Fogászati kérdések

Milyen kezeléseket lehet altatásban elvégezni?

 milyen kezeléseket lehet altatásban elvégezni?

Időnként hallunk olyan megjegyzéseket pácienseinktől, hogy altatásban biztos minden kezelést el lehet végezni. Ez nem teljesen így van!

Mitől függ, hogy egy kezelést altatásban végeznek-e vagy sem?

Itt van például az időtényező. 

A mélyaltatásban végzett szájsebészeti beavatkozás többnyire maximum 3 óráig tarthat. Ebbe sok minden beleférhet, több implantátum beültetése, még bonyolultabb bölcsességfog-eltávolítások is – de nem minden. Ha túl sok az elvégzendő feladat, akkor mérlegelni kell a beavatkozások fontosságát. Amennyiben ténylegesen szükség lenne még altatásra, akkor felmerül az éber szedáció mint alternatíva.

Sokszor a páciensek olyan kezelést is altatásban szeretnének elvégeztetni, amelyhez nem feltétlenül szükséges az altatás: az éber szedáció, sőt tulajdonképpen a hagyományos érzéstelenítés is elegendő. 

A szakorvosok, ha nem indokolt, igyekeznek elkerülni az altatást, mivel ennek is vannak kellemetlen utóhatásai, és a szervezetet nagyon megterheli. Ezért igyekeznek kideríteni, mi a fő oka annak, hogy a páciens ragaszkodik az altatáshoz. Többnyire a kezeléstől és a fájdalomtól való félelem húzódik meg a háttérben: az emberek ilyenkor arra gondolnak, milyen jó lenne, ha gyorsan átaludhatnák a kellemetlenségeket. 

Ilyenkor sokat segít a szorongás oldása. A kezelőorvos például részletesen elmondja, miből áll a kezelés, és megnyugtatja a pácienst, hogy érzéstelenítéssel is elérhető a kívánt végeredmény. Tapasztalatunk szerint ez rengeteget segít: a kezeléstől húzódozó, szorongó páciens egycsapásra feloldódik, és a tudással felvértezve nyugodtabban veti alá magát a szükséges beavatkozásoknak.

Kiemelt cikkek