A kezelésekről

Mikor kerül sor implantációra?

Dr sass tamás

Szakértőnk, dr. dr. Sass Tamás elmondja Önnek.

Először is beszéljünk arról, mi az implantáció!

Az implantáció a fogpótlások egyik fajtája. A hagyományos technikánál az íny feletti részen dolgozunk. Az implantációnál azonban egy íny alá, a csontszövetbe beültetett műgyökér tartja a felépítményt.

Stabil megoldás a műfog?

Sok páciens először idegenkedik ettől az eljárástól, mert úgy véli, a műfog nem lesz elég stabil. Az implantológus egyik legfontosabb feladata azonban éppen az, hogy a páciens állapotának gondos felmérése és a csontállományról készített felvételek birtokában eldöntse: érdemes-e implantátumot használni a páciens problémájára. Ha minden feltétel adott, ráadásul a beültetést szakavatott implantológus-szájsebész végzi, aki igénybe veszi a legmodernebb digitális technológia segítségét is, akkor a műfog nagyon jó eséllyel ugyanolyan stabil lesz, mint a páciens többi foga.

Mikor kerül sor csontpótló eljárásokra?

Ha a feltételek nem adottak, még mindig szóba jöhet néhány megoldás. Az elégtelen, gyenge csontszövetnél például csontpótló eljárásokra kerülhet sor.

Előfordulhat, hogy mind az implantáció, mind a hagyományos fogpótlás megoldást jelenthet?

Implantációt tehát foghiány esetén alkalmazunk, ha minden feltétel adott. Azt pedig, hogy ezek a feltételek tényleg adottak-e, az implantológus tudja megállapítani. Ugyanakkor az is megeshet, hogy mind a hagyományos, mind az implantációs eljárás szóba jöhet az adott foghiány pótlásához. Ebben az esetben a szakember ismerteti a pácienssel mindkét kezelés lényegét, és rábízhatja a döntést, hogy melyik fogpótló eljárást végezzék el. 

Kiemelt cikkek