A kezelésekről

Rögzített fogsor előnyei és árak

Rogzitett Fogsor Arak

Magyarországon ma sok embernél alakult ki foghiányos állapot és más, komoly fogászati problémák. Amikor már több fog hiányzik, számos gond előáll. Az egyértelmű esztétikai probléma mellett nehezebbé válik a rágás, és a beszédhez szükséges hangképzés is akadályozott lehet. Ezen túl sokszor a fogvesztéshez vezető problémák, például a fogágybetegség, folyamatos fájdalmat okozhatnak. Az egyik legjobb megoldás a rögzített fogpótlás.

A fogvesztés okozta problémák

Mi, magyarok sajnos nem állunk jól a fogápolási szokások tekintetében. Csupán az emberek töredéke mos napi minimum kétszer fogat, a helyes technikáról és a fogköztisztításról nem is beszélve. Ehhez még hozzájön a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás (sok szénhidrátban gazdag, cukros étel) okozta terhelés. Mindezek miatt ma Magyarországon sok ember él rossz állapotú fogakkal. A fogvesztés a fogászati problémák kicsúcsosodása, és ez is sok embert érint. Milyen problémákat okoz?

 • Esztétikum.

Egy híres reklámban egy férfinek három keze van, és az egyik fogán egy csúnya elszíneződés látható. Az érdekes dolog az. Hogy szinte mindenki előbb látja meg a rossz állapotú fogat. Mint a harmadik kezet. Most képzelhetjük, milyen hamar észre lehet venni egy hiányos fogsort.

Ha belegondolunk, a szép fogsor sokszor alapkövetelmény. Sok szakmában számít a megjelenés. Egy ügyvédet vagy egy felsővezetőt például nehéz elképzelni hiányos fogakkal. De mindenkire igaz, hogy sokat számít a megjelenés.

A rögzített fogpótlás menete orvosainkkal

 • Funkcionalitás / Beszédképzési nehézségek

A megfelelő beszédhangok képzéséhez fogakra is szükség van. A hangok egy része ugyanis dentális hang. Más néven foghang. Ilyen például a “t” vagy az “sz”. Ha hiányoznak a frontfogaink, nem tudjuk rendesen képezni ezeket a hangokat.

 • Funkcionalitás / rágás

A fogak legfontosabb funkciója a rágás. Egy hiányos fogsorral nehézkessé válik a harapás és az étel megfelelő megrágása. Ez nemcsak kellemetlenség. A megrágatlan táplálék ugyanis emésztési problémákat is okozhat.

 • Diszkomfort, fájdalom

Egy rossz állapotban lévő fogsor általában fáj. Akár fogszuvasodás, akár fogágybetegség miatt vesztettük el a fogaink egy részét. Mindkettő fájdalommal szokott járni. A konstans diszkomfort pedig nagyon lerontja az életminőséget.

 • Pszichés problémák

A folyamatos fájdalom/kellemetlenség mellett az önbizalom is fontos faktor. Képzelje el, hogy fél rámosolyogni párjára, mert tudja, hogy nem szép a mosolya. Ez hosszú távon alááshatja az ember önbizalmát, önbecsülését. Kisebbrendűségi érzéshez vezethet, és megnöveli a szorongásszintet.

Látszik hát, milyen fontos, hogy orvosoljuk a fogvesztés okozta problémákat. Milyen megoldások jöhetnek szóba?

A fogpótlás fajtái

Az elvesztett fogakat pótolni kell. Erre alapvetően kétféle megoldás van. Vannak a hagyományos módszerek. Ide tartozik a híd, a korona és a kivehető fogpótlás. A másik megoldás, ha  a foghiányt implantátummal pótoljuk..

A hagyományos módszerek gyorsabban el tudnak készülni, mivel az implantációnál számolni kell a csontosodási idővel is. Amíg az állcsont „befogadja”, körbenövi a behelyezett csavart. Így viszont fix pótlás készíthető a legtöbb esetben, olyankor is amikor hagyományos módszer nem kivitelezhető, mert például távol helyezkednek el egymástól a fogak és nagy lenne a híd fesztávja, vagy a páciens nem szeretné, ha előkészítenénk (lecsiszolnánk) a saját fogát. Illetve teljes foghiány esetén a beültetett implantátum tud segíteni a fogsor rögzítésében, vagy állcsontonként  4 implantátumra már egy teljes csavarozható fogpótlás is elhorgonyozható.

Cikkünkben most az implantátumokon rögzülő fogsorokról lesz szó. Ez jobb életminőséget biztosít, mint a teljes kivehető fogpótlások.

megoldás a fogvesztés problémáira

A rögzített fogsor

A rögzített fogsor megoldást jelent a kivehető fogpótlás okozta problémákra. Nem kell félni, hogy nevetés közben kiesik. A rágósabb falatokra is nyugodtan rá lehet vele harapni.

A rögzített fogsor esetén implantátumokat helyezünk be az állcsontba. Ezekre a csavarokra kerül fel az az implantátum felépítmény (lokátor, stég, vagy gömbretenciós elem), amire rápattintható a fix fogpótlás. Ez biztosítja a stabilitást. Elkészültével egy esztétikailag és funkcionálisan is 100%-os megoldást kapunk.

A rögzített fogpótlás menete

 • Állapotfelmérés és konzultáció
 • Kezelési terv készítése
 • Implantátum csavarok beültetése érzéstelenítéssel
 • Ínyformázás
 • Implantátum felépítmény behelyezése
 • Lenyomatvétel, a fogpótlás elkészítése
 • Fogpróba, igazítások
 • Fogpótlás átadása
 • Kontrollvizsgálatok

Az egész folyamat együtt általában 4-6 hónapot vesz igénybe. Ez hosszú idő, de a végeredmény megéri.

Szeretnék időpontot foglalni!

Kiemelt cikkek