A kezelésekről

Rögzített fogsor előnyei és árak

Rögzített_fix_fogpótlás

Magyarországon ma sok embernél alakult ki foghiányos állapot és más, komoly fogászati problémák. Amikor már több fog hiányzik, számos gond előáll. Az egyértelmű esztétikai probléma mellett nehezebbé válik a rágás, és a beszédhez szükséges hangképzés is akadályozott lehet. Ezen túl sokszor a fogvesztéshez vezető problémák, például a fogágybetegség, folyamatos fájdalmat okozhatnak. Az egyik legjobb megoldás a rögzített fogpótlás.

A fogvesztés okozta problémák

Mi, magyarok sajnos nem állunk jól a fogápolási szokások tekintetében. Csupán az emberek töredéke mos napi minimum kétszer fogat, a helyes technikáról és a fogköztisztításról nem is beszélve. Ehhez még hozzájön a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás (sok szénhidrátban gazdag, cukros étel) okozta terhelés. Mindezek miatt ma Magyarországon sok ember él rossz állapotú fogakkal. A fogvesztés a fogászati problémák kicsúcsosodása, és ez is sok embert érint. Milyen problémákat okoz?

 • Esztétikum.

Egy híres reklámban egy férfinek három keze van, és az egyik fogán egy csúnya elszíneződés látható. Az érdekes dolog az. Hogy szinte mindenki előbb látja meg a rossz állapotú fogat. Mint a harmadik kezet. Most képzelhetjük, milyen hamar észre lehet venni egy hiányos fogsort.

Ha belegondolunk, a szép fogsor sokszor alapkövetelmény. Sok szakmában számít a megjelenés. Egy ügyvédet vagy egy felsővezetőt például nehéz elképzelni hiányos fogakkal. De mindenkire igaz, hogy sokat számít a megjelenés.

 • Funkcionalitás / Beszédképzési nehézségek

A megfelelő beszédhangok képzéséhez fogakra is szükség van. A hangok egy része ugyanis dentális hang. Más néven foghang. Ilyen például a “t” vagy az “sz”. Ha hiányoznak a frontfogaink, nem tudjuk rendesen képezni ezeket a hangokat.

 • Funkcionalitás / rágás

A fogak legfontosabb funkciója a rágás. Egy hiányos fogsorral nehézkessé válik a harapás és az étel megfelelő megrágása. Ez nemcsak kellemetlenség. A megrágatlan táplálék ugyanis emésztési problémákat is okozhat.

 • Diszkomfort, fájdalom

Egy rossz állapotban lévő fogsor általában fáj. Akár fogszuvasodás, akár fogágybetegség miatt vesztettük el a fogaink egy részét. Mindkettő fájdalommal szokott járni. A konstans diszkomfort pedig nagyon lerontja az életminőséget.

 • Pszichés problémák

A folyamatos fájdalom/kellemetlenség mellett az önbizalom is fontos faktor. Képzelje el, hogy fél rámosolyogni párjára, mert tudja, hogy nem szép a mosolya. Ez hosszú távon alááshatja az ember önbizalmát, önbecsülését. Kisebbrendűségi érzéshez vezethet, és megnöveli a szorongásszintet.

Látszik hát, milyen fontos, hogy orvosoljuk a fogvesztés okozta problémákat. Milyen megoldások jöhetnek szóba?

A fogpótlás fajtái

Az elvesztett fogakat pótolni kell. Erre alapvetően kétféle megoldás van. Vannak a hagyományos módszerek. Ide tartozik a híd, a korona és a kivehető fogpótlás. A másik megoldás, ha  a foghiányt implantátummal pótoljuk..

A hagyományos módszerek gyorsabban el tudnak készülni, mivel az implantációnál számolni kell a csontosodási idővel is. Amíg az állcsont „befogadja”, körbenövi a behelyezett csavart. Így viszont fix pótlás készíthető a legtöbb esetben, olyankor is amikor hagyományos módszer nem kivitelezhető, mert például távol helyezkednek el egymástól a fogak és nagy lenne a híd fesztávja, vagy a páciens nem szeretné, ha előkészítenénk (lecsiszolnánk) a saját fogát. Illetve teljes foghiány esetén a beültetett implantátum tud segíteni a fogsor rögzítésében, vagy állcsontonként  4 implantátumra már egy teljes csavarozható fogpótlás is elhorgonyozható.

Cikkünkben most az implantátumokon rögzülő fogsorokról lesz szó. Ez jobb életminőséget biztosít, mint a teljes kivehető fogpótlások.

A rögzített fogsor

A rögzített fogsor megoldást jelent a kivehető fogpótlás okozta problémákra. Nem kell félni, hogy nevetés közben kiesik. A rágósabb falatokra is nyugodtan rá lehet vele harapni.

A rögzített fogsor esetén implantátumokat helyezünk be az állcsontba. Ezekre a csavarokra kerül fel az az implantátum felépítmény (lokátor, stég, vagy gömbretenciós elem), amire rápattintható a fix fogpótlás. Ez biztosítja a stabilitást. Elkészültével egy esztétikailag és funkcionálisan is 100%-os megoldást kapunk.

A rögzített fogpótlás menete

 • Állapotfelmérés és konzultáció
 • Kezelési terv készítése
 • Implantátum csavarok beültetése érzéstelenítéssel
 • Ínyformázás
 • Implantátum felépítmény behelyezése
 • Lenyomatvétel, a fogpótlás elkészítése
 • Fogpróba, igazítások
 • Fogpótlás átadása
 • Kontrollvizsgálatok

Az egész folyamat együtt általában 4-6 hónapot vesz igénybe. Ez hosszú idő, de a végeredmény megéri.

Szeretnék időpontot foglalni!

Kiemelt cikkek