szempontot javasolnak. Először is, ha a sörték elhasználódnak, elvesztik tartásukat, akkor mindenképpen le kell cserélni a fogkefét. Ám nagyon valószínű, hogy már jóval hamarabb eljön a csere ideje. 

A sörtéken ugyanis az idő során egyre több kórokozó telepszik meg, és kezd szaporodásba. Ezek egy része a saját szájüregünkből kerül oda. A bacilusok egy része teljesen ártalmatlan lehet, de minden bizonnyal jó sok lesz a káros fajától is, például a fogszuvasodásért felelős baktériumból. (Egyébként ez az oka annak is, amiért nem szabadna másoknak kölcsönadnunk a fogkefénket - mert ezáltal "kölcsönadjuk" a káros bacilusainkat is.) Egy felső légúti megbetegedés, nátha, influenza után például mindenképpen indokolt a fogkefeváltás.

A kórokozók másik része a levegőből kerül a sörtékre, vagy azokról a tárgyakról, amelyekkel érintkezik. A fürdőszoba nedves, meleg klímája ideális a legtöbb bacilus, vírus, gomba számára, így azok teljes erőbedobással szaporodnak a sörtéken. A szakemberek 2-3 hónapra saccolják azt az időt, amikor a sörtéken már annyi káros kórokozó nyüzsög, hogy a fogmosással inkább kárt okozunk, mint hasznot. Hiszen ahelyett, hogy megszabadítanánk fogainkat és ínyünket a kórokozóktól (és lepedéktől), mi viszünk be újabbakat.

Így hát egy fogkefét körülbelül 3 hónapig érdemes megtartani. Egy tollal vagy filccel óvatosan ráírhatjuk a nyelére, mikor kezdtük használni, de egy apró matrica is megteszi. A lényeg, hogy tisztában legyünk azzal, mikor kell új fogkefére váltanunk.

Kiemelt cikkek