Érdekességek

Mitől alakul ki a fogorvosok iránti szorongás a gyerekekben?

Dr nyuzó brigitta 2022

Szakértőnk, Dr. Nyuzó Brigitta fogorvos válaszol erre a kérdésre.

Alapesetben a gyerekek nem félnek a fogorvostól!

Sőt, ha tiszta lappal indulnak, inkább izgalmasnak találják a számukra fura környezetet, a zümmögő-zúgó eszközöket, és azt, hogy ők vannak a figyelem középpontjában.

Ha a fogorvostól vagy a fogászattól való félelem mégis kialakul, annak több oka lehet.

Természetesen előfordulhat, hogy az első találkozás ijesztő volt, és ennek emléke kísérti a gyermeket. Tapasztalatunk szerint még gyakoribb, hogy maga a szülő ülteti el a szorongás csíráit a gyerekben, ironikus módon főleg azáltal, hogy oly gyakran és nyomatékkal hajtogatja, hogy „a fogorvostól nem kell félni”. Minél többször hangzik el ez a mondat, a gyerekben annál hamarabb kialakul egy homályos balsejtelem: vajon miért mondják ezt olyan sokszor? Biztos, hogy nem kell félnem a fogorvostól?

Sajnos még arra is hallottunk példákat, hogy a gyereket a fogorvossal ijesztgetik (nem feltétlenül a szülők, lehetnek idősebb testvérek vagy játszópajtások).

 

Írjuk felül a rossz élményeket!

Akár ezért, akár másért alakultak ki rossz érzések a fogorvossal szemben, az nem jó taktika, ha ennek következtében inkább nem viszik fogorvoshoz a kicsit. Meg kell próbálni kialakítani egy pozitív kapcsolatot, amely felülírja a régit – hogy a fogászati problémákat idejekorán orvosolni lehessen.

Fogászatunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy gyerekfogászaink értsenek a gyerekek nyelvén, és ügyesen oldják a szorongást, rossz érzéseket.

 

Ifjúsági-és-gyermek-fogászat-5.jpg#asset:38482

 

A kicsik kezelése ugyanis nemcsak fogászati kérdés, hanem pszichológiai is – és minél kisebb a gyermek, annál inkább érvényes ez az állítás.

Kiemelt cikkek