Fogászati kérdések

Mitől érzékenyek a fogaink?

 mitol erzekenyek a fogaink

Fogaink érzékenysége mögött nagyon sokféle tényező állhat. Nemritkán több okra is visszavezethető, miért szisszenünk fel fagylaltozás vagy a forró leves kanalazása közben.

Íme, a fogak érzékenységének néhány lehetséges forrása.

1, A kor

Idővel az íny visszahúzódik, és a fognyak szabaddá válik. Mivel a fognyaknál vékonyabb a fogzománc, ezen a területen érzékenyebb lehet a fogunk a savas ételekre-italokra, vagy a hidegre-melegre.

2, Helytelen fogmosási technika

Ha sokáig úgy mos fogat, amit mi csak „párhuzamos technikának” hívunk, az a fognyaki fogzománc elvékonyodásához, megsérüléséhez vezethet. Az ínnyel párhuzamos sikálás helyett részesítse előnyben a körkörös vagy a sepregető mozdulatokat!

3, Egy kezdődő szuvasodás

A fogszuvasodás eleinte nem okoz fájdalmat, ám megeshet, hogy egy időnkénti érzékenység vagy nyilallás arra figyelmeztet, hogy hamarosan baj lesz. Ezért tanácsoljuk, hogy ha még sosem volt érzékeny a foga, és jó pár napig érzi a kellemetlen tüneteket, akkor érdemes felkeresnie a fogászatot.

fogerzekenyseg-eseten-keresse-fel-fogasz

4, Fogágybetegség

A fogágybetegség során az íny visszahúzódhat, ami szintén azt eredményezi, hogy a fognyak szabaddá válik. Azt, hogy a visszahúzódó íny csupán a múló idő jele, esetleg a rossz fogmosási technika vagy a fogágybetegség okozza, csak a szakember tudja megállapítani.

5, A zománc sérülései

A zománc apró, szabad szemmel nem is észlelhető sérülései szintén meggyengítik a fog védelmét, és érzékenységhez vezethetnek. A sérülések oka többnyire valamilyen traumás hatás, például a nem kiegyenlített harapás. Ilyenkor valamelyik fog vagy a fogak sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint a többi, és ez a zománc mikrosérüléseihez vezethet. 

6, Túl sok savas élelmiszer

A sok szénsavas üdítő, limonádé, narancs, ecetes saláta, száraz borok és a többi savas hatású élelmiszer a szájüreg pH-értékét eltolja a savas irányba, ami a fogzománc felpuhulásához vezet. Ilyenkor a fogmosást kerülni kell, mert még a viszonylag puha sörtékkel is felsérthetjük a máskor áthatolhatatlan és szilárd fogzománcot. De bármilyen más mechanikai hatás – például fogpiszkáló használata – is ártalmas lehet. 

A saverózió például jellemzően azoknál alakul ki, akik túl sok savas élelmiszert fogyasztanak.

saverozio-fogak-lassu-pusztulasa.jpg#asset:35222

fogzománc, foganyag pusztulásának hamarosan fogérzékenység lesz a következménye.

Ez csak néhány példa volt arra, mi minden állhat a fogérzékenység hátterében. Ha biztosra szeretne menni, mindenképpen keresse fel a fogászatot!

Kiemelt cikkek