Tények és tévhitek

Mikor kell lecserélni az utazó fogkefét?

 mikor kell lecserélni az utazó fogkefét?

Sokszor halljuk, hogy az utazó fogkefét évekig nem kell lecserélni, elvégre ritkán használják. Ha valaki évente egyszer-kétszer utazik, és mindig ugyanaz a fogkefe lapul a neszesszerben, vajon mikor jön el az ideje, hogy újat tegyen be helyette? Az utazáshoz magunkkal vitt fogkefe olyannyira újnak látszik még akár évek múlva is, mintha most vettük volna. 

Miért kellene hát egyáltalán lecserélni?

Ám a fogkefék élettartamát legkevésbé az befolyásolja, hogy mennyit használjuk őket. Persze ha valaki őrületes erővel sikálja a fogait, akkor a sörték hamar tönkremennek, és oda a fogkefe (ráadásul a fogzománc is sérülhet). 

Ezért kérjük, ne izomból mosson fogat! 

A helyes technikát itt tekintheti meg.

A fogorvosok szempontja teljesen más. Mi azt hozzuk fel érvként, hogy a fogmosás során a sörtékhez tapadnak a kórokozók, amelyek a vizes, meleg közegben (mint amilyen a fürdőszoba levegője), boldogan szaporodásnak indulnak. 3 hónap alatt annyira ellephetik a fogkefénket, hogy lassan már többet ártunk a fogmosással, mint használunk: az ártalmas kis lényeket minden fogmosáskor bejuttatjuk a szánkba.

Az utazó fogkefékre is ugyanez igaz, ezért 2-3 havonta bizony új fogkefét kéne használnia. 

Ha azonban minden használat után sterilizálja a fogkefe sörtéit egy erre szolgáló, hasznos kis szerkezettel, akkor természetesen nem kell figyelembe vennie ezt az érvelést!

Kiemelt cikkek