Érdekességek

Néhány tipp, hogy gyermeke együttműködjön a fogorvossal

Dr nyuzó brigitta

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek megriadnak vagy dacossá válnak a fogorvosi székben.Szakértőnk, Dr. Nyuzó Brigitta fogorvos ad Önnek néhány tanácsot, amelyek beválhatnak egy ilyen helyzetben!

A makrancos vagy túlzottan félénk gyerekek hajlamosak arra, hogy összeszorított szájjal üljenek a fogorvosi székben, vagy más módon tegyék lehetetlenné, hogy a fogorvos segítsen nekik.

Tapasztalatom szerint az a legfontosabb, hogy már otthon többször előkerüljön a fogacska meggyógyításának témája. Mivel a gyerekekre nagyon megnyugtató hatással van az ismétlés, akár egy mesesorozatot is kitalálhatunk a beteg fogacskáról!

Az ismétlést hívhatjuk segítségül úgy is, hogy egy-két héten keresztül mindennap előhozakodunk a fogászat témájával. Legjobb időpont erre a reggeli és esti fogmosás, de természetesen bármikor beszélhetünk a gyereket érintő problémáról.

Ha a fogászat légköre nagyon furcsa, sőt ijesztő a gyereknek, néhányszor menjünk el oda időpont nélkül is! Nálunk van egy bűbájos kis gyereksarok, ahol a kicsik rajzolhatnak, színezhetnek, vagy éppen ilyen aranyos plüss „fogacskákkal”
játszhatnak a várakozás ideje alatt. Ha időpont nélkül érkeznek, akkor hagyja, hadd feledkezzen bele a gyermeke a játékba, majd amikor befejezte a tevékenységét, induljanak haza. Így a fogászat meglátogatása pozitív emlék marad!

gyerekrendelő-lakói.JPG#asset:33986

Telefonon azt is megbeszélhetjük egymással, hogy amennyiben a beütemezett munkám engedi, egy ilyen látogatás során kukkantsak ki a váróba, és köszönjek oda vagy integessek a gyereknek. A kicsi így hozzászokik a környezethez és a fogorvos személyéhez is.

A makrancos, dacos gyerekek esetében sokat segíthet egy kezelés előtti futkározás: egy fél óra a játszótéren vagy játszóházban levezeti a gyerekekben feszülő, hatalmas energiát. A kifáradt apróság jobban el tud lazulni, készségesebbé válik a rendelőben.

Kiemelt cikkek