Érdekességek

Ropi vagy perec, avagy hogyan nassoljunk

 ropi vagy perec, avagy hogyan nassoljunk

Ha Ön szeret nassolni két étkezés között, akkor érdemes figyelembe vennie az alábbi szempontot is. Evés közben a száj pH-értéke megváltozik, és ez nem tesz jót a fogzománcnak. A savasság felpuhítja, erodálja a fog felszínét, amely sérülékenyebbé válik, és a fogakat könnyebben megtámadják a fogszuvasodást okozó baktériumok. Minél tovább eszik, annál tovább tart ez az állapot. 

Ha a nassolás rövid ideig tart – mondjuk elmajszol egy perecet -, fogászati szempontból kevesebb ideig teszi ki fogait a savas kémhatás ártó hatásának. Sokkal rosszabb, ha egy dobozka ropit majszolgat órákon keresztül, 2-5 percenként elropogtatva egyet, vagy egész délután tökmagot rágcsál.

Táplálkozástudományi szempontból lehet, hogy a gyorsabban befalt nyalánkság ártalmasabb, mint a kevésbé kalóriadús vagy egészségesebb étel, amelyet viszont lassan fogyaszt el. Fogászati szempontból viszont a „ritkábban és gyorsabban” elv előnyösebb! Ez még az olyan nagyon egészséges ételfélékre is vonatkozik, mint a nyers zöldségek és gyümölcsök.

Abban azonban a dietetikusok is egyetértenek, hogy az étkezések számát ideálisan valahol 3 és 5 környékén kell meghúzni, és jó, ha pár óra eltelik két étkezés között.

Mi a megoldás? 

Ha nem tudja megállni, hogy ne nassoljon, akkor a ropi helyett válassza inkább a perecet – vagy bármi mást, amit viszonylag rövid idő alatt megeszik, ahelyett, hogy órákig lenne valami a szájában.

Kiemelt cikkek