A kezelésekről

Mi az a panoráma röntgen?

Panoráma röntgen készítés

Mi az a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen egy bevett fogászati diagnosztikai eszköz. Egy olyan kétdimenziós képalkotó eljárás, amely ma minden jól felszerelt fogorvosi rendelőben az alapfelszereltség részét képezi. Ezzel a fogorvosok által csak OP-nek nevezett módszerrel (ortopántomográfia) pontos képet lehet kapni a teljes fogsor és az egész szájüreg állapotáról. Képes feltárni a szabad szemmel nem látható problémákat és a korábbi beavatkozások miatti esetleges komplikációkat is. 

De hogyan is működnek a röntgenes vizsgálatok?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, kezdjük az alapokkal. A röntgensugár egy elektromágneses sugárzás. A diagnosztikai vizsgálatok során kis mennyiségű sugárzást generálunk, amely áthalad a vizsgálandó szöveteken. A sugárzás könnyen átmegy a lágyabb szöveteken, míg a keményebb szövetek, például a fogak és a csontszövet, elnyelik. A szövetekből beérkező sugarak nyomot hagynak a vizsgált testrész mögötti filmrétegen vagy digitális érzékelőn, ahol egy fekete-fehér képet kapunk. A lágy szövetek sötéten, a kemény szövetek fehéren jelennek meg. Ez azért van, mert minél több sugár éri a filmet vagy szenzort, annál sötétebb lesz a kép.

Intraorális és extraorális röntgenvizsgálatok

A röntgenvizsgálatok lehetnek intraorálisak és extraorálisak. Az intraorális kifejezés jelentése: szájon belüli. Ebben az esetben az érzékeny film vagy szenzor a szájon belül helyezkedik el. A sugárforrás ez esetben is a szájon kívül található. Intraorális vizsgálat pl. az úgynevezett kis röntgen. Ez az eljárás egy kisebb terület vizsgálatára alkalmas. Az alábbi képen egy foggyökérnél található gyulladás (piros) kis röntgennel készített képét láthatjuk:

kis gyulladásról készült röntgen kép

A másik kategóriát az extraorális röntgen vizsgálatok képezik. Az extraorális röntgenek esetén mind a sugárforrás, mind a film/digitális érzékelő a szájon kívül helyezkedik el. Ebben az esetben nagyobb területről, általában az egész szájüregről készítünk képet. Ide tartozik a panoráma röntgen. Az alábbiakban egy panoráma röntgennel készített kép látható:

panoráma röntgen


A panoráma röntgen felvétel készítésének menete

A panoráma röntgen vizsgálat gyors eljárás, adminisztrációval együtt sem több 10 percnél. Legtöbb esetben álló helyzetben készül, bár az időseknek és a gyerekeknek megfelelőbb egy ülő gép. A felvétel készítésének menete a következő:

 1. Fém tárgyak eltávolítása (szemüveg, piercing, fülbevaló, stb). Erre a megfelelő képminőség érdekében van szükség.
 2. A sugárzástól védő ólommellény és pajzsmirigyvédő gallér felhelyezése. Itt megemlítendő, hogy az eljárás sugárterhelése egyáltalán nem magas. Egy repülőgépes utazás alatt például több sugárzás ér minket, mint egy fogászati röntgen vizsgálat során.
 3. A páciens a fejrögzítőbe helyezi az arcát.
 4. A páciens metszőfogaival ráharap egy harapásblokkolóra. Az asszisztens ellenőrzi, hogy szimmetrikusan tartja-e a fejét.
 5. A röntgengép félkör alakban elhalad az arc előtt, és néhány másodperc alatt elkészíti a képet.
 6. A páciens kiveszi az állát a fejrögzítőből.

A panoráma röntgen vizsgálat felhasználási területei

 • Kiindulási fogászati státuszfelvétel
 • Rendszeres Kontrollvizsgálatok
 • góckutatás
 • Gyökérkezelt fogak vizsgálata
 • rákszűrés
 • implantátumok beültetése
 • nagyobb, esetleg rejtett fogszuvasodás felderítése
 • Fogágybetegség vizsgálata
 • gyökércsúcs körüli gyulladás felderítése
 • fogszabályozás megtervezése, nyomon követése

Biztonságos a panoráma röntgen?

A rövid válasz: igen. Bár éri sugárzás a szervezetet, ez elhanyagolható. Főleg úgy, hogy a páciensek védő ólommellényt is viselnek. Az eljárás gyors és teljesen fájdalommentes. Egyedül várandós kismamáknak nem ajánlott. Ezekben az esetben mindenképpen konzultáljon fogorvosával, hogy együtt mérlegelni tudják a kockázatokat!

A panoráma röntgen ára

Rendelőnkben jelenleg 8000 Ft-ért végzünk panoráma röntgen vizsgálatot. Ez az ár természetesen a cikkünk megjelenésekor érvényes, a későbbiekben módosulhat!

Kiemelt cikkek