Fogászati kérdések

Mikor kerül sor fogszabályozásra?

 mikor kerül sor fogszabályozásra?

Nem csak olyankor jöhet szóba a fogszabályozás, amikor szép egyenletes fogakra vágyunk. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány esetet, amelyre a fogszabályozás jelenti a megoldást.

1, Aránytalanul nagy megterhelés éri a fogat

Egy laza, mozgó fogról kiderülhet, hogy azért mozog, mert túlságosan nagy megterhelés éri harapáskor. Ez akár egy kis csiszolással is helyrehozható, ám előfordulhat, hogy fogszabályozásra lesz szükség ahhoz, hogy a fog belesimuljon a fogsorba, és ne érje aránytalanul nagy terhelés.

2, Nincs hely a bölcsességfog számára

A csendben alvó bölcsességfogak kibújva összenyomhatják az addig szép rendben sorakozó fogakat. A megoldás többnyire a bölcsességfog eltávolítása és a fogsor „újrarendezése”, vagyis a fogszabályozás.

3, Nincs hely egy későn előtörő vagy számfeletti fog számára

Nem is olyan ritka az az eset, amikor valamelyik fog csak késő felnőttkorban bújik ki, és mivel addigra már rendeződött a fogsor, kénytelen a plusz fog valamilyen más utat találni magának. Számfeletti fogak pedig akár gyerekkorban vagy tinikorban is megjelenhetnek, és ezek is sok galibát okozhatnak.

fogszabalyozas-szamfeletti-kismetszok-miatt.jpg#asset:32103

 

Extrém esetben egy későn előtörő vagy számfeletti fog akár szájpadláson is kibújhat! Hihetetlen vagy sem, ezeket az elkóborolt vagy számfeletti fogakat fogszabályozással vissza lehet vinni a fogsorba.

4, Az alsó állkapocs fejlődésének támogatása

Gyerekeknél az alsó állkapocs lassú fejlődését támogatja a megfelelő fogszabályozás. Egy izgalmas esettanulmányt itt olvashat arról, hogyan zajlik egy hasonló kezelés.

5, Traumatikus sérülések után

Sajnos a balesetek csúnya sérüléseket okozhatnak, amelyeket különböző kezelésekkel, esetleg szájsebészeti műtétekkel lehet helyrehozni. Gyakran kerül sor fogszabályozásra is.

6, Fogágybetegség esetén a fogak stabilizálására

Fogágybetegségben szenvedő pácienseinknél bizonyos esetekben a fogak stabilizálására fogszabályozást alkalmazunk. Esettanulmányaink között találhat példát erre is.

Kérdése van a fogszabályozással kapcsolatban?

 

fogszab-2020-01.jpg#asset:58203

 

Kérdezze fogszabályozó szakértőnket online vagy egy konzultáció során.

Kiemelt cikkek